Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Hrniec JetBoil FluxRing 1.5 L

Rýchle a najmä efektívne varenie s nízkou spotrebou plynu je v poslednom čase hitom a množstvo značiek poskytuje svoje riešenia. Pred časom sme testovali kompaktný systém JetBoil Flash. Ukázal sa ako vhodný pre jednotlivca, maximálne pre dvojicu. Teraz sme skúsili doplnkový hrniec s objemom 1,5 litra, vďaka ktorému je systém univerzálnejší.

Výrobca
JetBoil
Model
1,5 L FluxRing Pot
Typ
hrniec s výmenníkom tepla
Materiály
anodizovaný hliník
Hmotnosť
340 g
Farebné kombinácie
šedý hrniec s oranžovým neoprénom po bokoch
Páči sa mi
efektivita ohrevu, ľahká manipulácia, váha, ľahko umývateľný povrch, praktický doplnok k JetBoil Flash systému
Nepáči sa mi
plastová pokrievka a kryt na výmenník
Infocena
70 €
Hodnotenie
- cena: 6 z 10
- hmotnosť: 9 z 10
- dizajn: 10 z 10
- manipulácia: 10 z 10
- rozmery: 10 z 10
- materiály: 10 z 10
- údržba: 9 z 10
- cena/výkon: 8 z 10
- detaily: 8 z 10
- multifunkčnosť: 7 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 87 bodov
» vysvetlenie hodnotenia

Konštrukcia a materiály

Hrniec je vyrobený z pomerne tenkého anodizovaného hliníka. Preto nečakajte, že by sa v hrnci dalo plnohodnotne variť - na to by bolo nutné, aby bolo aspoň dno z hrubšieho materiálu. Vďaka hliníku je však hrniec ľahký a efektívne vedie teplo. Najlepšie sa preto bude hodiť na topenie snehu, varenie vody, prípadne pokrmov s vysokým podielom vody (polievky, cestoviny, instantné jedlá, atď). Podobne ako hrniec JetBoil Flash má bočnú stenu potiahnutú neoprénom pre lepšiu izoláciu a bezpečnejšiu manipuláciu. K dobrej manipulácii prispieva aj rúčka potiahnutá izolačným pogumovaním, aby ste sa nepopálili.

Tak ako to býva zvykom pri efektívnych hrncoch, spodná strana nie je rovná, je tu výmenník tepla - zvlnený plech, ktorý tvorí kruh rebrovania po celom obvode hrnca. JetBoil tomu svojmu dáva názov FluxRing. Princíp fungovania je jednoduchý - keďže rovné dno nedokáže odviesť všetko teplo produkované plynovým varičom, je nutné ho zachytiť - a o to sa snaží práve spomínaným rebrovaním. Rebrovanie je zároveň limitujúcim faktorom pre použiteľnosť s rôznymi typmi varičov. Pre JetBoil je to výhoda - tvorí zatvorený systém. V tomto prípade však nie úplne. Dajú sa použiť aj variče tretích strán, podmienkou sú len tenké podpery pre nádobu, aby sa zmestili medzi rebrovanie. Pre dosiahnutie dobrej efektivity je zároveň vhodné, aby plameň z horáka horel priamym smerom nahor a nie do bokov. Taký je napríklad aj Primus ExpressStove. Práve tento varič sa mi veľmi osvedčil, ak som nechcel brať so sebou aj celý JetBoil Flash systém - s ním dodávaný varič sa totiž najlepšie nosí práve v hrnci Flash. Do testovaného hrnca sa nedá vložiť aj varič JetBoil aj 230g kartuša. Zároveň je však vhodné brať trojnožkový podstavec, ktorý zlepšuje stabilitu a zároveň vďaka nemu nie je kartuša priamo na zemi, čo sa hodí v zime.

Doplnkom hrnca je ešte dvojica plastových poklopov. Jeden pre ochranu FluxRingu a druhý ako pokrievka. V oboch prípadoch to nie je úplne šťastné riešenie. Ochranný poklop by bol sám o sebe v pohode, avšak ako uvidíte ďalej, nie je to práve blbuvzdorné riešenie - však Erik?! K pokrievke mám viac námietok - teda jednu: plast sa krúti vplyvom vyššej teploty. Časom sa zdeformoval tak, že ho pevne nasadiť nie je jednoduché. Tu by som radšej videl hliníkový poklop, ktorý by sa dal použiť aj ako panvička alebo na krájanie zeleniny či slaniny. Za mierne navýšenie hmotnosti by to myslím stálo. A áno, súčasťou by ďalej musela byť aj sieťka, aby to držalo pokope.

