Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Spacák Warmpeace Viking 900

Pred cestou na môj výsnívaný trek okolo Anapurny v Nepále som sa musela sústrediť aj na rozšírenie mojej outdoorovej výbavy. Jedným z najdôležitejších rozhodnutí bol výber spacáku. Potrebovala som nájsť taký, ktorý bude ľahký, vhodný do teplôt v intervale -3°C až +20°C a príliš nezaťaží batoh. Nakoniec moja voľba padla na páperový spacák, model Viking 900 od českého výrobcu Warmpeace.

Výrobca
Warmpeace
Model
Viking 900, verzia 170
Typ
teplý trojsezónny páperový spacák
Materiály
Nylon DWR+, kačacie perie 90:10 / 600 CUIN
Hmotnosť
1460 g
Farebné kombinácie
šedo-červená
Páči sa mi
tepelný komfort, dizajn, hmotnosť, praktické detaily, skladovacie vrece
Nepáči sa mi
kompresné vrecko
Ostatné info
dostupný v troch dĺžkových variantoch: 170, 180, 195
Infocena
231 €

Využitie a tepelný komfort

Warmpeace Viking 900 je trojsezónny páperový spacák zameraný najmä na jar a jeseň. Vnútorná výplň je tvorená kačacím perím s pomerom páperia k pierkam 90:10. Výrobca udáva plnivosť na úrovni 600 CUIN. Celková hmotnosť výplne je 830 gramov. Spacák má komory konštruované v tvare Z, čím sa podľa výrobcu zlepšuje tepelná izolácia vnútorného priestoru.

Údaje podľa EN 13537 :
T-max: 4°C, T-komfort: -7°C, T-limit: -14°C, T-extreme: -34°C

Z teplôt vyplýva, že aj keď je spacák prezentovaný ako trojsezónny, v pohode sa s ním dá fungovať aj v zime. Neberte však v úvahu údaj T-extreme, ktorý je mimo realitu pre bežné použitie.

Veľkosť a tvar

Meriam 170 cm a preto som si vybrala spacák presne na výšku 170 cm. Mala som trochu obavy, či bude dosť dlhý, ale sadol mi perfektne. Ďalej musím oceniť jeho šírku. Pri spaní mám zvyk vykladať si na bok nohu, čo pri mojom predošlom spacáku nebolo možné a spalo sa mi v ňom dosť nepohodlne. Preto som ocenila aj šírku, ktorá mi umožňovala spať v obľúbenej polohe s vyloženou nohou na bok.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Kapucňa spacáku nie je veľmi naplnená a je možné ju celú rozprestrieť. Táto vlastnosť je veľmi praktická, najmä keď sa spacákom prikrývate alebo na ňom spíte. V pripade chladnejšieho počasia sa dá dobre stiahnuť okolo tváre presne podľa potreby. Na druhú stranu by som trochu vytkla tenkosť sťahovacieho límca. Pomohlo by mu, keby bol trochu teplejší a mohutnejší, aby človek pri využívaní nemal pocit, že sa čochvíľa priškrtí.

Zipsy a vnútorné vrecko

Zips je dobre vyriešený a nezadrháva sa vďaka niekoľkocentimetrovému spevneniu textilnou páskou po celej dĺžke. Zateplenie okolo zipsov zamedzuje “prievanu” vo vnútri a následnému úniku tepla, túto úlohu si plní zateplenie dostatočne. Zips končí až na konci spacáku pri nohách a preto, keď sa úplne rozopne, pohodlne sa pod ním spí ako pod perinou. Jazdec je obojstranný – dá sa zapínať aj zvonka aj zvnútra a takisto aj zvrchu aj zo spodu.

Zaisťovací prvok na konci zipsu je riešený suchým zipsom. Jediné, čo by som mu vytkla, je poloha drsnej vrstvy – keď si v zapnutom spacáku čítate knihu, termotričko sa doň nepríjemne zachytáva.
Jednou z vychytávok spacáku je vnútorné vrecko, kam sa v nebezpečnejších krajinách dajú vložiť doklady a v tých pokojnejších najmä vreckovky a mastička na pery, ktoré sú potom aspoň vždy po ruke.

Materiál a hmotnosť

Ako vonkajší materiál je použitý Nylon DWR+, ktorý je vetruodolný a vodeodpudivý. Kedže som spacák počas celého pobytu využívala vo vnútri, tieto vlastnosti som nemala šancu overiť. Jednou z veľkých výhod materiálu Nylon DWR+ je jeho priedušnosť, čo zabraňuje zrážaniu vodných pár na jeho vnútornej strane a v neposlednom rade jeho nízka hmotnosť 56g/m2, ktorá zabezpečuje nízku hmotnosť aj pri väčšom množstve komôr.

Ako každého turistu, ktorý plánuje si spacák nosiť v batohu so sebou, je pri výbere dôležitá aj hmotnosť - celková hmotnosť je 1460g, čo je veľmi príjemný údaj pri takom tepelnom komforte, ktorý Viking 900 prináša.

Skladovanie

Spacák je dodávaný s transportným a skladovacím obalom. Jedna zo slabších stránok bol práve transportný obal, ktorý nespĺňa úlohu kompresie podľa mojich predstáv a spacáku je aj viditeľne veľký. Na bokoch chýbajú kompresné popruhy a velkosť sa preto nedá vôbec regulovať. To sa pravdaže ukazuje ako dosť veľký problém, keď v batohu potrebujete ušetriť každý cm3. Na druhej strane ma potešil skladovací obal. Kedže doteraz som skladovala môj spacák v obliečke od vankúša originál skladovací vak je posun vred.

Pôvod

Vonkajšok spacáku je vyrobený v ďalekej Ázii, konkrétne v Čine, následne cestuje do Čiech, kde je plnený perím, ktoré je spracované v nemeckom Nittenau vo farbrike Karls Sluka.

Skúsenosti

Spacák Viking 900 od Warmpeace som používala počas môjho dvojtýždňového treku okolo Annapurny v Nepále. Postupne sme sa pohybovali v nadmorskej výške od 1000 do 5410 m n.m. V spojitosti s nadmorskou výškou sa menila nielen teplota vonku, ale aj teplota v ubytovacích zariadeniach, pretože kúrenie v izbách absentuje. Teplota v noci sa pohybovala v intervale od +20°C do -2°C. Spacák som teda otestovala v širokom teplotnom intervale a obstál viac než dobre. Po celý čas mi vyhovoval. Najprv som spala na ňom, pekne ma hrial odspodu, ďalej som ho používala ako teplú perinku, až nakoniec som sa doň úplne zakuklila a využívala aj kapucňu. Na tepelný komfort počas spánku som veľmi náročná, som typ – večne zmrznutá, studené nohy a studené ruky. Najmä vo večerných hodinách po príchode na ubytovne nám bývala poriadna zima, na možnosť prehriatia sa v horúcej sprche je potrebné v Himalájach rýchlo zabudnúť. Jediným zohrievadlom bol spacák. Už po chvíľke, ako som doň vliezla, som cítila príjemné teplo. Celý čas som spávala v spacáku len v šortkách a tričku. Navyše som v ňom mala iba tenkú bavlnenú vložku, aby som si ho hneď na prvej výprave nezašpinila. Jediné, čo by som prijala, by boli ešte trochu viac zateplené nohy, ale pravdepodobne by stačilo si dať ponožky. Vo vnútornom vrecúšku som mala vreckovky a tyčinku na pery, ktoré som v prípade potreby nemusela hľadať a tak strácať vzácne teplo. Počas celého treku som si nevšimla, že by spacák strácal veľa pierok, ale zakaždým ma pri srdci trošku pichlo, keď si nejaké to pierko cestu von našlo.

Záver

Spacák Viking 900 je skvelou alternatívou, ak hľadáte univerzálného spoločníka. Jeho široké využitie a najmä vynikajúci pomer hmotnosť, výkon a cena sú veľkými výhodami. Navyše k jeho všetkým dobrým vlastnostiam môžeme pripočítať aj veľmi príjemnú farebnú kombináciu, ktorá poteší každé estetické turistické srdce. Ak hľadáte spacák pre svoju zimomrivú polovičku, určite jej Vikingom urobíte veľkú radosť a o to radšej s vami pôjde niekam aj v chladnejších mesiacoch.

Poznámka: Aktuálny model Viking 900 pre rok 2012 je už dodávaný s kompresným obalom aj so sťahovaním.

Fotogaléria k článku

Najnovšie