Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Svet USA - White Mountains National Forest

White Mountains je pohorie pokrývajúce väčšiu časť územia štátu New Hampshire (oblasť Nové Anglicko), ktoré svojou rozlohou patrí k najmenším americkým štátom (približne polovica rozlohy Slovenska). Sú súčasťou Apalačských vrchov a ukrývajú niekoľko štátnych parkov s prekrásnou faunou a flórou, ktoré sú ideálne na turistiku.

Počas leta som navštívil dve lokality nachádzajúce sa v oblasti White Mountains National Forest, a to: The Lost River a Štátny park Franconia, ktoré sú situované v strednej časti štátu.

The Lost River

Ide o kaňon, ktorý vznikol vďaka eróznej sile vody. Nachádza sa tu množstvo vodopádov a jaskýň, ktoré dodávajú neopakovateľné čaro tomuto miestu. Verejnosti je sprístupnená 1,5-kilometrová trasa, ktorá sa zväčša absolvuje po drevených chodníkoch a rebríkoch. Začína sa pri návštevníckom centre, ako je to typické pre väčšinu parkov v USA. V infocentre si môžete kúpiť množstvo predmetov od výmyslu sveta a samozrejme aj vstupné. Na moje prekvapenie ceny vstupeniek neboli až také symbolické, ako by sme očakávali, vzhľadom na prechod tiesňavou. Je lepšie si kúpiť skupinové vstupenky, tam vás to vyjde na 12 dolárov, avšak pre jednotlivca je to 16 dolárov, večerné túry s lampášmi na hlavách stoja 22 dolárov. Na jednej strane vedia Američania z každej, či už prírodnej alebo inej zaujímavosti, urobiť riadnu turistickú atrakciu a speňažiť ju, ale zas na druhej strane ochrana prírody je na vysokej úrovni, keďže majú dostatok finančných zdrojov.

Od návštevníckeho centra idete asi 10 minút lesným chodníkom, potom sú na rade spomínané drevené chodníky. Trasa nie je veľmi fyzicky náročná, zväčša sa stúpa. Je tu niekoľko krásnych vodopádov a odbočiek do malých jaskýň alebo rôznych skalných previsov. Po absolvovaní rôznych prírodných úkazov, urobení pekných fotografií, ste za hodinu a niekoľko minút naspäť v návštevníckom centre. Ide o príjemnú vychádzkovú túru s množstvom prírodných úkazov, osobne by som prijal, keby bola trochu viac fyzicky namáhavá. Ale chodníky sú robené tak, aby aj menšie deti nemali problém absolvovať túru.

Franconia State Park

Pár desiatok kilometrov na sever od Lost River je Štátny park Franconia. Park ponúka podstatne viac turistiky ako predchádzajúci, je tu množstvo náučných chodníkov, cyklistických trás alebo výstupov na vrchy. Najnavštevovanejším turistickým miestom je náučný chodník The Flume. Musím povedať, že táto túra mi veľmi pripomínala náš Slovenský raj, avšak vo väčšom merítku. Začína sa, ako je to zvykom v Amerike, návštevníckym centrom (občerstvenie, informácie o parku, giftshopy a pod.). Vstupné je 12 dolárov pre dospelých.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Od centra vedie chodník ku menšiemu zrubu, vzdialeného asi 15 minút peši. Kto chce, môže využiť ekobus, ktorý ho tam dopraví (zahrnuté v cene lístka). V zrube je menšie múzeum, ktoré poskytuje informácie o faune a flóre, nachádzajúcej sa v parku. Pokračujeme lesným chodníkom k Table Rock, ide o "vodopád", keďže skaly vyzerajú ako tabuľa, po ktorej steká voda. Postupne sa dostávame do tiesňavy, kde sa jej steny pomaly zužujú a po pár minútach sa dá chodiť už iba po drevených chodníkoch. Opäť sme raz ohúrení, čo dokáže za tisícky rokov vytvoriť sila vody. Množstvo vodopádov, zvuk dopadajúcej vody, skalnatých útvarov a voda stekajúca po bočných skalách dodávajú tomuto miestu neopakovateľné čaro. Po výstupe z tiesňavy pokračujeme lesným chodníkom. Nachádza sa tu množstvo náučných tabúľ o prírode. Počas túry sa dostávame ešte k niekoľkým výhľadom na rôzne vodopády, priepasti, na ktorých dne tečú rieky alebo k výhľadom na okolitú krajinu. Po cca 2 hodinách a 30 minútach sa dostávame späť k návštevníckemu centru.

Zhrnutie

Obe lokality ponúkajú krásne tiesňavy s prírodnými útvarmi. Mne osobne sa páčil viac park Flume, išlo predsa o "typickú" túru, kde musíte aj niečo vypotiť zo seba. A je rozlohou oveľa väčší a preto sa tu dajú robiť niekoľkohodinové až dvojdňové túry. Obe miesta ponúkajú pastvu pre oči a pre foťáky, a aj ochrana prírody je tu opäť na vysokej úrovni. Ak by sa mi ešte niekedy v budúcnosti podarilo vrátiť sa do parku Franconia, určite by som využil možnosť tu kempovať a absolvovať viac túr.

Fotogaléria k článku

Najnovšie