Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Túra Roháčske plesá

Zámer bol jednoduchý, vybrať sa na turistiku do Západných Tatier. Kam, to už rozhodol môj krstný syn Jakub (7 rokov) po nahliadnutí do publikácie „S Batohom po Slovensku – Západné Tatry“ od vydavateľstva Dajama. Rozhodnutie padlo na trasu č. 18 K Roháčskym plesám. Stačilo mať pekné počasie a o ostatné sa už postarajú hory.

Vzdialenosť
15 km
Prevýšenie
+682 m stúpanie, -682 m klesanie
Náročnosť
stredná, 3. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
leto – 05.07.2012
Pohoria
Tatry - Západné Tatry - Roháče
Trasa
Voda
Ťatliakova chata (bufet), Penzión Šindľovec
Doprava
Zuberec (bus) - Zverovka (bus), vlastné auto
SHOCart mapy
» č.1096 Západné Tatry (1:50.000)

Trasa

Chata Zverovka – Adamcuľa - Spálená dolina – Roháčske plesá – rázcestie v Smutnej doline - Ťatliakovo jazero – Adamcuľa – Chata Zverovka

Z Hotela Tatrawest, kde sme boli ubytovaní sme sa autobusom vzhľadom na nízky vek Jakuba vyviezli autobusom ku Chate Zverovka (1037 m), koniec koncov deti nebaví šliapať 90 minút po asfaltovej lesnej ceste okrem áut tam pre deti nie je nič zaujímavé.

Od Zverovky sme išli doľava popri rázcestí Zverovka (1015 m), a po desiatich až pätnástich minútach sme obišli Penzión Šindľovec (je to asi jediné miesto na Slovensku a asi aj v Európe, kde rastú stromy koreňmi nahor) a následne rázcestie Šindľovec (1087 m), od ktorého sme o pätnásť minút obišli prístrešok a pokračovali sme na poľanu Adamcuľa (1189 m), tiež po lesnej asfaltke. Ak je dobrá viditeľnosť a máte aj ďalekohľad dá sa kochať nad končiarmi, ktoré vám „ležia priamo pod nohami“. Tu sa dá pred nečasom alebo pri veľkej páľave ukryť v prístrešku, ak nie je momentálne obsadený turistami, vracajúcimi sa od Ťatliakovej chaty. My sme po krátkom oddychu pokračovali na rázcestí doprava po lesnej asfaltke podľa turistických smerovníkov a mapy čo sme mali zo sebou v zálohe. Išli sme po asfaltke asi dve minúty po rázcestie s pútačom na Roháčsky vodopád. Tu po pár krokoch asfaltka končí a začína lesný chodník aj tu je možnosť oddychu. Je pekný široký a teda v peknom počasí zvládne aj väčší nápor turistov a ľudia sa nestrkajú telo ne telo ako som to zažil na vlastnej koži vo Vysokých Tatrách.

Stúpaním Spálenou dolinou po kamennom chodníku a miestami aj cez mostíky, to všetko v tieni stromov, prídeme ku Roháčskemu vodopádu, kde je príjemný vlhký vzduch. Asi po štyridsiatich minútach kvalitného stúpania sme prišli ku rázcestiu pod Predným Zeleným (1473 m), je tu možnosť oddychu a kochania sa na všetky svetové strany do nekonečna. Po desiatich minútach miernym stúpaním cez kosodrevinu sa objaví maličké Zelené pliesko a za ním po ľavej strane (samozrejme záleží, ktorým smerom idete) je pás kameňov v dĺžke niekoľko desiatok metrov a šírke od metra až po niekoľko metrov, ktorý vyzerá ako kamenná rieka. Potom začnú serpentíny a aj stúpanie tridsať minút na rázcestie pod Tromi kopami (1589 m), čo je polcesta na štvrté Roháčske pleso (1719 m).

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Na najvyššom bode trasy - na švrtom Roháčskom plese sa dá oddýchnuť, ale len na jednej lavičke, čo je v prípade tak frekventovaného miesta žalostne málo a tak turisti sedia kde ako komu príde vhod. Po doplnení kalórií sme pokračovali už z kopca po dobrom chodníku, ktorý je zväčša kamenistý, no profil zostupu ku Ťatliakovej chate netrápi ani kolená a ani prsty v turistických topánkach. Tak sme pokojne a pomaly zišli, vychutnávajúc si výhľady na posledné snehové polia na severnej strane a popri treťom Roháčskom plese (1653 m), a druhom Roháčskom plese (1650 m), kde sú pri oboch lavičky na oddych, sme zišli k prvému Roháčskemu plesu (1562 m). Potom sme zišli k rázcestiu Smutná dolina (1522 m), s kadiaľ je už k Ťatliakovmu jazeru (1370 m), a na Ťatliakovu chatu len polhodinka. Po kofole a bryndzových haluškách sme sa vybrali na Chatu Zverovka na autobus, je to lesná asfaltka, na ktorej si každý určí svoje tempo.

Zhrnutie

Celá trasa ja dobre a prehľadne značkovaná (náučný chodník Roháčske plesá) a aj množstvo turistov v prípade pekného počasia na križovatkách je zárukou, že turista sa má koho opýtať na úskalia trasy.

Fotogaléria k článku

Najnovšie