Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chata Skalka
Chata Skalka Zatvoriť

Chata Chata Skalka

Tohtoročnú Veľkú noc sme strávili na pomedzí Slovenska, Českej republiky a Poľska, v Západných Beskydoch - Moravsko-sliezskych Beskydoch. Ubytovaní sme boli na Chate Skalka, ktorú vlastní miestny odbor Klubu českých turistov. Keďže z tohto kúta nemáme v databáze žiadne možnosti na prenocovanie, prinášame vám o tejto chate bližšie informácie.

Poloha
Západné Beskydy - Moravsko-sliezske Beskydy: hrebeň Polomu
Nadmorská výška
910 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.51681 ° SŠ
dĺžka: 18.71741 ° VD
» Mapa
Nocľah
58 lôžok v 2- až 6-posteľových izbách
Prevádzka
celoročná s obslužným personálom
Voda
pitná v chate
Cena
230,- Kč človekonoc
290,- Kč človekonoc (WC na izbe)
zľavy: -50,- Kč na EUROBEDS (KČT)
140,- Kč polpenzia
230,- Kč plná penzia (možná platba v €)
Kontakt
Chata Skalka, Marek Plinta, Mosty u Jablunkova 368, 739 98, telefón +420 558 330 054, chataskalka.cz$ret
Spojenie
autom do Mostov u Jablunkova k železničnej stanici a potom až k chate, vlakom do Mostov u Jablunkova a potom pešo po červenej alebo modrej turistickej značke
Dalšie info
bezplatná wi-fi, možnosť platiť eurom

Poloha

Chata Skalka leží na hrebeni Polomu v CHKO Beskydy nad obcami Mosty u Jablunkova a Dolní Lomná, na červeno značenom turistickom chodníku.

História

Chata bola vybudovaná v roku 1928. Postavil ju nemecký turistický spolok Beskideverein. Koncom tridsiatych rokov sa na nej schádzali organizovaní členovia Sudetonemeckej strany, a počas 2. svetovej vojny tu prebývali smutne preslávené oddiely jagdkomanda, likvidujúce protifašistický odboj. Po roku 1945 chata prešla do českých rúk. Za socialismu patrila organizáciám, ktoré obhospodarovali telovýchovné a turistické zariadenia.

V roku 1991 získal chatu Klub českých turistov, vzhľadom na zlý stav chaty a nedostatok financií na jej obnovu ju chcel predať. S tým nesúhlasil KČT oblasť Beskydy a požiadal o prevedenie chaty pod svoju správu. Od r. 1994 prebiehala na chate rozsiahla rekonštrukcia, ktorá však vyšla nazmar - 7. januára 1998, štrnásť dní pred plánovaným spustením prevádzky, chata vyhorela do základov. Nasledovali ďalšie roky práce a chata v súčasnej podobe bola skolaudovaná v roku 2002.

Prístup

- z Mostov u Jablunkova, železničná stanica, po červenej turistickej značke, cca 1.20 hod.
- z Mostov u Jablunkova, zastávka, po modrej turistickej značke cez Mosty u Jablubkova, Šance, na Kostelky, odtiaľ po červenej turistickej značke po chatu, cca 1.40 hod.
- z obce Vyšné Megoňky po žltej turistickej značke, ďalej od rázcestia Mosty u Jablubkova, Šance, po modrej turistickej značke na Kostelky, odtiaľ po červenej turistickej značke po chatu, cca 1.50 hod.
- z osady Korchanovci po modrej turistickej značke na Veľký Polom. Odtiaľ po červenej turistickej značke cez Kostelky na chatu, cca 2.10 hod.
- z obce Bocanovice, železničná stanica, cez vrchol Velká louka po žltej turistickej značke, 6,5 km.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ubytovanie a stravovanie

Chata disponuje 58 lôžkami v dvoj- až šesť-posteľových izbách. Sociálne zariadenia sú spoločné na chodbe. Na prízemí je reštaurácia a spoločenská miestnosť slúžiaca ako jedáleň.

Stravovanie je možné riešiť aj polpenziou či plnou penziou. My sme si objednali k nocľahom raňajky. Večere sme riešili výberom z jedálneho lístka. Trochu nás zaskočilo, keď nás potom personál presúval v rámci reštaurácie z jedného miesta na druhé s odôvodnením, že na naše pôvodné miesta budú prestierať večeru hosťom, ktorí majú zaplatenú polpenziu. Dokonca to vyzeralo, že si s našou večerou (podotýkam, nie vlastným jedlom, ale z jedálneho lístka) ani nebudeme mať kam sadnúť, napokon bol voľný jeden stôl. Vo všeobecnosti bol obsluhujúci personál asi najslabším článkom našej návštevy, napríklad zabudli časť objednávky alebo nám nepriniesli chlieb na raňajky a museli sme to viacnásobne urgovať. Od 1. 10. 2011 tu má byť nový prevádzkovateľ a snáď sa tieto veci zmenia k lepšiemu.

Jedálny lístok toho ponúka celkom dosť, jedlo je štandardné, ale rozmaznaní stravou kus ďalej v oblasti Javorníkov sme boli trochu sklamaní. Najviac sa nám osvedčil vyprážaný syr, ktorý tu podávajú obzvlášť hrubý. Za polievku tu zaplatíte 30 - 35,- Kč, 0,5 l pivo 30,- Kč, vyprážaný syr bez prílohy 70,- Kč, nakladaný hermelín 50,- Kč.

Ďalšie vybavenie chaty

Pred chatou je terasa, ďalšie drevené stoly a lavice so slnečníkmi, ohnisko, detské preliezačky a hojdačky, futbalové ihrisko, pieskovisko. V areáli chaty je bezplatná wi-fi sieť, ktorá však funguje najlepšie v jedálni a všeobecne s ňou treba mať trpezlivosť. Je možné tu platiť eurom.

Chata mení od 1. 10. 2011 prevádzkovateľa a preto informácie po tomto termíne nemusia byť aktuálne.

Webová stránka chaty

Fotogaléria k článku

Najnovšie