Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Správa Novinky v oblečení pre aktívny šport

Ako som už spomenul vo svojej reportáži z výstavy OutDoor 2012, na hrubé zateplené bundy zo syntetického rúna sme si už privykli. Tentoraz však výrobcovia outdoorového oblečenie prichádzajú s tenkými, ultraľahkými vetrovkami. Preto sa pripravte na nový trend, ktorý by sa mal prejaviť v letnej sezóne 2013.

Na veľtrhu vo Friedrichshafene som si všimol, že mnoho výrobcov outdoorového oblečenia začína tlačiť do popredia ľahké, zateplené bundy, ktoré sú určené pre letné obdobie. Doposiaľ sme boli všetci zvyknutí iba na hrubé a teplé bundy zo syntetického rúna, ktoré boli lacnejšou alternatívou páperových búnd a svetrov. Trendom letnej sezóny 2013 však budú veľmi tenké a ľahké bundy zo syntetického rúna od Primaloft-u.

Tento nový trend je badateľný u viacerých výrobcov outdoorového oblečenia, ale hlavný prúd prichádza zo Škandinávie, kde väčšina firiem využíva skvelé tepelnoizolačné vlastnosti syntetických rún od firmy Primaloft.

Vlastnosti materiálu

Izolačný materiál Primaloft bol pôvodne vyvinutý pre americkú armádu (US Army) ako vodeodolná syntetická náhrada peria. Dnes sa však rozšíril takmer do celého sveta a využíva sa v outdoorovom, ale i mestskom oblečení. Jeho hlavnou výhodou je, že izoluje aj vo vlhkom prostredí a po navlhnutí nestráca izolačné vlastnosti tak rapídne ako perie. Ďalšími výhodami tohto materiálu je jeho priedušnosť, mäkkosť, nízka hmotnosť a stlačiteľnosť.

Využitie

Mnoho ľudí sa v dnešnej dobe venuje rýchlym a fyzicky náročným športom, počas ktorých si ľudské telo vyžaduje prestávky, aby načerpalo nové sily. A práve vtedy dochádza k prudkému ochladzovaniu prehriatych svalov, čo znižuje športové výkony, prípadne spôsobuje zdravotné problémy. Úlohou týchto nových ultraľahkých vetroviek, búnd a viest je preto udržanie telesnej teploty. Hmotnosť a zbaliteľnosť týchto odevov ich predurčuje k športovým aktivitám ako je napríklad trail running, cyklistika, bežecké lyžovania a skialpinizmus. Svoje uplatnenie si však nájdu aj u horolezcov a turistov.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ako som už spomenul vyššie, PrimaLoft už nie je len záležitosťou športových značiek, výhody tejto tepelnej izolácie začínajú využívať aj vysoko módne značky ako je Armani a Gucci. Vzhľadom k tomu, že je PrimaLoft tak všestranný, používa sa taktiež pre pracovné odevy a poľovnícke oblečenie.

Najznámejší výrobcovia outdoorového oblečenia z Primaloft-u:
Dynafit, Odlo, Rab, Montane, Vaude, Haglὃfs, La Sportiva, Bergans, SkinFit, Norrøna, Adidas, Salewa, The North Face, Patagonia, Houdini, Husky, Direct Alpine a mnoho ďalších.

Fotografie: PrimaLoft®, Inc.

Fotogaléria k článku

Najnovšie