Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Stav prístrešku v lete 2018
Stav prístrešku v lete 2018 Zatvoriť

Prístrešok Prístrešok na Čerenke

Toto leto som sa dvakrát túlal dokopy desať dní Javorníkmi a presvedčil som sa, že zaužívaná myšlienka o minimálnom množstve prístreškov vhodných na prespanie túlavých duší nie je zrovna odvodená od reality, ale od toho, že sa tomuto peknému pohoriu asi venuje malá pozornosť. Objavil som priamo na turistických chodníčkoch asi 10 vhodných prístreškov a pokúsim sa ich postupne priblížiť. Priamo na červenej hrebeňovke z Čadce do Makova-Kopaníc je ich niekoľko a najluxusnejším sa mi videl prístrešok priamo na vrchole Čerenka pri lyžiarskom vleku.

Poloha
Javorníky: vrchol Čerenka (horná stanica lyžiarskeho vleku)
Nadmorská výška
946 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.33751 ° SŠ
dĺžka: 18.47766 ° VD
» Mapa
Nocľah
zastrešená terasa pre 6 ľudí s vlastným spacákom a karimatkou
Prevádzka
trojsezónna (bez možnosti zakúrenia)
Voda
reštaurácia U Melocika, studňa v osade Gregušovci
Dalšie info
krytá terasa lyžiarskeho bufetu pri maringotke, vonkajšie ohnisko

Aktualizácia (júl 2018)

Prístrešok sa výrazne zmenil. Už nejde o maringotku s prístavbou terasy ale o malý zrubový objekt. Samotný objekt je uzanknutý, no pretrešená veranda však taktiež poskytne útočisko. Priestor je uzavretý z troch strán, no v prípade zle orientovaného vetra ochráni pred dažďom minimálne. Kapacita je odhadom 4 nocujúce osoby.

Prístup

  • po červenej značke od reštaurácie U Melocika (bus z Bytče a Makova) za 35 minút,
  • po zelenej značke od osady Pláne-Petrovice (bus z Bytče) za 2,5 h, pričom asfaltka vedie až po Chatu Včelnica a od nej je to 1,5 h,
  • po žltej značke z Makova, časť U Beloňovcov (bus) a od Gregušovcov po červenej značke za 1 h.

Voda

Ak sa dopredu rozhodnete tu prenocovať, odporúčam nabrať si pitnú vodu v reštaurácii U Melocika, alebo zo studne v osade Gregušovci, ktorá je vzdialená 25 minút od prístrešku. Začiatkom augusta 2011 tiekol malý potôčik vedľa cesty a zelenej značky, asi 10 minút od prístrešku smerom na sedlo Slatina.

Okolie

Objekt stojí na lúčke okolo posledného stožiara lyžiarskeho vleku. Je tu ohnisko a v okolitom lese dostatok dreva na oheň. Je od nej pekný výhľad do doliny, kde stojí hotel, tiež relatívny zdroj pitnej vody.

Ani pri jednej z mojich dvoch návštev sme tu nestretli živú dušu. Takže je vcelku reálny predpoklad, že použitie terasy pri objekte nebude nikomu prekážať. Myslím si, že dokonca ani v zime, nakoľko zjazdovka nemá umelé osvetlenie a určite sa so zotmením všetci odoberú do doliny. Ak po nocľažníkoch nezostane neporiadok a ani tlejúca pahreba, myslím si, že ich prítomnosť nik ani nezistí. Vzhľadom na výbornú polohu by sa dokonca dala použiť ako základňa pri viacdňovom potulovaní sa okolím, ktoré má naozaj čo ponúknuť.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Opis pôvodného objektu – maringotky (pozor, už nie je neaktuálne)

Maringotka slúži v zime asi ako bufet pre lyžiarov. Je k nej pristavená krytá terasa, na ktorú sa vystupuje po schodíku. Zábradlie je na ľavej strane od strechy po podlahu obité igelitom, čím vznikol perfektný prístrešok pre tri osoby. Zábradlie na pravej strane už nie je tak dokonale kryté, igelit je čiastočne odtrhnutý, ale pri troške snahy, či vlastnej celte, vznikne úkryt pre ďalších troch nocľažníkov. Podlaha je rovná a bez dier. Strecha je plechová a kvalitná. Celkový rozmer prístrešku je asi 1,5 x 6 m. V prípade nutnosti sa ďalší nocľažníci môžu uložiť pod terasu na zem. Určite nebude na nich pršať, len musia mať izolačnú podložku.

Fotogaléria k článku

Najnovšie