Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Predstavenie Spacák Ferrino Nightec 600 Lite Pro

Po mnohých nociach strávených na horách som si vyčlenil dva spacie vaky, ktoré používam pri túrach. Jeden tenký a ľahký spacák na leto a pobyt na horských chatách, a druhý spací vak do chladnejšieho počasia a na stanovačky. Druhý menovaný som už doslova zodral, preto prišiel čas na výmenu. Nahradil ho šikovný trojsezónny múmiový spací vak Nightec 600 Lite Pro od talianskej spoločnosti Ferrino.

Výrobca
Ferrino
Model
Nightec 600 Lite Pro
Typ
3-sezónny múmiový spací vak
Materiály
vonkajší materiál: Nylon 201T 70D a Diamodn Check Nylon 40T 24D
vnútorný materiál: Nylon 201T 70D
Micro Fibre (kombinácia 2D a 3D mikrovlákna)
Hmotnosť
1400 g
Farebné kombinácie
čierno-červená, čierno-modrá
Páči sa mi
strečový tvar, zateplený golier, ušká na sušenie/zavesenie/vetranie, kompresný obal (zbaliteľnosť), teplotný komfort
Nepáči sa mi
neúplné zapínanie vrecka na drobnosti (dva krátke suché zipsy namiesto jedného po celej dĺžke), chýbajúci zips v kapucni na vloženie mikiny pod hlavu (vankúšika)
Ostatné info
teplotný komfort pre ženy +1,4 °C, pre mužov -4,1 °C a extrémny limit je -21,1 °C, hmotnosť náplne 730 g
Infocena
89,- €

Materiály

Model Nightec 600 Lite Pro je plnený umelým materiálom Micro Fibre, ktorý je kombináciou mikrovlákien 2D a 3D, čo vytvára výbornú mäkkosť, porovnateľnú s prachovým perím. Objemová rozpínavosť a vysoký stupeň tepelnej izolácie radí Micro Fibre medzi kvalitné syntetické vlákna. Vonkajšia tkanina je vyrobená z nylónových vlákien - Nylon 201T 70D a Diamodn Check Nylon 40T 24D a na vnútorný materiál taktiež použili nylónové vlákno Nylon 201T 70D. Umelohmotné prvky (spony) majú značku YSR15 a tri zdrhovadlá majú potlač Ferrino. Kovové zipsy sú bez označenia.

Dizajn a konštrukcia

730-gramová výplň Micro Fibre má 4-vrstvú konštrukciu, ktorá si zachováva dobré izolačné vlastnosti aj po opakovanom stlačení a tiež pri navlhnutí. Strečová konštrukcia spacieho vaku zvyšuje tepelný komfort vďaka „zúženému“ tvaru, ktorý obopína postavu. Výrobca uvádza, že strečová konštrukcia vnútorných kanálov zároveň umožňuje pohyb tela pre nepokojných spáčov, ktorí sa často prehadzujú počas spánku.

Rozmery rozloženého vaku sú 220 cm na výšku a 55 cm na šírku. Rozmerovo mi strih spacáku vyhovuje, keďže som vysokej a chudej postavy. Anatomicky zateplená kapucňa má vychytávku v podobe zatepleného goliera (15 cm široký), ktorým možno obopnúť krk pomocou suchého zipsu a zabrániť tak úniku tepla počas chladných nocí. Regulácia kapucne a tiež goliera je pomocou systému „One touch“, čo umožňuje manipuláciu jednou rukou. Sieťované obdĺžnikové (27 x 8 cm) vrecko na golieri slúži na uskladnenie drobností ako sú kľúče, malá peňaženka či doklady.

Farebné prevedenie je v čierno-červenej alebo čierno-modrej kombinácii, kde je dominantnou farbou praktická čierna (kvôli zašpineniu). Výrobok je možné kúpiť buď s ľavým alebo s pravým obojstranným zipsom, čo umožňuje vzájomné spájanie spacích vakov. Hlavný zips je doplnený šnúrkou s plastovým zakončením. Zateplená légia zipsu zamedzuje úniku tepla a odopínanie z oboch koncov umožňuje jednoduché vetranie od nôh alebo tiež od hlavy. Hrubšia páska (2,5 cm široká) okolo zipsov na oboch stranách zamedzuje zachytávanie látky pri zapínaní spacieho vaku. Dve ušká pri nohách sú určené na uskladnenie (vešanie, vetranie) a sušenie spacieho vaku. Klasické švy nahradili zvary, ktoré majú minimalizovať úniky tepla na spojoch vnútorných a vonkajších vrstiev spacáka. No na produkte sa stretneme aj s bežným prešívaním.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Dojmy z používania

Horný teplotný komfort výrobca udáva s hodnotou +18 °C, komfort pre ženy +1,4 °C, pre mužov -4,1 °C a extrémny limit je -21,1 °C. Doteraz sa mi overiť dané hodnoty pri nízkych teplotách nepodarilo, keďže som spacák začal používať na prelome jari a leta v teplotách v rozmedzí 15 až 25 °C. V týchto teplotách mi na nocľah stačili trenky a tričko a aj tak bolo v spacáku príjemne teplo. Čo je zaujímavé, tak väčšina internetových obchodov označuje produkt ako celoročný (štvorsezónny), no test na SvětOutdooru.cz ho určuje na trojsezónne použitie. Výška zbaleného vaku je 35 cm, priemer 18 cm a obvod 60 cm. Objem sa dá znížiť vďaka kompresnému obalu, resp. trom kompresným popruhom na výšku cca 28 cm, čím sa zmestí aj do bežného batohu a nezaberie viac miesta ako hrubšia bunda. Rovnaká visačka s parametrami výrobku ako je aj na obale sa zachytáva do zipsu pri zapínaní, ale je možné ju odstrihnúť. Na spacáku mi chýba doplnkový zips v kapucni, kde by sa do vnútra dala vložiť mikina (príp. vankúšik) pod hlavu a zároveň kapucňové vrecko môže slúžiť na odloženie cenností alebo drobností, ktoré môžu vypadnúť zo sieťovaného vrecka, lebo nemá suchý zips po celej dĺžke zapínania (dva krátke suché zipsy). Výhodou je uško na konci zipsu pri nohách, čo umožňuje jednoduchšie uchopenie pri manipulácii so zipsom.

Fotogaléria k článku

Najnovšie