Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Prístrešok pri Skalickom prístave

Počas tohoročnej dovolenky som navštívil mnohé zaujímavé miesta v slovensko-moravskom pohraničí. Jedným z nich bol aj Baťov kanál. A práve tu, pri jedinom slovenskom prístave tejto vodnej cesty som natrafil na stavbu prístrešku, ktorú isto využijú nielen cyklisti, ale aj peší turisti túlajúci sa v tichom prostredí lužných lesov a lúk na brehoch rieky Moravy.

Poloha
Záhorská nížina: Dolnomoravský úval, SZ časť katastrálneho územia mesta Skalica
Nadmorská výška
163 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.87224 ° SŠ
dĺžka: 17.21235 ° VD
» Mapa
Nocľah
4 osoby
Prevádzka
Celoročne, bez možnosti zakúrenia
Voda
V období 1. V. – 28. X. v prístave Skalica, mimo sezóny bez vodného zdroja
Spojenie
Žltá značka zo Skalice (1.15 h)
Dalšie info
V období 1. V. – 28. X. zázemie v prístave Skalica (reštaurácia, toalety, rozhľadňa), v okolí sa nachádza turisticko-vlastivedné Eldorádo

Poloha a prístup

Nižšie opísaná stavba sa nachádza v severozápadnej časti katastrálneho územia mesta Skalica. Toto územie leží v slovenskej časti Dolnomoravského úvalu, na ľavom brehu rieky Moravy. Krajinu tu z veľkej časti vypĺňajú lužné lesy s poliami, ktoré sú popretkávané viacerými mŕtvymi ramenami, vodnými plochami, či vodnými kanálmi. Týmto priestorom prechádza žlto značená okružná turistická trasa vedúca z mesta (železničná stanica) ku Skalickému prístavu, ktorá pokračuje cez TIM Perúnska lúka späť do mesta (žel. stanica). Prístrešok je situovaný priamo na jej trase v blízkosti Skalického prístavu na brehu Baťovho kanálu - TIM Baťov kanál, prístav.

Opis objektu a možnosti nocľahu

Prístrešok predstavuje jednoduchú stavbu v tvare písmena A. Je obdĺžnikového pôdorysu o rozmeroch približne 2 x 4 m. Drevená konštrukcia, ktorá nesie sedlovú strechu siaha na západnej strane až takmer k podlahe. Chráni tak interiér pred častým západným prúdením. Z ostatných svetových strán je prístrešok voľne otvorený do terénu. Strecha je pokrytá asfaltovou krytinou, pričom podlaha je z kamennej zámkovej dlažby. V interiéri sa nachádza stôl, ktorý sa dá použiť ako pričňa pre jednu osobu. Ďalšie dve, či tri osoby musia spať na podlahe. Komfort interiéru sa dá zvýšiť upevnením PVC fólie, či celty na náveternej strane prístrešku. Vedľa stavby stoja informačné tabule a smetný kôš. Upravené ohnisko je v neďalekom areáli prístavu.

Voda a turistické ciele v okolí

Prírodný zdroj vody – prameň, či studnička sa v okolí nenachádza. Avšak v období, keď je v prevádzke prístav (1. V. – 28. X.) sa voda dá nabrať v prístavnej reštaurácii, alebo u prevádzkára prístavu. V tom čase môžeme využiť služby reštaurácie, sociálnych zariadení a navštíviť vyhliadkovú vežu. Z turistických cieľov je to samotný Baťov kanál, po ktorom sa dá plaviť v prenajatých člnoch a samotné, na pamiatky mimoriadne bohaté mesto Skalica (hrad, rotunda, mestské hradby, námestie s farským kostolom a pod.). Ďalej je to mesto Holíč s opevneným zámkom (pôvodne hrad Wywar), obec Kopčany s kostolom sv. Margity Antiochijskej, ktorý patril k areálu veľkomoravského hradiska Valy v Mikulčiciach. Na Morave sú to mestá Hodonín a Strážnice, malebné Milotice so zámkom a už spomenuté veľkomoravské hradisko Valy v Mikulčiciach. V okolí, najmä na Morave, sa nachádza mnoho značených trás určených peším turistom a cyklistom.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie