Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Predstavenie Batoh Ferrino Zephyr 25+3

V dnešnej dobe obdivujem rozmanitosť materiálov, farieb a tvarov batohov. Trochu dlhšie mi trvá, kým zistím, ktorý popruh je na čo určený a ako sa zapína. Na viacdňovky nechodím, ak tak s ubytovaním. Z tohto je jasné, že potrebujem niečo jednoduchšie, nie veľmi veľké, čo môžem použiť na jednodňový výlet, prípadne na bicykel. A kde ma nezaskočí nejaká technicky zložitá vychytávka, s ktorou budem zápasiť. Preto mi bol pridelený sympatický batoh Ferrino Zephyr 25+3 v krásnej bledomodrej farbe ideálne ladiacej k môjmu bledomodrému bicyklu.

Výrobca
Ferrino
Model
Zephyr 25+3
Typ
jednodňový batoh na turistiku alebo na bicykel
Materiály
polyester Diamond HD 210D, Duraflex, ITW Nexus
Hmotnosť
950 g
Farebné kombinácie
modrá, oranžová, zelená, čierno-oranžová
Páči sa mi
komora na vodný rezervoár prístupná bez otvárania hlavnej komory, dizajn, farba, odvetraný chrbtový systém
Nepáči sa mi
chýbajúce vrecko integrované do bedrového pásu na maličkosti, krátky bedrový popruh
Infocena
69,- €

Dizajn a konštrukcia

Batoh je výrobcom primárne určený pre cyklistické a bežecké aktivity, sekundárne na jednodňové túry. Nemá vrchlík, ten nahrádza predné vrecko s vertikálnym zipsom prakticky cez celú jeho dĺžku. Je potrebné byť opatrný pri vyberaní maličkostí, na ktoré je určené. V prípade, ak na batoh prichytíte prilbu, už sa do tohto vrecka nedostanete.

Hlavná komora je dostatočne veľká na všetko potrebné pri nenáročnej jednodňovke. Vstupný zips siaha na bokoch až dolu k elastickým bočným vreckám, vďaka čomu je prístup do hlavnej komory pohodlný. Zaujímavý je doplnkový zips okolo celého batoha, ktorým je možné zväčšiť resp. zmenšiť hlavnú komoru podľa potreby. Deklarovaný rozdiel v objeme je 3 litre. Vnútri vo vrchnej časti je malé bezpečnostné vrecko určené na doklady a peniaze. Je zo sieťoviny, vďaka čomu hneď vidím, či je v ňom vec, ktorú práve hľadám. Je v ňom aj pracka určená na prichytenie kľúčov.

V dolnej časti batoha je zvonku zips, cez ktorý sa dostaneme do malého vrecka. V ňom je miesto pre diel, s ktorého pomocou možno spredu pripnúť cykloprilbu. Do tohto vrecka vedie ešte ďalší zips na samom dne batoha - slúži pre vytiahnutie pláštenky do dažďa. Jej rozmer je tak akurát, uvítala by som, keby výrobca trochu pridal, veď na batohu môžu byť aj pripnuté veci zvonka.

Uchytenie prilby treba nacvičiť, keďže sa zapína v hornej časti po bokoch pomocou oliviek, ktoré treba prevliecť cez nie práve elastické malé očká. Na prvýkrát mi to nešlo a až po konzultácii som nacvičila správny postup. Ťažšie zapínanie má však aj svoju výhodu, bezpečnejšie zaisťuje prilbu, ktorá pri nosení nezavadzia a určite ju nestratím.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Priestor na vodný rezervoár je mimo hlavnej komory a dostaneme sa k nemu cez zips v mieste, kde sú k batohu prišité ramenné popruhy. Veľkostne je vhodný pre 2-litrový rezervoár, prípadne 3-litrový, avšak naplnený najviac do dvoch tretín. Rezervoár sa prichytáva pomocou suchého zipsu. Hadička má vývod v strede medzi ramennými popruhmi. Keďže však vodný vak nepoužívam, priestor poslúži napr. pre mapu, ktorá sa v ňom nepokrčí a je stále v dosahu.

Ramenné popruhy sú dosť široké a vďaka sieťovine aj odvetrané. Ich prišitie k batohu v oblasti nad lopatkami je trochu mohutné a tým menej pohodlné. Spojenie ramenných popruhov vpredu hrudným pásom netlačí a drží ramenné popruhy v ideálnej polohe. Integrovanú píšťalku oceňujem, keď mi môj spolucyklista uniká. Jednoducho si na neho hvizdnem!

Dva páry kompresných popruhov na bokoch sú dostatočné a pomôžu upraviť batoh do potrebnej veľkosti. Uchytenie paličiek je možné iba kompresnými popruhmi, samostatný systém pre ne batoh nemá.

Chrbtový systém

Chrbtová časť nesie názov D. N. S. (Dry Net System) - ide o odvetraný chrbtový systém so sieťkou. Lukovitý tvar zabezpečujú dve vertikálne rovnobežné duralové výstuhy po celej výške batoha. V bedrovej časti je ešte jedna priečna výstuha spojená nitmi s vertikálnymi do jedného celku. Konštrukcia je veľmi pevná a preto by nemalo dochádzať k deformácii ani pri nešetrnej manipulácii.

Vzdialenosť batoha od sieťky zabezpečuje dostatočné vetranie, ktoré je najmä v teplom počasí veľmi príjemné. Hoci na druhej strane vo veternom a chladnejšom počasí by sa hodilo zateplenie chrbta batohom. Polstrovaný bedrový pás dobre sedí, netlačí a váha celého batoha tak nie je iba na pleciach. Zaistenie batoha v oblasti pása má nevýhodu v krátkych popruhoch, ktoré svojou dĺžkou zodpovedajú skôr ženskej postave. Nie je možné mať na túre spoločný batoh s trochu silnejším partnerom a striedať sa v jeho nosení.

Materiály

Batoh je vyrobený z husto tkaného polyesteru Diamond HD 210D. Ide o tenší materiál, no na omak pôsobí solídne pevným dojmom a batoh si drží dobrý tvar. Zipsy so šnúrkovými úchopmi sú bezmenné. Plastové spony na bočných kompresných popruhoch a bedrovom páse sú Duraflex, hrudný popruh s píšťalkou je ITW Nexus.

Skúsenosti z používania

Batoh som začala používať v rámci jarných poldenných vychádzok do Malých Karpát, prípadne na bicykli. Jeho veľkosť je mi tak akurát aj bez rozopnutia expanzného zipsu, takže pre prípad potreby mám rezervu. Na chrbte sedí dobre ako pri chôdzi, tak aj pri jazde. Pre väčšie pohodlie mi chýbajú malé vrecká v rámci bedrového pásu na drobnosti, kvôli ktorým nemám chuť dávať batoh dolu z pliec – tyčinka na pery, papierová vreckovka, telefón, drobné na kofolu...

Keďže používaniu vodných rezervoárov neholdujem, vodu dávam do bočných vreciek. Tie vďaka elastickému materiálu a dolnému kompresnému popruhu výborne udržia 0,75-litrovú fľašu alebo pollitrovú termosku. Väčšinou kombinujem fľašu na vodu a termosku na čaj. Použitie klasickej 1,5-litrovej PET-ky neodporúčam, manipulácia s batohom je následne nepohodlná.

Ferrino Zephyr 25+3 by som teda odporúčala najmä pre jednodňové použitie na menej náročných túrach alebo na bicykli.

Fotogaléria k článku

Najnovšie