Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Predstavenie Raptor – multifunkčná solárna nabíjačka

Súčasné telefóny majú čoraz vyššiu spotrebu a o to menej vydržia na svoju batériu. Preto turista, ktorý aj na horách chce mať so sebou svoj najnovší výkrik mobilnej techniky, neraz rieši otázku nabíjania. Pri dlhších potulkách preto môže prísť vhod použitie solárnej nabíjačky s batériou. Princíp je jednoduchý – počas túry je toto zariadenie zavesené na batohu a nabíja vstavanú batériu, večer z batérie nabijeme telefón, či iné zariadenie s USB konektorom. Etón Raptor je takýmto zariadením, avšak obohatený o množstvo ďalšej výbavy.

Výrobca
Etón
Model
Raptor
Typ
multifunkčné solárne zariadenie
Hmotnosť
320 g
Farebné kombinácie
zelená-čierna, oranžová-čierna
Páči sa mi
kapacita batérie, možnosť nabíjať zariadenia cez USB, výškomer, barometer, kompas, LED svietidlo
Nepáči sa mi
neintuitívne ovládanie, hmotnosť
Ostatné info
monokryštalický solárny panel, 1800 mAh Li-Ion batéria, digitálny tuner s tromi frekvečnými rozsahmi
Infocena
125 €
Obchody
eco4you.sk$ret

Dizajn a vyhotovenie

Vzhľadovo Etón Raptor vzdialene pripomína prerastený mobilný telefón – rozmery nie sú práve vreckové: 73 x 203 x 32 mm. Po obvode je množstvo gumy, ktorá má zariadeniu zabezpečiť nárazuvzdornosť. Vzhľadom na prítomnosť monokryštalického solárneho panelu na zadnej strane však hrubé zaobchádzanie nie je príliš vhodné, no príležitostné obúchanie o skalu, či pád z neveľkej výšky by zariadenie malo vydržať bez ujmy. Na prednej strane je monochromatický displej veľkosti cca 4 x 4 cm. Pod ním sú tri rady pomerne tuhých tlačidiel. Na jednej strane ich tuhosť zamedzí nechcenému stlačeniu, na druhej strane však ovládanie nie je príliš pohodlné. Pod tlačidlami je reproduktor s priemerom cca 3,5 cm – ide takpovediac o tranzistorové chrastítko.

V hornej časti zariadenia nájdeme teleskopickú anténu rádiového prijímača a kovový diel s funkcionalitou karabíny. Ten je síce praktický, no pridáva celému zariadeniu podľa mňa zbytočný objem. Pripínanie na batoh mohlo byť riešené nejakým iným spôsobom, pričom zariadenie by bolo menšie a ľahšie. Na bočnej strane pomyselnej karabíny je výrez s výstupkom, ktorý slúži ako otvárak, napr. na pivo.

Pravá bočná strana skrýva pod gumeným krytom viaceré konektory – mini-USB konektor pre nabíjanie internej batérie z externého zdroja, jack pre slúchadlá, jack pre AUX a najmä USB konektor pre nabíjanie akéhokoľvek zariadenia cez USB kábel. AUX jack je podľa mňa zbytočný vzhľadom na schopnosti integrovaného reproduktora. Hoci na počúvanie nejakého podcastu na chate to môže prísť vhod. Popri konektoroch sa tu ešte nachádza aj tlačítko reset, pre prípad, že by sa zariadenie zaseklo alebo inak zamrzlo.

Na ľavej bočnej strane nájdeme tlačidlo, pomocou ktorého sa zapína a vypína svietidlo. Táto baterka s troma 5 mm LED diódami má úzku svetelnú stopu kruhového tvaru a hoci nejde o kľúčovú funkciu, je veľmi praktická. Dosvit je len cca do 10 metrov, no na dohľadanie vecí v stane, či pri nocovaní na salaši postačí.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Solárny panel a batéria

Monokryštalický fotovoltaický panel zaberá takmer celú zadnú stranu. Má rozmer 115 x 40 mm a je zapustený do tela tak, aby bol chránený pre poškodením gumovou obrubou. Podľa dostupných informácií majú solárne články z monokryštalického kremíka najvyššiu účinnosť spomedzi používaných technológií, avšak reagujú na užšie spektrum svetla a teda pri zamračenom počasí alebo bez priameho slnečného svetla ich účinnosť rýchlo klesá. Zato pri priamom ostrom slnku má veľmi dobrý výkon.

Li-Ion batéria má podľa výrobcu kapacitu 1800 mAh pri 3,7 V, čomu zodpovedá energetický ekvivalent cca 6,6 Wh. Keďže cez USB sa nabíja pri napätí 5 V, kapacita pri tomto napätí bude približne 1300 mAh. Výrobca uvádza, že pri nabíjaní cez USB je maximálny nabíjací prúd 500mA, čo vychádza z USB štandardu. Vzhľadom na straty pri zmene napätia, ako aj vzhľadom na pokles napätia v dolnej polovici kapacity vstavanej batérie predpokladám, že plne nabitý Raptor nebude schopný nabiť moderný smartfón (iPhone, Android a pod.) doplna. To sa mi aj potvrdilo pri použití s mobilom HTC Desire. Konkrétne čísla však neuvádzam, keďže počet meraní nebol dostatočný pre vyvodenie záverov. S mobilmi s menšou obrazovkou a nižšou spotrebou (a preto s batériou o menšej kapacite) však možno očakávať nabitie doplna bez problémov.

Doplnkové funkcie

Podľa môjho názoru funkcia powerbanky nabíjanej cez solárny panel je kľúčovou vlastnosťou tohto zariadenia. Nie je to však jediné, čo Raptor ponúka. Slúži aj ako prenosné rádio s troma frekvenčnými rozsahmi, digitálnym RDS tunerom a pamäťou na 10 staníc. Ďalej má zabudovaný teplomer, kompas, výškomer a barometer. Na základe barometra ukazuje aj odhad počasia formou ikony. Výpočet funkcií uzatvárajú hodiny s budíkom a ukazovateľ dátumu.

Určenie

V reálnom živote som nemal dostatok času pre komplexné otestovanie vlastností tohto produktu. Z toho, čo som však vyskúšal, mám pocit, že Etón Raptor je vhodný pre ľudí, čo chodia tráviť veľa času na chatu, chalupu alebo salaš bez elektrickej energie. Toto zariadenie im pomôže držať telefón v prevádzkyschopnom stave, vďaka rádiu si budú môcť vypočuť správy, predpoveď počasia, či neodmysliteľný zápas hokejovej reprezentácie. Navyše umožní sledovať zmeny atmosferického tlaku, ktoré zvyknú signalizovať zmeny počasia a taktiež poslúži ako svietidlo pri návšteve latríny. Pre vyslovene turistické určenie odporúčam poobzerať sa po zariadení, ktoré bude kombinovať iba solárny panel s batériou bez doplnkovej výbavy. Ušetrí to hmotnosť, cenu a hlavná funkcionalita ostáva.

Zariadenie zapožičal e-shop www.eco4you.sk.

Fotogaléria k článku

Najnovšie