Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia LaSportiva Xplorer – topánky na ferraty

Vždy sa teším, keď môžem spoznať hocijakú novinku zo sveta outdooru. Rád deriem topánky a ešte radšej ich deriem na skalách. Approach topánky sú na podobné kombinácie ideálne a La Sportiva pripravila pre podobných nadšencov ako ja, absolútne horúcu novinku, ktorá príde na pulty na jar roku 2012. Topánky, ktoré som testoval, sa volajú La Sportiva XPLORER.

Výrobca
LaSportiva
Model
Xplorer
Typ
approach topánka, vhodná na ferraty a ľahšie lezenie
Materiály
textilný zvršok, EVA medzipodrážka, Vibram podošva
Hmotnosť
750 g
Farebné kombinácie
čierná/žltá, modrá/žltá
Páči sa mi
univerzálnosť, výborná „adhézia“ pri lezeni na skalách, pohodlie, držanie nohy, detaily (ušká, šnurovanie, jazyk)
Nepáči sa mi
dizajn je príliš „čierny“ a teniskový – vyzerá skôr ako bežecká než ako lezecká, či approach bota
Ostatné info
k dispozícii aj GoreTex model, cena 175 eur
Infocena
135 €

Oficiálny popis topánok La Sportiva Xplorer znie: technická approach topánka. Approach obuv, ktorá kombinuje inovatívnu zvrchnú konštrukciu s medzipodrážkou a podrážkou vytvorenou špeciálne La Sportivou pre technické approach topánky. Ergonomický a perfektne padnúci strih vďaka „All-Around“ pozdĺžnemu designu šnurovania, ktoré obopína nohu po celom obvode. Šok absorbujúca pätová vložka ktorá podporuje chodidlo a zabraňuje skrúcaniu nôh.
Toľko oficiálny popis, môžeme prejsť k opisu týchto pekných papučiek, ako ich vidím.

Design predstavovaných topánok je športový. Ako prvá človeku padne do očí farebná kombinácia, typická pre La Sportiva kľúčové modely. Ako inak, žltá s čiernou. Tentokrát kraľuje čierna nad žltou. Topánky svojím vzhľadom pripomínajú skôr športové tenisky než lezecké či approach topánky. Je to vďaka výraznej nárazu-pohlcujúcej pätovej časti. Pri bližšom pohľade vidíme šnurovanie, ktoré ide až k špičke, čo je prvý náznak určenia topánok. Gumený lem po obvode celej špičky ďalej dotvára sľubovaný obraz topánky, ktorá je nielen pohodlná, ale aj podrží človeka na skale (napríklad pri via ferrate).

Šnurovanie v horných častiach je prepojené spomínaným All Around designom po obvode s celým torzom topánky, čím prispieva k jej pevnému držaniu nohy. Jazyk je mäkký a pružnou gumou spojený po krajoch s topánkou. Navrchu jazyka je uško pre lepšiu manipuláciu. Na zadnej vrchnej časti sú dve ušká na prichytenie na sedák či batoh.

Na podrážke je v pätovej časti nápis Impact Brake System, čo symbolizuje už legendárnu podrážku, ktorá sprevádza mnohé top modely tejto značky, predok je venovaný „Climbing zone“, hladkej a priľnavej podrážke určenej na malé stupy pri lezení. Podrážka pôsobí celkovo priľnavým dojmom. Ide samozrejme o vibram podrážku.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Mohol by som opisovať technické detaily a jednotlivé diely konštrukcie topánok, zo všetkého však spomeniem len medzipodrážku a podrážku – La Sportiva so spoločnosťou Vibram vyvinula špeciálnu podrážku pre approach topánky (Vibram Idrogrip). Podrážka je unikátna vďaka celému systému vrstvenia a medziplôch, ktoré tvoria podrážku, vpredu je vložená časť, ktorá prispieva k tvrdosti (pozor, nie tuhosti) a citlivosti predku potrebnému k „ochutnávaniu“ skál a stupov špičkou pri lezení a naopak päta je vybavená medzikusom, ktorý svojou mäkkosťou pomáha chráneniu päty pri kráčaní, či doskakovaní na nohy pri kráčaní strminou dolu.

Radšej sa budem venovať praxi a pocitom z topánok, ktoré som nadobudol počas intenzívneho skúšania v septembri a októbri. Keďže ide o approach topánky s určením na ferraty, tak som ich ihneď zo začiatku vyfackal riadnym kúpeľom pri výlete na skaly (topánky som mal na sebe v ten deň od odchodu z domu a vyzul som ich až pri príchode späť). Prístup k stene bol pohodlný, ako som aj so samozrejmosťou od podobného druhu topánok očakával. Na vychodenom chodníčku sa v nich šľapalo fajn, rovnako ako na občasných skalách či koreňoch. Pri šľapnutí na pár malých kamienkov som ich cítil o dosť viac, ako keby som mal tenisky, čo je daň za citlivosť tenkej podrážky. Už pri tomto „probléme“ som šípil, že by nemuseli byť také nepoužiteľné na skale.

Pri lezení som nechal lezky v batohu a dával zabrať Xplorerom. Môžem povedať, že sa v nich skaly skúmajú parádne. Podrážka krásne drží, predok je citlivý, ako má byť a ako bonus sa dá bez obáv došľapovať na pätu. Jednoducho istota lezky s komfortom tenisky. Dokonalá kombinácia na ferraty. Tu by som rád upozornil, že topánka nie je lezečka, ale approach topánka, do náročnejšie klasifikovaných ciest by som s ňou nešiel. Moje maximum s touto botou je cesta „Keleho pilier“ na Javorový štít vo Vysokých Tatrách (V), kde som využil všetky prednosti topánky bez straty pohodlia. Je pravda, že na uzučkých „škraboškových“ stupoch topánka nedrží, keďže na nich nie je hrana, do ktorej sa môže lezec oprieť. Napriek teniskovitému tvaru podrážky ma však boty podržali aj pri stupoch, kde som riadne nadával, že som neobul lezky. Tam, kde som nemohol použiť hranu špičky, som liezol „na trenie“, čo pri štruktúre tatranskej žuly nebol žiadny problém a liezlo sa mi výborne.

Na základe skúseností a odskúšaní topánok v rôznych terénoch môžem rozhodne povedať, že La Sportiva Xplorer sú vynikajúce approach topánky. Či už ide o prístup k stene, kde lezky sú ešte nepohodlné, ale už by bolo vhodné mať na sebe niečo „na skalu lepivejšie“, alebo o via ferraty (zaistené cesty), tieto topánky sú výborným pomocníkom. Skĺbili v sebe všetko, čo človek očakáva od lezky (špička + citlivosť podrážky + obopnutosť nohy) a aj od pohodlnej tenisky (netlačia, noha sa v nich nepotí, dá sa v nich doskakovať a pohodlne chodiť).

Samozrejme, že nenahradia lezcom lezečky, ani bežcom ich bežecké topánky. Na to sa nehrajú, na to má La Sportiva vo svojom arzenále iné kanóny. No pri trende obľúbenosti ferrát nie je div, že ich táto novinka v sebe snúbi dobré veci z oboch týchto oblastí.

Mnohí si povedia, že táto firma už vo svojich radoch má podobné approach topánky. Pravdou je to, že Xplorer-y majú oveľa mäkšiu podrážku ako iné approach topánky, ktoré poznám (typ ako La Sportiva Fringe), svojou poddajnosťou sa podrážka Xplorerov približuje pocitu z lezečiek.

Svojich fanúšikov si rozhodne tento model nájde, pre vyznávačov zaistených ciest, ktorí sa neboja aj ťažších výziev (C – D ferraty) a napriek tomu nechcú stratiť pohodlie nôh a neprezúvať sa do leziek, je tento model ideálnym spoločníkom.

Fotogaléria k článku

Najnovšie