Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Václav Cibula – Tatranské pověsti a báje

Každý z nás mal v detstve rád povesti, báje. Preto som sa každým rokom tešil na jeden večer, kedy nám rozprával tatranské povesti náš kultúrny referent menom "Jožko" alebo "Janko". Bolo to už dávno v 80-tych rokoch v Starej Lesnej v ROH hoteli Bratislava. Neskôr moje zanietenie pre hory prerástlo aj v zbierku rôznych kníh. V ich textoch sa občas objavila nejaká tá povesť, ale len ako doplnok. Na internete sa tiež dá nájsť zopár interpretácií povestí. Jedného dňa som si povedal, čo tak nájsť knihu, ktorej obsahom budú samotné povesti.

Výrobca
Václav Cibula a vydavateľstvo Albatros
Ostatné info
vydané v roku 1976 a 1985
Infocena
do 6,- €
Obchody
české internetové antikvariáty

Forma

Názov - Čarovný zeměklíč, Tatranské pověsti a báje
Texty - Václav Cibula
Ilustrácie - Vladimír Machaj
Vydavateľstvo - Albatros (1976 a 1985)
Náklad - 18 000 a 80 000 výtlačkov
Počet vydaní - 2
Väzba - celoplátnová pevná s prebalom
Počet strán - 228, druhé vydanie 222
Jazyk - český
Rozmery - stredný formát knihy 17,5 x 20 cm

Názov a obsah

Z knihy sa dozvedáme, že veľa tatranských povestí rozpráva o pokladoch ukrytých v skalách, v jaskyniach, v priepastiach i na dne hlbokých plies. Hľadači týchto pokladov ukrývali alebo odovzdávali svojím synom skúsenosti a tajomné spisy a návody – zemekľúče, ktoré popisovali cestu k pokladom. A za takýto zemekľúč môžeme považovať aj túto knihu, ktorá nám ukáže bohatstvo ukryté v povestiach a bájach.

Kniha sa zameriava hlavne na povesti, ktoré sú svedectvom o ľuďoch, ako žili, ako mysleli a cítili, ako si vysvetľovali rôzne udalosti a prírodné javy, s ktorými sa v horách stretávali. Pre väčšiu prehľadnosť autor postupoval podľa miest, ku ktorým sa jednotlivé príbehy vzťahujú, takže celá knižka je takým rozprávkovým sprievodcom o Tatrách. Najskôr sa dozvieme, ako Tatry vnikli, ako dostali meno, ako vznikli plesá, koľko je v Tatrách vrcholov. Ďalej už nasledujú povesti od Zuberca v Roháčoch cez doliny a štíty Vysokých Tatier až po oblasť pod Belianskymi Tatrami. V obsahu je ku každej povesti napísaná lokalita, s ktorou sa príslušné rozprávanie spája. V závere autor uvádza, že zbieral tatranské povesti takmer 20 rokov. Niektoré boli zaznamenané v rôznych knihách, časopisoch, ročenkách a aj v novinách v intervale približne 150 rokov. Niektoré povesti sa zachovali ako rukopisy v archívoch a ďalšie si zaznamenal sám z rozprávania ľudí v podtatranských dedinách. Taktiež je podrobne uvedený zoznam základnej použitej literatúry.

Niečo o autorovi

Václav Cibula - (7. novembra 1925, Slaný – 4. mája 2009, Praha) bol český spisovateľ a prekladateľ z francúzštiny a španielčiny. Je autorom rozhlasových hier a dramatizácií, ako prozaik je významný svojimi prerozprávaniami českých i svetových rozprávok, bájí, legiend, povestí, stredovekej hrdinskej epiky a zábavných príbehov určených deťom a mládeži. K svojím adaptáciám často pripája spojovacie texty a komentáre vysvetľujúce literárne a historické súvislosti.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ako sa dostať ku knižke?

Keďže vyšla dávno, tak sa už v kníhkupectvách nenachádza. Prekvapilo ma, že bola vydaná iba v českom origináli, hoci bola vydaná dvakrát. Tiež aj to, že v slovenských internetových antikvariátoch som ju zatiaľ nenašiel. Dá sa nájsť napríklad v ČR, kde sa hojne vyskytuje. Výhodné je si vybrať antikvariát, ktorý má možnosť platby vopred na účet v banke na Slovensku, keďže vtedy ponúkajú lacnejšie balné a poštovné. Cena samotnej knihy sa pohybuje iba okolo 55,- Kč až 150,- Kč.

Záver

Kniha bola pôvodne písaná pre deti od 8 rokov. Hovorí sa, že čím sme starší, tým sa viac obzeráme za detstvom. Preto možno budeme chcieť vedieť, prečo sa napr. Mních volá Mních alebo to budeme chcieť prerozprávať svojím deťom a vnúčatám. Ešte som našiel jednu knihu, ku ktorej som sa ale ešte nedostal: Tatranské povesti, autor Anton Marec, vydavateľstvo Matice slovenskej, edícia: Povesťová mapa Slovenska, 211 strán.

Prajem zaujímavé čítanie a prechádzky Tatrami s rozprávkovým sprievodcom.

Fotogaléria k článku

Najnovšie