Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Búda Zrub Žihľaviny pod Chlebom

Na úpätí najväčšej a najkrajšej doliny Vrátna v Malej Fatre pod vrchmi Chleb, Hromové a Steny (južný vrchol), nad Jánošíkovým skokom sa v lokalite Žihľaviny nachádza maličká chatka, ktorá môže pomôcť ako skrýša pred nepriaznivým počasím, miesto odpočinku alebo na obedňajšiu prestávku počas lyžiarskej túry.

Poloha
Malá Fatra - Krivánska Fatra: severné úbočie Chlebu a Hromového medzi Oštiepkovou muldou a Jánošíkovým skokom
Nadmorská výška
1180 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.19787 ° SŠ
dĺžka: 19.05164 ° VD
» Mapa
Nocľah
3 lôžka, vlastný spacák a karimarka nie sú nutné
Prevádzka
celoročná bez možnosti zakúrenia
Voda
asi 2 minúty smerom do žľabu
Spojenie
Vrátna dolina (Chata Vrátna) - neznačený chodník okolo symbolického cintorína obetí horských nešťastí Malej Fatry
Dalšie info
chýbajúca pec

Poloha a prístup

Nachádza sa na horskej poľane Žihľaviny na severnom úboči Chlebu, približne v strede horského žľabu, ktorý konči pri Chate Vrátna. Od tejto Chaty Vrátna vedie aj chodník okolo symbolického cintorína obetí horských nešťastí Malej Fatry, ktorý konči pri spomínanej chatke a je dlhý 2 - 3 km. Do prvej polovice vedie priamo žľabom a po potoku, no neskor sa odpája doprava, kvôli neprechodnej skale v žľabe, nazývanej Jánošíkov skok. Od tých miest je to zároveň najprudší stupák, ale aj konečný. Stromy začnú ubúdať, posledných pár metrov po lúke Žihľaviny a sme tam. Ku chatke sa dá dostať z viacerých smerov napr. z Oštiepkovej muldy alebo z centrálneho hrebeňa priamo po žľabe. Lenže prístupové chodníky nie sú značené.

Objekt


Chatka je postavená z dreva zrubovou metódou. Strecha je plechová a nemala by zatekať. Na chatke je jedno zamrežovane okno a dvere. Vnútri sa nachádzajú dve železné postele s matracmi a tromi dekami. Nad jednou z nich je vstavané ďalšie lôžko. Ďalšie vybavenie chatky je strohé. Najväčší nedostatok chatky je absencia pece, ktorá tu v minulosti bola. Na stene je jedna polička, na nej zopár hrnčekov, fľašiek, sviečok a konzerv s mäsom. Nájdete ešte jednu hliníkovú lopatu s provizórnou rúčkou, dva vedrá na vodu a zvon je na chatke šnúra na sušenie oblečenia.

Voda

Zdroj vody je v blízkosti, približne 2 minúty smerom do žľabu. Nie som si istý aký prietok má cez leto, ale predpokladám, že vyschnutý nebude.

Záver

Z chatky sú krásne výhľady na Vrátnu dolinu, Sokolie, Tiesňavy, Boboty, Pupov a Kysucké Beskydy. Opačným smerom sa zjavia horské žľaby, ktoré zakončujú Steny a centrálny hrebeň Krivánskej časti Malej Fatry.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie