Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Progress Eko – termo z bambusu

Koncom roka 2011 som začal zvažovať kúpu novej funkčnej bielizne. Po preštudovaní katalógov a internetových obchodov som sa napokon rozhodol pre termobielizeň od Progressu, ktorá bola vyrobená z bambusu. Konkrétne ma zaujalo tričko s dlhým rukávom a dlhé spodky.

Výrobca
Progress
Model
E NDR (pánske tričko - dlhý rukáv) / E SDN (pánske dlhé spodky)
Typ
funkčná bielizeň
Materiály
65 % bambus + 30 % Tencel + 5 % Spandex
Hmotnosť
100 g / 90 g
Páči sa mi
dizajn, jemnosť a funkčnosť materiálu
Nepáči sa mi
trvácnosť potlače, kratšie rukávy
Infocena
29,90 € / 29,90 €
Obchody
progress-sk.sk$ret

Materiál

V prvom rade by som chcel upriamiť pozornosť na informácie, ktoré sú vo väčšine článkov o textile z bambusu mylné. Všade sa totiž píše, že bambusové vlákno patrí medzi prírodné vlákna. Toto tvrdenie je však lož, pretože aj keď je bambus prírodnou surovinou, bambusové vlákna sa vyrábajú chemickou cestou, a preto patria do kategórie chemických a nie prírodných vlákien.

Na výrobu bambusových vlákien sa používa regenerovaná celulóza, ktorá sa získava alkalickou hydrolýzou, t.j. pomocou hydroxidu sodného, čo je jedna z najsilnejších zásaditých chemikálií. Okrem hydroxidu sodného sa v procese výroby používa i kyselina sírová, a preto tento spôsob určite nemožno považovať za ekologický. Okrem tohto výrobného postupu ešte existujú ďalšie dva, ktoré by mali byť k prírode šetrnejšie, no aj pri týchto postupoch sa využívajú chemikálie.

Druhý výrobný postup získava regenerovanú celulózu na základe rozpúšťania v terciálnych aminooxidoch (NMMO) a tretí postup využíva karbonizáciu bambusu, ktorý sa pridáva napríklad do polyesterových vlákien.

Poznámka: Pletenina pre testovanú bielizeň bola vyrobená prvým, resp. druhým spôsobom, ktorý som popísal vyššie. Aby som však nenudil technickými záležitosťami z výroby, záujemcom o túto problematiku odporúčam dokument Chemické vlákna, v ktorom sa síce popisuje výroba viskózy a lyocelu, no podstata je rovnaká aj pre bambus.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Vlastnosti bambusového materiálu z regenerovanej celulózy:

absorpčné vlastnosti a priedušnosť – nasiakavosť bambusových vlákien je oproti bavlne, ktorá je známa svojou vysokou nasiakavosťou, trojnásobne až štvornásobne vyššia. Táto vlastnosť vyplýva zo samotnej štruktúry materiálu, ktorý je porézny. Pórovitosť materiálu zabezpečuje nielen vyššiu nasiakavosť, ale umožňuje aj rýchlejší odvod vlhkosti a vyššiu priedušnosť. Výnimočnosť bambusovej textílie tkvie v tom, že materiál síce rýchlo odvedie prebytočný pot od tela, no nevysušuje pritom pokožku, ako je to u iných textílií zo syntetických polymérov. Priaznivejšiu mikroklímu medzi odevom a pokožkou zabezpečuje postupné uvoľňovanie vlhkosti zo štruktúry vlákna.

antibakteriálne vlastnosti – bambusové vlákno si aj po chemickom procese výroby zachováva prírodnú antibakteriálnu zložku (Bamboo Kun), ktorá zabraňuje množeniu rôznych druhov baktérií, húb, plesní a kvasiniek. Táto vlastnosť je pri funkčnom oblečení veľmi žiaduca, pretože počas aktívneho športu sa v prepotenom oblečení množia baktérie, ktoré spôsobujú nepríjemný zápach. Okrem toho, že táto vlastnosť znižuje (pohlcuje) nepríjemný zápach, zvyšuje aj hygienickosť výrobku a užívateľský komfort. Bambusové vlákna si zachovávajú svoje antibakteriálne vlastnosti na rovnakej úrovni aj po 50 praniach.