Test s topením snehu

Asi najlepším možným testom je topenie snehu. Toho bolo uplynulú zimnú sezónu dostatok, takže hor sa na to. Podmienky boli nasledovné:
- nadmorská výška: 1000 m n. m.
- teplota: - 1 °C
- varič: Primus ExpressStove Duo
- palivo: Primus Power 4-season mix
- kvalita snehu: mäkký, sypký, vyhrabaný spod kôry
- ďalšie: bezvetrie, kartuša na zemi bez snehu, občasné zohrievanie rukami

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Do hrnca som natlačil snehu koľko išlo a počas varenia som raz dopĺňal. Pre porovnanie som rovnaký test robil aj s hrncom Nordisk, ktorý je taktiež z anodizovaného hliníka, avšak bez výmenníka. Pozorovania a výsledky sú v nasledovnej tabuľke:

Hrniec Spotreba Objem získanej vody Spotreba/liter Čas do roztopenia Čas do varu
Nordisk 31 g 1,02 l 30 g 6.45 12.05
JetBoil 16 g 0,9 l 18 g 4.43 7.15


Časy sú v tabuľke čisto informatívne, minúty hore-dolu nepovažujem za podstatné. Čo rozhoduje, je množstvo paliva spotrebovaného pre roztopenie a privedenie do bodu varu. Tu vidieť výrazný rozdiel - s výmenníkom je spotreba 18 g/liter, bez neho 30 g/liter. Netreba to samozrejme brať doslova, laboratórne podmienky ani vedeckú metodiku testovanie nemalo. Je však zrejmé, že výmenník robí podstatný rozdiel.

Skúsenosti z terénu (Erik Hübner)

Varili sme v ňom iba v kempe, veľmi som chválil nepriľnavý a super ľahko umývateľný povrch. Jediné, čo som z neho musel trocha ťažšie umývať bola dvojdňová praženica. Trocha som sa obával doňho vložiť na uskladnenie niečo tvrdé, ostré alebo kovové, takže neviem ako je povrch odolný voči poškriabaniu. Výmenník tepla slúži ako má, voda vrela po veľmi krátkom čase, a to sme nepúšťali plyn na plné obrátky. Rúčka je dobre spracovaná a keďže pozostáva z dvoch častí, je pevná pri akomkoľvek náklone hrnca, takže sa nemôže stať to, ako na starých ešusoch, že sa v určitom bode ohol a všetko si vylial mimo, najlepšie priamo na seba.

Plátený obal hrnca taktiež dopomáha k dobrej manipulácii, i keď hrniec držíš v 99-tich percentách vždy za rukoväť. Jediné, čo sme neocenili, bol plastový kryt na výmenník tepla, ktorý je tam asi naozaj zbytočný. Výmenník sám o sebe je dosť rarita a človek, ktorý nie je na takýto systém zvyknutý si kryt v krátkom čase určite spáli, pretože skôr či neskôr ho zabudne dať dolu a hrniec položí na varič aj s ním. Stalo sa to predo mnou aj Mišovi, avšak on si to všimol ešte pred zapálením ohňa, ja som to po druhýkrát, bohužiaľ, už nestihol. Nešťastné je preto riešenie, že hrniec sa dá v pohode položiť na varič aj s nasadeným plastovým krytom. Čistenie variča od roztaveného plastu je potom už len čerešnička na torte a zabaví na minimálne jeden večer v kempe.

Veľmi ma prekvapila nízka hmotnosť. Určite ho beriem namiesto hrnca Flash – kvôli objemu – na dlhšie potulky po nehostinnej krajine, kde sa voda musí získavať väčšinou topením snehu.

Záver

Hrniec JetBoil 1.5 L s fluxringom je dobrým doplnkom do systému JetBoil Flash - rozširuje jeho použiteľnosť aj pre viacčlennú partiu. Nie je však limitovaný na JetBoil príslušenstvo, je kompatibilný aj s niektorými varičmi tretích strán. Výmenník tepla dáva zmysel, a ak chodíte v zimných podmienkach táboriť, prípadne do vysokých hôr, určite ho oceníte - napr. pri topení vody zo snehu. Taktiež pre gramárov je efektivita dôležitá, aby zbytočne nenosili plyn.

V hrnci neuvaríte gurmánske špeciality, je orientovaný predovšetkým na rýchle a efektívne varenie vody a jedál s veľkým podielom vody, resp. na prípravu instantných jedál ako napr. expedičnej stravy, predvarených cestovín, legendárnych vifoniek či "kura na paprike".

Fotogaléria k článku

Najnovšie