Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Predstavenie Ferrino Boulder 28

V tomto článku sa pozrieme na batoh nižšej litráže, ktorý je netradične stavaný ako batohy s o triedu vyšším objemom. Má totiž klasickú dvojkomorovú konštrukciu s množstvom popruhov a vrecák. Svojím charakterom bude vyhovovať najmä ľuďom s krátkymi chrbtami na jednodňovky alebo starším deťom aj na viacdňové túry. Reč je o batohu Boulder 28 talianskej značky Ferrino.

Výrobca
Ferrino
Model
Boulder 28
Typ
batoh nižšej litráže
Materiály
polyester 420D HD, polyester 420D JAQUARD HD, DuPont Hypalon
Hmotnosť
1500 g
Základná litráž
28 l
Farebné kombinácie
čierno-oranžová, sivo-modrá
Páči sa mi
možnosti pripevnenia výstroja, množstvo vrecák, priedušný chrbtový systém, farebná kombinácia
Nepáči sa mi
krátky chrbtový systém, pevný vrchlík
Infocena
80 €
Obchody
ferrino.in$ret

Ako bolo uvedené v úvode, ide o dvojkomorový batoh klasickej konštrukcie. To znamená, že vnútro je delené textilnou priehradkou so zdrhovadlom na dve komory – do spodnej sa dostaneme po otvorení polkruhového zipsu a do vrchnej po odklopení vrchlíka. Batoh je ušitý z kombinácie polyesterových tkanín 420D HD a 420D JAQUARD HD. Pre zosilnenie namáhaných častí je použitý Hypalon.

Chrbtový sieťkový systém nesie označenie D.N.S. (Dry Net System) a Ferrino ho často používa pri batohoch tejto kategórie. Medzi sieťkou, ktorá sa dotýka chrbta, a samotným úložným priestorom je pomerne veľká medzera. Tá vzniká vďaka oceľovým výstuhám, ktoré ohýbahú batoh do lukovitého tvaru. Získame tak dobré odvetranie chrbta, avšak za cenu zhoršenia ťažiska, ktoré je tak ďalej od chrbta. Ďalšou podstatnou vlastnosťou tohto systému je aj pevná dĺžka – preto batoh musí používateľovi sadnúť, dodatočné prispôsobenie nie je možné. Sieťka sa dobre prispôsobuje chrbtu, dodatočné polstrovania sú v oblasti bedier, či v hornej časti tesne pod ramennými popruhmi. Tie sú ergonomicky tvarované a ich dĺžku možno nastaviť klasickým spôsobom. Veľkosť a polstrovanie bedrového popruhu je po vzore batohov strednej litráže a nájdeme tu aj malé vrecko so zipsom, ktoré je vhodné na príručné drobnosti.

Batoh má objem 28 litrov, vďaka svojmu "veľkobatohovému" výzoru však robí dojem, že sa doň zmestí oveľa viac, než je naozaj reálne. V skutočnosti sa doň pobalí buď jedna osoba na ťažšiu jednodňovku, alebo dve na kratší výlet.

V hlavnej komore je háčik na uchytenie 2-litrového vodného rezervoáru a dierka pre vyvedenie hadičky. Samostatná priehradka na rezervoár tu však nie je. Vrchlík sa otvára zipsom a nie je polohovateľný pre prípad, že by sme toho chceli do batohu viac nabaliť. Vo vnútri vrchlíka je vrecko zo sieťky taktiež na zips a slúži pre bezpečné uloženie cennejších vecí, napr. peňaženky. Náš testovací kus tam mal uloženú dvojicu prídavných popruhov – tie možno použiť napríklad na závesné uchytenie karimatky pod batohom alebo čelné uchytenie snežníc. Pre oba účely sú pripravené nenápadné plastové úchyty. Ďalšou možnosťou pre invenciu používateľa poskytujú ušká na hornej strane vrchlíka.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Batoh ďalej disponuje dvoma bočnými popruhmi na každej strane, a gumeným uškom so zdrhovadlom na každej strane vo výške vyššieho bočného popruhu na uchytenie cepínu, či paličiek. Cez hlavnú časť batoha spredu vedú dva popruhy so zapínaním do vrchlíka, cez spodnú komoru spredu sú taktiež dva popruhy. Z oboch strán batoha sú bočné vrecká zo sieťky, ktoré sa dajú uzatvárať zdrhovadlom. Nad nimi sú bočné vrecká na zips.

Na spodnej časti batohu nájdeme okrem už spomínaných plastových ôk na uchytenie napr. karimatky, aj ušká na uchytenie paličiek alebo čakanu. Obzvlášť pohodlným detailom je perforácia ušiek a tak paličky možno do nich doslova zapichnúť, viď posledné foto. Samozrejmosťou je pevne prišitá pláštenka ukrytá v dvojitom dne – jej rozmer je "tak akurát", takže pri plnom naložení a ovešaní nemusí stačiť.

Batoh je čiernej farby s oranžovými poruhmi a zipsami, k dispozícii je aj v modro-sivej kombinácii.

Krátke skúsenosti z terénu

Batoh som používala pri jednodňových túrach v Malých Karpatoch a Vysokých Tatrách. Obvykle som si doň zbalila jedlo, vodu, oblečenie, mapu, prípadne časť Ľubových vecí (on mal druhú polovicu zbalenú v detskom nosiči). S jeho vecami to už ale bolo veľmi natesno. Prílišnému nabaleniu batoha bráni aj chrbtový systém ohnutý do luku. Zároveň nepustí ani pevný vrchlík. Dĺžka chrbtového systému mi kvôli môjmu dlhšiemu trupu nevyhovovala – bedrový pás vždy po chvíli skončil niekde v okolí pupku. Vzhladom na kratšiu dĺžku chrbtového systému bude batoh vyhovovať skor nižším dámam alebo starším deťom.

Vyhotovenie batoha so všetkými komorami, popruhmi, vreckami a okami na uchytávanie vecí sa mi zdá zbytočným luxusom na jednodňové túry. Na dvojdňovku by som si ho vedela predstaviť, len ak by som mala zaistený nocľah a teda nebola nutnosť brať so sebou spacák a karimatku (aj keď tá by sa dala ešte uchytiť zvonka). Tiež by muselo byť stále počasie, aby som si nemusela brať veľa oblečenia, a aj možnosť stravy po ceste. Batoh sa mi však zdá určený primárne na jednodňové túry a pri nich som značnú časť všetkých vymožeností batoha ani nevyužila. Dal by sa taktiež použiť ako batoh pre staršie dieťa na dvojdňový výlet, aby malo pocit, že ide s veľkým batohom "naťažko". S tým, že čo sa nezmestí, vezme rodič. Mne batoh počas testovania poslúžil dobre, na jednodňové výlety bol tak akurát. Ako žena ešte oceňujem peknú kontrastnú čierno-oranžovú farebnú kombináciu.

Fotogaléria k článku

Najnovšie