Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

PR Vrtuľník zachraňuje aj v silných mrazoch

Zimné športy si od začiatku zimnej turistickej sezóny 2011/12 vyžiadali doteraz 23 zásahov Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE. Najčastejšie pomáhal vrtuľník zraneným lyžiarom, snowboardistom a skialpinistom, pomoc ale potrebovali aj zranený horolezec, turista či malé deti zranené počas sánkovačky a lyžovačky.

Lekári VZZS ATE ošetrovali  počas týchto zásahov predovšetkým vážne poranenia končatín, chrbtice a hlavy. Najčastejšou príčinou zranení boli pády na lyžiach a snowboardoch, vo viacerých prípadoch zasahoval vrtuľník po vzájomnej zrážke lyžiarov, záchranári pomáhali aj lyžiarovi zranenému po náraze do stromu. Zachraňovaní boli vo  veku od 3 do 58 rokov.

Zrejme najnáročnejšou záchrannou akciou bol technický zásah za tmy, ktorý sa uskutočnil na konci vianočných prázdnin v lyžiarskom stredisku Chopok Juh – Srdiečko, kde zo zjazdovky do lesa zišiel 29-ročný snowboardista z Rimavskej Soboty. Pri páde si spôsobil vážnu otvorenú zlomeninu predkolenia a privolaní záchranári žiadali okamžite o spoluprácu vrtuľník. Leteckí záchranári spustili z vrtuľníka priamo k pacientovi lekárku. Tá po ošetrení naložila pacienta do vákuového matraca a pomocou palubného navijaku ho evakuovala z terénu a vrtuľníkom ho previezli do nemocnice.

Vrtuľník VZZS ATE dokázal účinne pomôcť aj zraneným skialpinistom vo vysokohorskom teréne. Pri mimoriadne nízkych teplotách, ktoré zavládli na Slovensku najmä v posledných týždňoch, bola rýchla pomoc zo vzduchu pre zranených tou najlepšou alternatívou v snahe predísť vážnejším komplikáciám z možného podchladenia.

Len pre porovnanie, v minuloročnej zimnej sezóne /2010-2011/ pomáhali posádky Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE  lyžiarom spolu 45krát. Pri pohľade do lanských štatistík sa dá tiež konštatovať, že to najrušnejšie obdobie zimnej sezóny leteckých záchranárov je doslova pred dverami. Najviac zásahov pri zimných športoch počas uplynulej zimnej sezóny mali totiž vrtuľníkoví záchranári v mesiaci február, kedy vzlietli 20-krát. Súviselo to predovšetkým s prázdninami a vhodnými lyžiarskymi podmienkami v slovenských lyžiarskych strediskách. O aktuálnych zásahoch uskutočnených Vrtuľníkovou záchrannou zdravotnou službou ATE sa môžete dozvedieť na stránke lzs.ate.sk.

Letecká záchrana na Slovensku

Poistné krytie zásahov

Vrtuľníková záchranná zdravotná služba AIR - TRANSPORT EUROPE je súčasťou Integrovaného záchranného systému na Slovensku. Jej zásahy sú hradené zo zákonného zdravotného poistenia zachraňovaných. Turisti z Českej republiky, Poľska a ostatných krajín Európskej únie, by podľa hovorkyne leteckých záchranárov Sylvie Galajda, mali pamätať predovšetkým na Európsku kartu zdravotného poistenia. Zabezpečiť by si ju mali ešte pred cestou na Slovensko a počas pobytu u nás by ju mali nosiť vždy pri sebe. Prípadná záchrana vrtuľníkom bude potom hradená z ich zákonného zdravotného poistenia v rodnej krajine. Už len na okraj doplníme, že občanom z ostatných krajín /mimo Európskej únie/ odporúčajú leteckí záchranári pred cestou na Slovensko uzatvoriť si komerčné poistenie zahŕňajúce poistenie rizika liečebných nákladov a zároveň sa informovať o výške poistného krytia.

