Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Prístrešok Ostré-Samuhlovci

Začiatkom augusta 2011 som sa s manželkou vybral na týždeň do Javorníkov a pochodili sme všetky chodníky medzi Bytčou, Čerenkou, Neslušou, Divinou a Kolárovicami. Za týždeň túlania sa po bočných hrebeňoch, dolinách i naprieč celým pohorím, sme nestretli ani jediného turistu. Zato som tu našiel pár prístreškov, ktoré by sa dali využiť pri nástupe na hlavný hrebeň, alebo pri zostupe z neho.

Poloha
Javorníky: horská osada Ostré-Samuhlovci, pri rázcestí modrej a žltej značky
Nadmorská výška
750 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.33934 ° SŠ
dĺžka: 18.71304 ° VD
» Mapa
Nocľah
3 - 5 ľudí vo vlastnom spacom vaku s podložkou
Prevádzka
trojsezónna (bez možnosti zakúrenia)
Voda
kúsok nad smerovníkom Ostré Samuhlovci
Spojenie
Kysucké Nové Mesto (vlak, bus) - Nesluša-horná škola (bus)

Poloha

Prístrešok sa nachádza v nadmorskej výške 750 m na lúke medzi dvomi najvrchnejšími domami osady, pár metrov od smerovníka Ostré-Samuhlovci na križovatke žltej značky z Nesluše do Rudinskej a modrej značky z Nesluše na Jakubovský vrch.

Prístup

- po žltej značke z Nesluše-horná škola za 0.50 h,
- po žltej značke z Rudinskej za 1.20 h,
- po modrej značke z Nesluše za 1.00 h,
- po modrej značke od rázcestia pod Jakubovským vrchom za 0.50 h.

Objekt

Prístrešok slúži asi majiteľom rekreačných chalúp ako altánok pri grilovaní. Má rozmery asi 3 x 2 m. Na šiestich kovových stĺpoch je pripevnená drevená konštrukcia altánku, vrátane dvoch lavíc a stola. Dve steny za lavicami sú kryté stenou z rákosia. Strecha je kvalitná a jej konce sú prepojené stenou z latiek. Podlaha je z udupanej hliny. V prípade veľkej núdze by sa tu mohli ukryť piati turisti. Traja by mohli prespať na laviciach a stole a dvaja na zemi pod stolom a lavicami. Ak by sa na latkové steny pod strechou pripevnili dve celty, vznikne celkom solídne, dažďu odolné prístrešie. Pred altánkom sa nachádza gril, ktorý môže poslúžiť na prípravu stravy. Dreva je v okolitom lese dosť. Latrína sa nachádza oproti domu bližšiemu k smerovníku. V čase nášho pobytu v ani jednom z domov nik nebol a tak si myslím, že pri slušnom správaní sa a zanechaní poriadku po sebe, by nemal byť problém tu prespať. Ak by domáci boli doma, treba sa radšej opýtať.

Voda

Zdroj vody sa nachádza v krytej skruži vedľa chodníka so značkou nad prvým domom.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Okolie

Kúsok od smerovníka Nesluša-horná škola po značke je penzión Les s krčmou otvorenou po 15-tej hodine. Od altánku je to 35 minút dolu kopcom. Kúsok pod smerovníkom smerom na Neslušu sa nachádzajú ešte štyri chalupy. Pri smerovníku je pekný, typický drevený kríž. Krčma je aj v Rudinskej, vzdialenej 60 minút. Má dokonca obrovskú krytú terasu s betónovou podlahou, kde by sa vyspal aj celý autobus. V čase našej návštevy bola však zatvorená a nemala vypísané ani otváracie hodiny.

Fotogaléria k článku

Najnovšie