Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Predstavenie Jack Link's Beef Jerky

Sušené mäso v poslednej dobe zaplavilo trhy a útočí na outdoorových šialencov z každej strany. Osobne tento druh stravy na dlhotrvajúcich túrach oceňujem, vyskúšal som beef jerky (i africký biltong) viackrát predtým a určite sa považujem za fanúšika sušenej hovädzinky. Poďme sa pozrieť, ako je na tom beef jerky od výrobcu Jack Link's.

Výrobca
Jack Link's
Typ
sušené mäso – jerky
Páči sa mi
skladnosť, hmotnosť, výživná hodnota, chuť
Nepáči sa mi
orginal príchuť je mierne na sladko
Obchody
jerkyshop.sk$ret

V prvom rade vám predstavím sušené mäso ako také a zhrniem zopár subjektívnych faktov (ako to vidím). Sušené mäso je vhodný zdroj potravy, ktorý sa dá ľahko uskladniť aj na dlhšie obdobie, málo váži (keďže je zbavený akejkoľvek vody) a má veľkú výživovú hodnotu. Zaženie rýchlo hlad, dobre chutí a má malý objem. Tieto vlastnosti ho predurčili na obrovskú obľúbenosť ľudí, lovcov a pútnikov už v dávnej dávnej minulosti. Či už ide o biltong (dlhé „tyčinky“ usušeného pásu nakoreneného mäsa) alebo o Jerky (drobné, väčšinou štvorcové kúsky sušeného marinovaného mäsa), základ má v tmavom (červenom) mäse veľkého zvieraťa (bizón, buvol, antilopa a v súčasnosti samozrejme hovädzie), koreninách a soli.
Na výrobu sa používajú väčšinou najfajnovejšie kúsky mäska, ktoré sú naporcované do požadovaných veľkostí a dôsledne napácované v marináde. Následne prebieha proces zbavenia všetkej vody a usušenie tejto dobrôtky. Proces konzumácie už opisovať nemusím, komu chutí, ten začne futrovať, kým si nenaplní žalúdok.

Nasýtenie pomocou beef jerky je zábavná vec, málokto by veril, ze malý balíček dokáže nasýtit človeka. Pravdou je, že v cca 75 g balíčku je množstvo mäsa, ktoré sa pred vysušením vyrovná gigantickému steaku. Požívateľ beef jerky otvorí balíček, pomaly papá malé kúsky sušenej dobroty. Tá sa mu v ústach a žalúdku spojí s tekutinami, naberie objem a zasýti žalúdok výživnou mäsitou stravou. A povedzme si, v horách, keď človek vyhladne, tak poriadny flák mäsa nie je na zahodenie. A komu sa chce nosiť polkilové steaky v batohu?

Jack Link's Beef Jerky sa vyrába v príchutiach a typoch: Original Jerky, Sweet & Hot Jerky, Beef Steak Bites Original, Beef Steak Bites Teriyaki. Jerky a Bites sa od seba líšia v tvare – jerky sú ploské tenké pásiky (v balení dlhšie a kratšie) a bites sú hrubšie malé „kocky“. Výrobca ponúka aj Chicken Bites Curry a Chicken Bites Flamin', čo je kuracia obdoba jerky. S ospravedlnením sa im venovať nebudem, pretože výživová hodnota, chuť a nutnosť kuracieho mäsa prejsť tepelnou úpravou (chicken bites sa pred samotným sušením pečú alebo varia) je prinajmenšom otázna a určite nie som fanúšikom kuracích „jerky“. Rovnako aj ich chuť a vôňa ma vôbec neoslovila, takže iný ako prvý balíček som neotváral.

Každá z príchutí má svoje špecifiká a človek si musí nájsť tú „svoju“. Mne sedeli viac klasické Jerky ako Bites, v oboch príchutiach – aj Original aj Sweet & Hot. Sweet & Hot je samozrejme pikantné, čo po spucovaní celého balíčku bude užívateľ aj v ústach dostatočne cítiť. Na čo by som rád upozornil, je, že všetky príchute od tohto výrobcu sú mierne do „sladka“, asi z dôvodu použitia sójovej marinády v každom druhu. Pri iných výrobcoch bola „Originál“ príchuť nesladká, ale klasicky slaná a korenená. Táto skutočnosť ma trošku sklamala, pretože ak chcem sladkú príchuť, kúpim si Sweet & Hot, pri Original čakám, že nebudem mať sladko v ústach pri jedení hovädzieho mäsa. Podľa distribútora prítomnosť sacharidov je účelová, nakoľko príjmom proteínov spolu s sacharidmi sa urýchľuje spracovanie proteínov, čím sa telo rýchlejsie regeneruje. Moja výčitka je však čisto subjektívna a odporúčam každému záujemcovi vyskúšať minimálne raz každú príchuť, aby zistil, čo je to pravé orechové (mäsové) pre neho.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Beef Jerky som testoval (spokojne konzumoval) v talianskych Dolomitoch pri mojom turisticko-horolezeckom tripe s Erikom, ktorý tiež spokojne chrumkal jerky so mnou. Neuveriteľné na jerky je pomer váhy a výživnej hodnoty. Pre neprajníkov a šíriteľov faktu, že bielkoviny ide dostať do tela aj iným spôsobom – ide, ale beef jerky je chutný, ľahký a nekonfliktný spôsob, kde sa človek nemusí premáhať a má z požívania aj radosť.

V batohu jerky neváži skoro nič a pri konzumácii jedného 75-gramového balíčka sa veru človek aj zapotí, kým ho vyčistí celý. Predávajú sa aj 25-gramové balenia, použiteľné ako pochúťka (či snack) alebo na rýchle drobné zahnanie hladu na krátkej prestávke. Veľké balenie má hore rýchlouzáver, ktorý umožnuje pri nezjedení celého balenia vrecko uzavrieť a nechať si ho pre neskoršie chvíľky. Túto „drobnosť“ veľmi oceňujem, je to pre výrobcu maličkosť a užívateľa to parádne poteší. Mäsko má síce dlhú výdrž (čiže aj tak by sa nepokazilo), ale aspoň sa nevysype do batohu.

Pri lezení a vláčení kopy vecí so sebou som ocenil mikro váhu tejto dobroty, následne na vrchole a hladný som sa tešil z toho, že som nevládal zjesť celý balík a bol som spokojný ako v poriadnom steak house.

Cenovo vychádza táto dobrôtka určite nepriaznivo hlavne voči klasickým turistickým výživnostiam ako paštéty, klobásy, slaniny, parenice. Beef jerky sa však netvári ako bežné jedlo, treba si uvedomiť, že ide o niečo, čo brutálnym spôsobom šetrí váhu, objem v batohu a čo spestrí jedálniček človeka na cestách (dlhých či krátkych) o kvalitné, chutné a výživné hovädzie mäsko.

Jednodňoví turisti idúci na „low budget“ túto dobrôtku asi nebudú preferovať. Na druhej strane cestovatelia, ktorí rátajú s viacerými nocami a nie dvakrát, ale štyrikrát si dobre rozmyslia, čo a ako zbalia do už aj tak preplneného batohu, skôr ocenia výhody beef jerky.

Rozhodne odporúčam každému vyskúšať a ohodnotiť túto vec na základe vlastného rozhodnutia a podľa chuti sa zariadiť. Predpokladám, že mnohí turisti skôr či neskôr túto dobrotu využijú na svojom výlete za dobrodružstvom.

Fotogaléria k článku

Najnovšie