Ako privolať Vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu na Slovensku

Ak sa ocitnete v núdzi a budete potrebovať pomoc, Vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu môžete privolať centrálnym dispečingom tiesňových liniek 112 alebo 155. Pri nasadení záchranárskeho vrtuľníka do akcie pamätajte na nasledujúce rady:

- ak k Vám bude privolaná pomoc vrtuľníkom, po zadaní Vašich údajov a popise situácie sa snažte čo najpresnejšie zadať Vašu polohu, nepremiestňujte sa z miesta nehody a dodržiavajte všetky inštrukcie posádky
- informujte posádku o klimatických podmienkach (viditeľnosť, vietor, hmla) a možných prekážkach pri pristávaní (elektrické vedenie, lanovka)
- pred príchodom vrtuľníka podľa možností pripravte plochu na pristátie: odstráňte voľne pohyblivé predmety ako napr. konáre, batohy, oblečenie a chráňte si oči pred silným vetrom a rozvíreným prachom počas pristávania vrtuľníka
- osoba navigujúca vrtuľník by mala stáť alebo kľačať na okraji pristávacej plochy, k vrtuľníku pristupujte spredu tak, aby Vás posádka videla
- ak sa nachádzate v hustom lese, upozornite na seba dymovým signálom, v prípade nedostupného terénu bude k zranenému spustený lekár z vrtuľníka zhora, pomocou palubného navijaka

Podporte leteckých záchranárov na Slovensku a vyhrajte vyhliadkový let vrtuľníkom

Posádky Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE ATE (VZZS ATE) zachraňujú životy slovenských občanov a zahraničných turistov na Slovensku už vyše 20 rokov. Za toto obdobie pomohli viac ako 12 000 pacientom. Ak chcete podporiť leteckých záchranárov pri záchrane životov, ak máte záujem o aktuálne informácie z prostredia leteckej záchrany na Slovensku, ak chcete byť doslova súčasťou ich záchranárskej komunity, môžete sa zapojiť do ich programu Karta darcu. Okrem iných výhod môžete vyhrať napríklad aj vyhliadkový let vrtuľníkom.

Karta darcu

Program Karta darcu spustila spoločnosť AIR - TRANSPORT EUROPE, spol. s.r.o v roku 2003. Cieľom  tohto programu je priblížiť verejnosti výhody a dostupnosť vrtuľníkovej záchrany,  propagovať jej možnosti a získať prostriedky na zvýšenie kvality výkonu záchranných akcií. Programom Karta darcu vytvára ATE komunitu donorov, ktorých spája šľachetný postoj pri podpore leteckej záchrany. Je určený všetkým, ktorí chcú pomôcť a podieľať sa na skvalitnení vysoko humánnej činnosti - záchrane ľudských životov. Každého darcu a jeho podporu záchranárskym tímom, ktoré svojím odhodlaním a profesionalitou prispievajú k záchrane ľudských životov, si spoločnosť AIR - TRANSPORT EUROPE vysoko váži a berie ich ako neoddeliteľnú súčasť rodiny leteckých záchranárov.

Výhody darcov – šanca vyhrať let vrtuľníkom, zľava v predajniach SPORTRYSY aj ATE eshope

Počas 8 rokov fungovania Karty darcu vytvorila ATE širokú komunitu verných darcov, ktorí si svoje členstvo v programe každoročne obnovujú. Rovnako však pribúdajú aj ďalší noví darcovia. Ako prejav vďaky za podporu a prejavenú dôveru pripravila spoločnosť ATE pre všetkých svojich darcov systém benefitov, ktorý priebežne dopĺňa o stále ďalšie a ďalšie novinky. V tomto roku môžete vyhrať let vrtuľníkom , získať skvelú 12% zľavu na nákup v športových predajniach SPORTRYSY , či stať sa majiteľmi elegantných kovových odznakov vrtuľníkov a limitovanej edície reflexných nálepiek na auto. Benefitov je samozrejme ešte viac, tu ich predstavujeme v plnom znení:

Výhody darcov pre rok 2012

1. SÚŤAŽ O LET VRTUĽNÍKOM!
Tak ako aj minulý rok, žrebovať budeme dvakrát po štyroch darcov.
Prvé žrebovanie 4 víťazov sa uskutoční v júni 2012, a to z darcov, ktorí si obnovia kartu z minulého roku najneskôr do 31. mája 2011. Do súťaže budú zaradení automaticky po obnovení karty.
Druhýkrát budeme losovať 4 výhercov v novembri 2012 a to zo všetkých nových darcov, ktorí sa zapoja do programu Karta darcu do 31. októbra 2011. Do súťaže budú zaradení automaticky.
Vyžrebovaní darcovia získajú 15-minútový vyhliadkový let vrtuľníkom.

