Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Predstavenie Topánky Alpine Pro Montana PTX Plus

Česká značka Alpine Pro je známa skôr outdoorovým oblečením než topánkami. Nám však na redakčný stôl prišli práve topánky – ide o model Montana vhodný ako univerzálne turistické topánky na menej náročnú turistiku. Sú tuhšie, ako by sme od tejto kategórie očakávali, to však môže byť ich výhodou v horšom teréne. Vďaka svojej nenápadnej farbe a skôr striedmemu dizajnu sa uživia aj počas sychravých či zimných dní v meste.

Výrobca
Alpine Pro
Model
Montana PTX plus
Typ
univerzálne turistické topánky, kategória B
Materiály
zvršok z kombinácie koža-textil, PTX membrána, stielka s antibakteriálnou úpravou, VIBRAM podošva
Hmotnosť
1448 g
Farebné kombinácie
čierna
Ostatné info
uvedená hmostnosť je na pár veľkosti 44
Infocena
122 €
Obchody
AlpinePro

Dizajn, tvar a konštrukcia

Vzhľadovo sa topánky Montana radia skôr ku konzervatívnejším. Zvršok kombinuje kožu čiernej farby so šedým textilom, z ktorého je jazyk a iba niekoľko detailov na zvyšku topánky. Montana preto evokuje celokoženú konštrukciu – dobrý dojem narúša iba množstvo dielov a z toho plynúce množstvo švov. Nepremokavosť zabezpečuje neporézna membrána PTX, ktorej bližšia špecifikácia nie je k dispozícii. Šnúrky kruhového prierezu sú natiahnuté v štyroch pároch oceľových ôk, následne prechádzajú cez kožený prvok na jazyku a ďalej sú tri páry klasických šnúrovacích háčikov.

Predná časť topánky je tvarovaná teniskovým štýlom. Podošva plynulo prechádza hore na špicu, avšak netvorí veľkú okopovú zónu, iba úplne na špičke chráni kožu. Zvyšok prednej časti je bez ochranného lemu a preto je na mieste obozretnosť najmä v skalnatejšom teréne, aby nedošlo k poškodeniu. Naproti tomu v zadnej časti je podrážka vytiahnutá tak vysoko, že okopanie kože v oblasti päty nehrozí. V strednej časti je podrážka takisto dostatočne vysoká a o poškodenie by som sa neobával. Iba špica mohla byť chránená viac.

Výška členkového komína je 3/4 s výrazným vykrojením smerom dozadu. Cieľom výrobcu bolo asi dosiahnuť dostatočnú priečnu stabilitu, avšak zachovať pohyblivosť v predozadnej osi. Vďaka tomuto, dnes veľmi bežnému riešeniu, by topánky mali byť od začiatku príjemne pohodlné.

Podrážka vyzerá ako kompaktný celok, avšak po prehmataní zistíme, že medzipodrážka je mäkšia. Farebne však s tvrdšou Vibram podošvou splýva, čo vytvára robustný dojem. Konštrukčne to odhadujem na vstrekovaný polyuretán. Predpokladám, že v podrážke je zaliata aj nejaká výstuž, pretože Montana je torzne pomerne tuhá topánka a aj vyššia hmotnosť tomu nasvedčuje. Vložky sú z dvoch materiálov (viď foto) – čierna časť je hrubšia pena, zadná časť je doplnená ešte navyše druhou, šedou penou. Celkovo majú vložky asi kompenzovať tuhšiu konštrukciu topánok a dodávať mäkkosť. Nie som fanúšikom tohto riešenia a vložku by som asi vymenil, prípadne počkal, či po pár desiatkach kilometrov efekt "odpruženia" nestratí.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tvarovo sú topánky skôr na širšie nohy. Pri mojej ultra-slim a navyše ploskej nohe s padnutou klenbou som nevedel dosiahnuť dostatočné stiahnutie. Stielka je však bohato polstrovaná a na mnohých miestach tvarovaná, preto odhadujem, že ľudia s konvenčnou až širšou nohou budú s tvarom spokojní. Podľa údajov výrobcu by stielka mala byť ošetrená antibakteriálnou úpravou, čo je dobrou správou najmä pre potivých ľudí.

Určenie

Topánky Alpine Pro Montana PTX plus sú vzhľadovo konzervatívne a pomerne tuhé topánky. Odhadujem ich na univerzálne použitie v slovenských horách od jari do jesene. Náročnejší skalnatý terén vzhľadom na horšiu ochranu voči okopaniu a taktiež kvôli tvarovaniu a dezénu podošvy neodporúčam. Na chodníky Vysokých Tatier v letnej turistickej sezóne sú však bezproblémovo vhodné.

Fotogaléria k článku

Najnovšie