Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Prístrešok na Pánovej lúke

V Malých Karpatoch, južne od sedla Baba (Pezinská Baba) je miest, kde sa dá prespať, asi tak, ako šafranu. Existuje tu len jedna verejnosti prístupná chata – Cementárka na Košarisku a inak nič. Preto sú turisti z iných kútov Slovenska, putujúcich po diaľkovej trase – Štefánikovej magistrále (E8) odkázaní len na bivak v lesoch. Napriek tomu v oblasti Bratislavského lesoparku sa nájdu prístrešky, kde sa dá vcelku pohodlne prenocovať. Jedným z týchto miest je aj Pánova lúka.

Poloha
Malé Karpaty: jučná časť, v centrálnej časti Bratislavského lesoparku
Nadmorská výška
390 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.23232 ° SŠ
dĺžka: 17.11054 ° VD
» Mapa
Nocľah
2 - 4 osoby
Prevádzka
trojsezónna (bez možnosti zakúrenia)
Voda
Studničky Zbojnička a Malý Slavín, potok Vydrica a pramenisko pod lúkou
Spojenie
Bratislava-Kamzík – 2 h, Bratislava-Rača – 1.30 h, Bratislava-Krasňany – 1,45 h, Marianka – 1.30 h, Borinka – 2,15 h, rázc. Biely kríž – 1.30 h
Dalšie info
Lokalita býva často vyhľadávaná nielen turistami, ale aj rodinami s deťmi (hlavne víkendy)

Poloha a prístup

Stavba prístrešku sa nachádza južnej časti Malých Karpát, v centrálnej časti Bratislavského lesoparku v blízkosti trasy Štefánikovej magistrály (E8) na lúke volanej Pánova. Z tejto diaľkovej trasy sa sem dostanete odbočením z rázcestia Zbojnička (studnička) - žltá značka, alebo z rázcestia Vypálenisko – modrá značka. Z oboch to na Pánovu lúku trvá necelých 20 minút. Keďže lokalita sa nachádza v oblasti s hustou sieťou turistických značkovaných trás, je prístupná z viacerých smerov:
- Bratislava - Kamzík – 2 h,
- Bratislava - Krasňany – 1,45 h,
- Bratislava - Rača – 1.30 h,
- Marianka – 1.30 h,
- Borinka – 2,15 h,
- rázcestie Biely kríž(bufet Včelín) – 1.30 h.

Opis objektu

Objekt prístrešku predstavuje jednoduchá drevená stavba o rozmeroch približne 6 x 3 m. Prístrešok je bez bočných stien a je zastrešený. Po obvode má vybudované jednoduché ohradenie prerušené len v miestach vstupu. V interiéri sa nachádzajú dva stoly, ktoré sa dajú použiť ako prične. K stolom sú pripevnené lavice. Podlahu tvorí udupaná hlina. Vzhľadom k absencii bočných stien prístrešok neposkytuje ochranu proti vetru ani prudkému bočnému dažďu. V nečase treba rátať s celtou alebo PVC fóliou, ktorú je nutné pripevniť z náveternej strany. V tesnej blízkosti sa nachádza ohnisko a smetný kôš.

Možnosti nocľahu

V interiéri na stoloch sa pohodlne vyspia dve osoby, ďalšie dve môžu spať na hlinenej podlahe. Potreba použiť karimatku a spací vak je samozrejmosťou. Stavbu využijú hlavne turisti z iných kútov Slovenska, ktorí sa rozhodli spoznávať Malé Karpaty a Štefánikovu magistrálu a nechcú nocovať v ubytovacích zariadeniach na podhorí. Treba však upozorniť, že lokalita býva často vyhľadávaná nielen turistami, ale aj rodinami s deťmi. Preto cez deň a hlavne počas víkendov tu s najväčšou pravdepodobnosťou stretnete ľudí. Neďaleko od Pánovej lúky je vybudovaný rozsiahly areál Malý Slavín, kde sa nachádzajú dva rozsiahle prístrešky.

Voda

Vodných zdrojov je v okolí niekoľko. Najbližšie sa nachádza pramenisko ľavostranného prítoku potoka Vydrice (asi 50 m), ktoré križuje modrá značka z rázcestia Vypálenisko. Ďalej je to samotný potok Vydrica, tečúci pod lúkou a studničky Zbojnička či Malý Slavín. Podľa Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, ktorá vykonáva rozbor vody v studničkách Bratislavského lesoparku (stav z roku 2009), je stopercentne pitná len voda zo Zbojníckej studničky. Aj keď som pil vodu zo všetkých spomenutých zdrojov a nič sa mi nestalo, rozhodnutie použiť vodu, z toho ktorého zdroja nechávam na samotných návštevníkoch.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Turistické ciele v okolí

Hrady Pajštún a Dračí hrádok v Borinke, ruina hradu Biely Kameň a hradisko Neštich vo Svätom Jure, vyhliadková reštaurácia na Kamzíku (televízna veža), Štefánikova magistrála a Chata Cementárka na Košariskách.

Fotogaléria k článku

Najnovšie