2. DARČEK PRE VŠETKÝCH DRŽITEĽOV KARTY DARCU PLATNEJ V ROKU 2012
Pre všetkých darcov 2012 sme pripravili sériu darčekov určených len pre nich: kovový odznak vrtuľníka Agusta Grand a reflexnú nálepku na auto s červeno bielym vrtuľníkom Agusta A109K2 a sloganom …aj ja pomáham…

3. DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ
Dňa 2. júna bude mať verejnosť možnosť zhliadnuť priestory stanice VZZS ATE v Banskej Bystrici. Všetkých zúčastnených darcov čaká na tomto podujatí špeciálne prekvapenie.

4. ZĽAVA v ATE ESHOP
Pre verných darcov, ktorí si obnovili Kartu darcu minimálne 3 roky po sebe, platí zľava 40%. Pre ostatných darcov platí zľava 20%.

5. ZĽAVA 12% PRI NÁKUPE V PREDAJNIACH SPORTRYSY
v Poprade, Prešove a Starom Smokovci.

6. ATE MAGAZÍN
Všetkým darcom bude v júni 2012 zaslaný firemný magazín ATE 2012.

7. NOVINKY A INFORMÁCIE Z PROSTREDIA VZZS ATE
Prostredníctvom emailu informujeme našich darcov o novinkách a aktuálnych informáciach z prostredia VZZS ATE.

Ako sa stať darcom

Stať sa darcom VZZS ATE znamená absolvovať dva kroky:
1. Vyplnenie online prihlášky na stránke lzs.ate.sk v sekcii Karta darcu
2. Uhradenie darovanej čiastky pre VZZS ATE online, prevodom na účet alebo poštovou poukážkou
Informácie o účte a variabilnom symbole budú zaslané na zadaný email po vyplnení online prihlášky. Každý darca môže podporiť VZZS ATE podľa vlastných možností, platia však nasledujúce pravidlá: Minimálna darovaná suma na jeden kalendárny rok na darcu jednotlivca je 15,- EUR, na rodinu s dieťaťom 33,- EUR a na dospelého s dieťaťom 18,- EUR. Všetci noví darcovia získajú Kartu darcu VZZS ATE s menom, priezviskom a identifikačným číslom. Členstvo v programe platí vždy jeden kalendárny rok (do konca decembra). Platnosť karty si môžete predĺžiť opätovným poukázaním daru v nasledujúcom roku. Nezabudnite uviesť vaše meno a priezvisko alebo číslo vašej karty. Kartu darcu, symbolizuje členstvo v programe a oprávňuje svojho držiteľa k využitiu benefitov.
Všetky informácie o Karte darcu a jej benefitoch nájdete na lzs.ate.sk.

Základné fakty o VZZS ATE

Posádky Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE ATE (VZZS ATE) zachraňujú životy slovenských občanov a zahraničných turistov na Slovensku už vyše 20 rokov. Za toto obdobie pomohli viac ako 12 000 pacientom. VZZS ATE prevádzkuje v súčasnosti na celom Slovensku 7 stredísk. Jej posádky v Bratislave, Nitre, Trenčíne, Žiline, Banskej Bystrici, Poprade a v Košiciach sú v pohotovosti 24 hodín denne. Zasahujú najmä v nedostupných terénoch, odľahlých lokalitách, na cestách, pri záplavách, jednoducho všade tam, kde je nevyhnutný rýchly zásah lekára a šetrný transport pacienta. Leteckí záchranári zasahujú za priaznivých poveternostných podmienok aj v noci, a to pomocou nočného videnia Night Vision Goggles.

V krajinách V4 patrí VZZS ATE prvenstvo v nasadení tejto techniky. Zásahy uskutočnené ATE v r. 1998 počas záplav na východnom Slovensku boli ocenené Ministerstvom vnútra SR a AIR AMBULANCE Journal v New Yorku. Od r. 2004  je ATE členom EHAC (Európskeho výboru VZZS a leteckej záchrany) a v roku 2011 sa na kongrese Medzinárodnej komisie pre záchranu v horách IKAR-CISA vo švédskom Åre, stala jej riadnym členom. Slovenskí leteckí záchranári sa tak pripojili k 63 záchranárskym organizáciám z 33 krajín sveta, ktoré sú členmi tohto odborného združenia.

Flotilu Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby tvoria dvojmotorové vrtuľníky Agusta A109 K2, ktoré boli vyvinuté talianskym výrobcom v spolupráci so švajčiarskou leteckou záchrannou službou REGA. Majú všetky predpoklady na náročnú prevádzku v členitom teréne a sú veľmi vhodné do vysokohorských oblastí. Vrtuľníky sú vybavené navijakom, po ktorom spúšťajú lekára k pacientovi na nedostupnom mieste.


Fotogaléria k článku

Najnovšie