Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Správa Náučný chodník Majdán doplnený

Náučný chodník (NCH) Majdán sa začína pri Olšovskom mlyne, na začiatku Parinskej doliny (Horné Orešany, časť Majdánske). V roku 2002 tu štátny podnik Lesy Slovenskej republiky, Odštepný závod (OZ) Smolenice, vybudoval lesnícky náučný chodník. Formou piatich zastávok (Olšovský mlyn, Husí stok, Rybáreň, vodná nádrž Parina a Močiar), verejnosti približujú historické a prírodné zaujímavosti tejto časti Malých Karpát.

V roku 2011 bol náučný chodník doplnený o päť zastávok, venujúcich sa krasovým formám. Lokalita je bohatá na takmer všetky povrchové i podpovrchové formy krasu. Zastúpenie tu majú jaskyne, ponory, vyvieračky, závrty (krasové jamy), či škrapy. Projekt bol spolufinancovaný v rámci projektu Nadácie Orange – Šanca pre Váš región, Trnavského samosprávneho kraja a Katedry ložiskovej geológie Univerzity Kamenského v Bratislave.

Náučný chodník Majdán je vybudovaný na trase dĺžky 5,5 km v miernom prevýšení. Trasa cesty je asfaltová. Vhodná aj pre nenáročných návštevníkov.

Slávnostné otvorenie dobudovaného náučného chodníka sa uskutočnilo 8. októbra 2011 za účasti verejnosti, pre ktorú bola výnimočne na tento deň sprístupnená jaskyňa Husí stok. Slávnostné prestrihnutie pásky učinil riaditeľ OZ Smolenice Ing. Norbert Galčík a riaditeľ Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty RNDr. Viliam Klescht.

Autor textu: Alexander Lačný
Autor fotografií: Michal Jánošík

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

NCH Majdán na webovej stránke Lesov SR (vrátane mapy NCH)

Fotogaléria k článku

Najnovšie