Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Stan Grand Canyon Phoenix M

V uplynulých týždňoch sme mali česť stráviť pár nocí v stane značky Grand Canyon. Ide o sesterskú značku dánskeho Nordisku, ktorá sa zameriava na kempingové a menej náročné trekingové účely za príjemnú cenu. Konkrétne sme vo dvojici s množstvom lezeckého matrošu používali model Phoenix M – ide o trojmiestny variant, pričom výrobca má v talóne aj väčšiu verziu pre štvoricu spáčov s označením L.

Výrobca
Grand Canyon
Model
Phoenix M
Typ
turistický stan pre 3 osoby
Materiály
podlaha: polyetylén, tropiko: PU záter
Vodný stĺpec
2000 mm
Hmotnosť
3770 g
Páči sa mi
rýchlosť a jednoduchosť stavania/skladania, priestranný interiér, vnútorný stan z plnej tkaniny (nie sieťkovanej)
Nepáči sa mi
ohybnosť kolíkov
Ostatné info
vnútorný priestor: 210 x 210 cm
rozmery v zloženom stave: 18 x 18 x 66 cm
Infocena
75 €
Obchody
prosportshop.cz$ret

V prvom rade ma potešilo zistenie, že stan sa na nič extra nehrá. Je trocha robustný a pomerne ťažký aj po zbalení, ale to vôbec neprekáža, keďže svojím zameraním je určený prevažne na kempovanie. Dá sa použiť aj na trekking, vtedy by som však odporúčal, vzhľadom na jeho váhu 3,7 kg a rozmeroch balenia 66 x 18 cm, aby si jeho časti rozdelili parťáci do viacerých batohov. V takom prípade si s ním viem predstaviť aj dlhšie akcie naťažko.

Stan je klasickej samonosnej konštrukcie typu "iglu" s krytým vchodom, avšak vo forme "verandy", nie absidy. Batohy preto treba skladovať dnu, alebo prípadne v aute, ak sme v kempe. Vnútorný stan chráni zvonka tropiko s PU záterom a deklarovaným vodným stĺpcom 2000 mm. Ocenil som skutočnosť, že vnútorná časť stanu nie je sieťkovaná, ale z plnohodnotnej látky, čo je prínosom hlavne v chladnejšom počasí. Samozrejme podotýkam, že na zimné obdobie tento stan určený nie je.

Stavba stanu je veľmi jednoduchá a v podstate "blbuvzdorná". Opäť sme pri klasike – najskôr sa postaví pomocou dvoch sklolaminátových prútov vnútorný stan a cezeň sa prehodí tropiko. Netreba zabudnúť, že tropiko sa na viacerých miestach priväzuje k prútom. Tento krok nie je nevyhnutný, stan funguje aj bez toho, ale mohli by vzniknúť odchýlky od správneho nasadenia tropika a stan by sa nám pri napínaní kolíkmi krútil. Miest na osadenie kolíkov je viac než dosť, takže kto si ho poctivo pripraví, môže sa počas prietrže mračien usmievať. Ale so samotnými kolíkmi by už výrobcovia stanov mohli niečo robiť a platí to aj pre Grand Canyon. Pri tvrdších a kamienkových podkladoch (Rax Alpen, Dolomity a pod.) sa stretávam stále s rovnakým problémom bez ohľadu na výrobcu – pribalené kolíky sa ohýbajú jedna radosť. Kamarát to na svojom stane vyriešil poriadne dlhými klincami a odvtedy nemá problém. Na druhej strane, on má stan, ktorý iba doma hodí do kufra auta a v kempe ho zas vyloží, takže nemusí riešiť váhu.

Tropiko má jeden zatvárateľný vetrací otvor na suchý zips, ktorý na vetranie postačoval aj v teplejších dňoch a nociach. Vnútrajšok je priestranný. Stan je určený pre tri osoby, ale klasicky sa vždy jedna osoba odratúva na úkor batohov a iného "bordelu", takže pre dvoch poskytuje ohromný komfort aj na viac ako týždenný pobyt v kempe. Po oboch stranách vnútornej časti sú veľké vrecká na veci, ktoré treba mať po ruke a poteší aj šnúrka na strope pre zavesenie čelovky, alebo iného svietidla. Vchod je riešený v kombinácii so sieťkou, pričom užívateľ sa môže rozhodnúť, či nechá zatvorené/otvorené iba tropiko, iba sieťku, alebo oboje naraz. Zips išiel vždy v pohode a hladko.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Náš dočasný príbytok zažil aj poriadne výživnú búrku, i vytrvalý niekoľkohodinový lejak a vždy obstál na jednotku. Objavilo sa síce pár vlhkých fľakov na stene, na miestach, kde tropiko priľnulo k vnútornému stanu, ale nepretiekla ani kvapka. Celkovo som mal zo stanu výborný dojem, vyzdvihol by som najmä rýchlosť, ako sa dá postaviť a zasa zložiť a takisto vcelku dobrú odolnosť voči poveternostným podmienkam. Myslím, že z pohľadu cena/úžitok je to jedna z lepších volieb.

Fotogaléria k článku

Najnovšie