Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Svet Islandské vodopády

Islanďania sa radi chvália, že majú jedny z najčistejších vôd na Zemi... a právom. Ak sa Vám na nejakom výlete minie pitná voda, kľudne si môžete zásoby doplniť z najbližšieho potôčika. Potoky, rieky, jazerá, ľadovce a ľadovcové lagúny, gejzíry, termálne pramene... voda je na Islande prítomná v rôznych podobách. Asi najviac však priťahujú pozornosť islandské vodopády, ktoré sú tu takpovediac na každom kroku. Zopár najznámejších a najzaujímavejších z nich sa vám posnažím priblížiť.

Gullfoss

Najznámejší islandský vodopád, ktorý určite neobíde žiadny cestovateľ. Je súčasťou tzv. Zlatého trojuholníka, kam patrí okrem vodopádu aj slávny islandský gejzír, podľa ktorého boli pomenované aj ostatné gejzíry na svete a Národný park Þingvellir. Vodopád sa nachádza na juhozápade Islandu na rieke Hvítá a je tvorený dvoma kaskádami vysokými 11 a 21 metrov. Krásny pohľad na vodopád je či už zo spodného parkoviska, vrchnej vyhliadky, alebo si môžete obzrieť vodopád priamo zblízka, od parkoviska k nemu vedie príjemná cestička. V minulom storočí boli snahy zahraničných investorov postaviť v tejto oblasti vodnú elektráreň, ale našťastie zámer sa nepodaril, vodopád je chránený a je vyhľadávanou atrakciou, bez ktorej si turisti nevedia Island predstaviť. V lete je tu turistov neúrekom, v zime si môžete okrem kľudnej atmosféry vychutnať aj neskutočnú scenériu tohto zamrznutého velikána.

Seljalandsfoss

Vodopád nachádzajúci sa neďaleko hlavnej cesty č. 1, cca 22 kilometrov od mestečka Hvolsvöllur. Je známy tým, že poza neho vedie cestička, takže si môžete vychutnať pohľad na padajúci závoj vody aj z druhej strany vodopádu. Ak je krásne počasie, okolo vodopádu sa po oblohe väčšinou lenivo prevaľuje dúha (občas aj dve), raj pre fotografov. Niekoľko sto metrov od tohto vodopádu je ešte jeden, menej navštevovaný Gljúfurárfoss. Ak sa chcete dostať priamo k nemu musíte sa prebrodiť cez potok, ktorý z neho vyteká, alebo sa môžete vyšplhať po cestičke po skalách napravo od vodopádu. Na záver vás čaká rebrík, z vrcholu ktorého si môžete užiť pohľad do kaňonu s vodopádom.

Skógafoss

Jeden z najväčších vodopádov, široký 25 m a vysoký cca 62 metrov, nachádzajúci sa na juhu Islandu v malej osade Skógar asi kilometer od hlavnej cesty č. 1. Keď sa po pravej strane vodopádu vyšplháte po strmých schodoch, naskytne sa vám krásny výhľad na padajúcu vodu z vrchu. Podľa legendy prvý vikingský osadník v tejto oblasti skryl vo vodopáde truhlicu so zlatom. Ak sa dobre zapozeráte, aj dnes môžete vidieť ako sa zlato blyští v kvapkách vody. V osade sa nachádza aj slávne etnografické múzeum a takisto odtiaľto vedie turistická trasa cez priesmyk Fimmvörðuháls do Þórsmörku.

Svartifoss

Okrem ľadovcov je v Národnom parku Skaftafell hojne navštevovaný práve tento vodopád. Svartifoss (Čierny vodopád) je zaujímavý hlavne tým, že ho z oboch strán obkolesujú čierne bazaltové hexagonálne stĺpy. K vodopádu vedie nenáročný chodník dlhý cca 1,5 km. Najlepším východiskovým bodom je návštevné centrum tohto národného parku, kde vám ochotne poskytnú bližšie informácie aj mapku parku s turistickými trasami.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Hengifoss

Tretí najvyšší islandský vodopád (cca 120 metrov) sa nachádza na východe krajiny neďaleko mesta Egilsstaðir, na vrchole skalného masívu nad jazerom Lagarfljót. Bazaltové steny okolo vodopádu sú obzvláštnené červenými vrstvami hliny. K vodopádu vedie cca 2,5 kilometra dlhý chodník, strmé výstupy sa striedajú s rovinatými úsekmi v údolí a kulisu tomu dotvára po pravej strane kaňon s burácajúcou riekou a krásny výhľad na jazero a okolité kopce. V polovici trasy sa nachádza ďalší vodopád - Lítlanesfoss, ktorý obkolesujú čadičové stĺpy.

Goðafoss

Približne 40 kilometrov od druhého najväčšieho islandské mesta Akureyri vytvára ľadovcová rieka Skjálfandafljót 12 metrov vysoký vodopád široký 30 metrov. Tento vodopád nazývaný "vodopád bohov" dostal pomenovanie podľa udalosti v islandskej histórii. V roku 1000 na každoročnom zhromaždení parlamentu Alþingi zákonopravca Þorgeir rozhodol, že oficiálnym náboženstvom Islandu bude kresťanstvo. Cestou domov hodil do blízkeho vodopádu rytiny pohanských bohov. Vodopád je ľahko dostupný a nachádza sa iba pár metrov od hlavnej cesty č. 1.

Dettifoss

Práve tento vodopád na severe Islandu je vodopád s najväčším prietokom vody v Európe. Je vysoký 44 metrov a široký 100 metrov. Dá sa k nemu dostať z oboch strán. K západnému brehu vedie nová asfaltová cesta. K východnému brehu iba nespevnená hrboľatá cesta, ale výhodou je, že z tejto strany sa môžete prejsť ešte 1,5 kilometra proti prúdu rieky po značenom chodníku k vodopádu Selfoss, ktorý je síce vysoký iba 11 metrov, ale je pomerne široký a má tvar podkovy. Takisto na tejto strane nie sú žiadne zábrany a tak si môžete vychutnať pohľad na vodopád naozaj zblízka. Či si vyberiete západný, alebo východný breh je na vás, každopádne táto obrovská riava, masa padajúcej vody a hlboký kaňon stojí za to. Vodopád má svoje čaro aj na neskorú jeseň, kedy sú okolité svahy namrznuté a pokryté neskutočnými cencúľmi.

V predchádzajúcich riadkoch som priblížila iba naozaj nepatrnú časť z niekoľko stoviek, či možno aj tisícok väčších, či menších, populárnych, či menej známych vodopádov na ostrove ohňa a ľadu. Prajem Vám príjemné objavovanie týchto vodných zázrakov, a ak si nebodaj nebudete vedieť zapamätať zložité islandské názvy, nerobte si z toho ťažkú hlavu, kľudne ich pre zábavu môžete začať aj číslovať. S menom, či bez neho, na kráse im to rozhodne neuberie.

Fotogaléria k článku

Najnovšie