antistatické vlastnosti – bambusové vlákna i textílie z týchto vlákien si zachovávajú antistatické vlastnosti bambusu. Užívateľská hodnota oblečenia je vďaka týmto vlastnostiam vyššia a oblečenie je vhodná aj pre ľudí s citlivou pokožkou, ktorí nemôžu nosiť bielizeň zo syntetických polymérov.

jemnosť materiálu – táto vlastnosť bola docielená technológiou chemickej výroby, ktorá umožňuje vyrobiť napodobeninu prírodného hodvábu. Jemnosť prírodného hodvábu totiž spočíva v tom, že vlákno s veľmi malým oválnym prierezom dosahuje veľmi veľkú dĺžku. Takéto vlákno je potom veľmi hladké a jemné. Vlákno sa vyznačuje aj výrazným leskom a nazýva sa nekonečným (aj keď je jeho dĺžka konečná). Jemnosť bambusových vlákien preto pripomína prírodný hodváb a zabezpečuje príjemné a pohodlné nosenie bielizne z tohto materiálu.

tepelnoizolačné vlastnosti – tieto vlastnosti taktiež vyplývajú z poréznej štruktúry bambusového vlákna. Vďaka vlastnostiam celulózy a vďaka pórom vo vlákne je bambusová textília v lete chladnejšia a v zime zasa dobre izoluje. Ako som už spomínal vyššie, póry vo vláknach zvyšujú priedušnosť textílie a tá zvyšuje chladivý pocit, ktorý má človek pri kontakte pokožky s týmto materiálom. Chladivý pocit je umocnený aj tým, že v lete nosíme iba jednu vrstvu oblečenia, ktorá je vystavená vetru (vánku), čím dochádza k zvýšenej cirkulácii vzduchu v štruktúre materiálu. V zime sa zasa na základnej vrstve nosí minimálne jedna alebo niekoľko ďalších vrstiev, čím dochádza k zamedzeniu resp. k výraznému obmedzeniu pohybu vzduchu v štruktúre materiálu. A ako je známe, vzduch je po vákuu najlepší izolant, a preto uväznený vzduch v mikro póroch bambusových vlákien skvelo izoluje.

UV ochrana – materiál významne zabraňuje prenikaniu ultrafialového žiarenia k pokožke, a preto je vhodný pre výrobu letného oblečenia.

Dizajn a vyhotovenie

Tričko i spodky sú čiernej farby. Jednotlivé diely oblečenia spájajú ploché švy z polyesterovej nite, ktorá je žltej farby. Tričko má priliehavý strih a raglánový rukáv. Priekrčník ma tričko oválny. Tričko je vyzdobené logom Progress, ktoré sa nachádza na hrudi a potlačou (motív bambusu + logo), ktorá sa nachádza na pravom boku a na ľavom rukáve.

Spodky majú taktiež priliehavý strih, ktorý pozostáva z viacerých dielov. Toto členenie navodzuje dojem technicky prepracovaného športového oblečenia. Pás je zapracovaný do gumy s veľkým logom Progress. Na pravom lýtku a na ľavom zadnom diele sa nachádza dekoratívna potlač (motív bambusu + logo).

Okrem príjemného vzhľadu dodáva dobrý dojem z výrobku aj vkusné balenie z kartónového papiera. Výrobok obsahuje i niekoľko visačiek, ktoré popisujú materiál a jeho vlastnosti.

Užívateľské skúsenosti

Po vybalení bielizne ma ako prvé zaujala jemnosť materiálu. Materiál bol veľmi príjemný na dotyk a ako sa písalo v reklamných materiáloch k výrobku, naozaj som pociťoval chladivý efekt bambusu. Tato vlastnosť je však typická pre väčšinu prírodných a chemických vlákien z regenerovanej celulózy. Preto ma to veľmi neprekvapilo.

