Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Predstavenie Topánky Asolo Tribe GV

Celokožené vyhotovenie turistických topánok s čo najnižším množstvom švov je pre nás, čo o outdoorovej výbave píšeme, tak trochu mantrou. Preto ma teší, že vám môžem predstaviť novinku talianskej značky Asolo na ľahší trekking – Tribe GV. Cena a váha sú síce vyššie ako pri kombinácii textil-koža, aj starať sa treba viac, no používateľovi sa to vráti v dlhšej životnosti.

Výrobca
Asolo
Model
Tribe GV
Typ
celokožené turistické topánky, kategória B
Materiály
Perwanger koža 2,2 - 2,4 mm
Hmotnosť
1440 g
Farebné kombinácie
pánske (hnedá, modrá), dámske (modrá, fialová)
Páči sa mi
celokožené vyhotovenie, viac miesta v oblasti prstov, pevné držanie päty
Nepáči sa mi
chýbajúce uško na zavesenie pomocou karabíny v oblasti päty
Infocena
179 €
Obchody
asolo.sk$ret

Materiály a vyhotovenie

Topánky sú vyrobené z vodeodolnej Perwanger kože hrúbky od 2,2 do 2,4 milimetra. Tento typ kože sa používa najmä pri výrobe topánok na náročné použitie – najmä triedy kategórie C a D. Preto je príjemné vidieť tento typ na topánkach určených pre ľahší trekking. Vďaka tejto koži možno očakávať dlhú životnosť topánok.

Špica topánky je chránená gumeným lemom, ktorý však chráni boky len do približne štvrtiny. Zvyšok obvodu je bez ochrany a koža končí tam, kde začína medzipodrážka. Na päte je medzipodrážka mierne vyvýšená, no tu by sa hodila lepšia ochrana kvôli strmým zostupom.

Ako už bolo spomenuté, topánky sú celokožené a väčšina povrchu je z jedného kusu. Len v oblasti členka sú už menšie kúsky Perwanger kože kombinované s čiernou mäkšou a poddajnejšou kožou. Vďaka tomu pri chôdzi nie sú topánky v členku také tuhé, čo je pre tento typ topánky dôležité. Z mäkšej čiernej kože je vyrobená aj časť jazyka, ktorý je spojený so zvyškom topánky dostatočne vysoko kvôli nepremokavosti celku. V miestach, kde prechádza Perwanger koža do mäkšej čiernej, je dvojité šitie pre zvýšenú pevnosť.

Šnurovanie topánok siaha až na špicu, takmer ku gumenému lemu, čo umožňuje dosiahnuť vhodným šnurovaním požadovanú rovnováhu medzi pevnosťou a pohodlím. Očká sú oceľové a sú prichytené nitmi o kožu. V mieste, kde topánka prechádza do členkovej časti, je stop-očko, aby bolo možné zatiahnuť dolnú a hornú časť šnurovania odlišnou silou. V hornej časti sú dve dvojice klasických očiek, ako býva na turistických topánkach bežné. Šnúrky sú kruhového prierezu a sú vo farbe topánok.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

O nepremokavosť sa spolu s kožou stará membrána Gore-Tex Performance Comfort, ktorá je súčasťou výstielky. Vo vnútri topánok nájdeme aj štítok, ktorý okrem veľkosti informuje, že topánky boli ušité v Rumunsku, čo poteší odporcov produkcie v juhovýchodnej Ázii.

Tvar

Tvar topánok možno odporučiť pre ľudí s úzkou až stredne širokou nohou, pre široké labky tento model nie je vhodný. Rozdiel medzi strednou a úzkou nohou kompenzuje šnurovanie, ktoré má dostatočný rozsah. Pozitívom modelu je, že veľmi dobre sedí na päte a to aj v prípade, ak máte výrazne klenutý pätný hák. Zároveň je však v oblasti prstov širší, čo ocení používateľ najmä pri dlhších trekoch.

Podrážka

Model Tribe patrí do rady Radiant, ktorá má spoločnú "platformu" na podrážke Vibram Radiant. Tú dopĺňa pomerne mäkká medzipodrážka z polymérovej peny EVA (ethylene-vinyl acetate). Vďaka tvaru, väčšiemu rozostupu dezénu a nižšej tuhosti má podľa výrobcu podrážka samočistiaci efekt a tak by sa do nej nemalo chytať blato a iné nečistoty. Dezén je navyše na výstupkoch mierne zdrsnený, čo by malo spolu s mäkkou zmesou gumy zlepšovať priľnavosť podrážky. Mäkšia zmes má však aj svoje úskalia – nemá rada tvrdé povrchy ako napr. asfalt a betón, takže Tribe nie je vhodná ako obuv počas zimy do mesta.

Určenie

Asolo Tribe GV je kombináciou tuhšieho zvršku z odolnej kože na mäkšej podrážke, vďaka čomu je topánka veľmi pohodlná, no zároveň dáva dobrú oporu pri ľahšom trekkingu na stredné aj dlhšie vzdialenosti. Vhodným terénom pre tieto topánky bude počas troch sezón väčšina hôr na Slovensku – najmä Nízke Tatry, Veľká a Malá Fatra, Rudohorie a pod. Na zimu Tribe neodporúčam, najmä z dôvodou mäkšej podrážky, z čoho vyplýva nevhodnosť použitia s mačkami.

Fotogaléria k článku

Najnovšie