Dizajn je u obidvoch častí bielizne vcelku prívetivý. Čiernu farbu oživujú žlté ploché švy a kvalita šitia je na vysokej úrovni, podobne ako u ostatných výrobkov Progress, ktoré som doposiaľ vyskúšal. Menším nedostatkom na tričku i na spodkoch je z môjho pohľadu potlač. Na obidvoch častiach bielizne sa totiž na dvoch miestach nachádza potlač s motívom bambusu, čo na mňa pôsobí dosť zženštilo. Na mužskom oblečení by som uvítal menej zdobiacich prvkov. Okrem toho sa táto potlač vďaka elasticite materiálu trhá a postupne opadáva, takže pri intenzívnom nosení a praní je tu predpoklad, že z odevu čoskoro zmizne.

Materiál je dosť elastický, takže spolu s technickým strihom umožňuje pohodlné nosenie a neobmedzuje v pohybe. Menšiu nevýhodu však vidím v dĺžke rukávov, pretože sa mi zdali kratšie ako pri iných výrobkoch tejto značky. Sám som pritom nižšieho vzrastu a ruky mám kratšie. Dlháňom preto odporúčam, aby si pri výbere radšej zobrali tričko o číslo väčšie, alebo aby sa zmierili s tým, že rukávy budú mať len tak tak.

Čo sa týka trvanlivosti, bielizeň je i po polročnom nosení takmer ako nová. Materiál je stále jemný a hladký. Na jeho povrchu sa však vytvorili menšie chĺpky, ktoré však neovplyvňujú jeho funkčnosť (nie sú to typické žmolky, ktoré môžeme vidieť pri syntetickej bielizni). Jedinou známkou opotrebovania je dekoračná potlač (bambusové stonky a listy).

Bielizeň som testoval v Slovenskom raji, vo Vysokých Tatrách, ale i v rakúskych Alpách. Používal som ju pri skialpových a vysokohorských túrach, počas lezenia, ale i pri klasickej turistike. Väčšina zo spomínaných športov však bola aj napriek pokročilej dobe vykonávaná v zimných podmienkach, pretože sa častejšie pohybujem vo výškach nad 2000 metrov, kde ešte aj začiatkom leta, panujú zimné podmienky. Napriek tomu si myslím, že táto bielizeň je vhodnejšia do letných resp. jarno-jesenných podmienok. Mne sa však osvedčila aj v najväčších mrazoch na skialpových túrach vo Vysokých Tatrách.

Ako som už spomínal, materiál je veľmi príjemný na dotyk a dosť chladí. Po nejakom čase sa však chladivý pocit v zime vytratí a bielizeň dobre izoluje. Podmienkou je však ďalšia vrstva oblečenia, ktorá zamedzí cirkulácii vzduchu v bambusovej pletenine.

Záver

Termobielizeň z bambusu by som po nadobudnutých skúsenostiach smelo zaradil do kategórie luxusnej funkčnej bielizne. Funkčnosť výrobku je totiž nadmieru vyhovujúca. Materiál, z ktorého je termobielizeň vyrobená, je veľmi príjemný na dotyk a jeho antibakteriálne vlastnosti naozaj zabezpečujú, že bielizeň nezapácha ani po dlhodobejšom nosení. Okrem toho, že pohlcuje pachy, je táto bielizeň aj antistatická, a preto je vhodná pre ľudí s citlivejšou pokožkou. Bambusový materiál zabezpečuje chladivý pocit a udávaná hodnota, ktorá hovorí, že materiál je oproti bavlnenej textílii chladnejší na dotyk o 1-2 °C, je reálna. Odvod vlhkosti je pri tejto bielizni postupný (prebytočný pot sa síce rýchlo odvádza, no vlákno si zachováva čiastočnú vlhkosť vo svojej štruktúre), čo zabezpečuje veľmi príjemnú mikroklímu, ktorá určite ovplyvní vaše športové výkony. Táto funkčná bielizeň určite nájde svoje uplatnenie pri širokom spektre outdoorových aktivít. Vhodnejšia je však pre trojsezónne využitie – jar, leto, jeseň.

Fotogaléria k článku

Najnovšie