Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Červíková

Pri našom októbrovom pobyte a potulkách Strážovskými vrchmi v okolí obce Mojtín sme pri túre z Mojtína do Mojtína cez Riedku prechádzali aj okolo chaty Červíková. Letmo sa uvádza v článku Prístrešky v doline Strážovského potoka. Udáva len, že je pre turistov uzavretá a o možnosti prespania, či len úkrytu pri nepriazni počasia sa nezmieňuje. Nad chatou však pri ohnisku stojí asi bývala kôlňa a tá takúto možnosť poskytuje.

Poloha
Strážovské vrchy: dolina Strážovského potoka
Nadmorská výška
594 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.97368 ° SŠ
dĺžka: 18.4735 ° VD
» Mapa
Nocľah
4 ľudia s vlastným spacím vakom a karimatkou
Prevádzka
trojsezónna (bez možnosti zakúrenia)
Voda
Strážovský potok
Dalšie info
ohnisko, latrína, drevené sedenie

Prístup

- po zelenej značke od smerovníka pod Hrádkom za 20 minút,
- po zelenej značke od križovatky modrej a zelenej nad Zliechovom za 45 minút,
- po žltej značke zo sedla pod Strážovom za 50 minút.

Objekt

Zelená značka od smerovníka pod Hrádkom pomaly stúpa dolinou Strážovského potoka. Pod vrchom Sokolie je oficiálne povolený skalolezecký terén. Z lesnej cesty značka zatáča doprava k smerovníku chata Červíková. Je tu kríž a samotnú chatu nevidno. Po pár metroch v lese prídeme k polorozpadnutému mostíku ponad potok a ocitneme sa pred uzatvorenou chatou. Za ňou je latrína. Musíme vystúpiť po celkom zachovaných betónových schodíkoch na malú terasu, kde je ohnisko a oproti nemu stojí mierne rozpadnutá dreváreň.

Má však kvalitnú strechu a po zatvorení dverí vznikne v prípade hustého dažďa veľmi prijateľný prístrešok na prenocovanie štyroch turistov. Podlaha je udupaná zem a tak karimatka musí byť samozrejmosťou. Ale bez nej sa, myslím si, nik nevyberie do lesa, ak plánuje prespať mimo chaty. Keďže prístrešok stojí pod stromami, myslím si, že by muselo veľmi zvláštne pršať, aby cez veľmi deravé steny napršalo dovnútra. Samozrejme, že v zime by sa tu dalo prespať len v kvalitnom spacom vaku, ale v lete to je vítaná možnosť strechy nad hlavou.

Okolie

Značka pokračuje dosť strmo dohora do sedla pod Strážovom a za dažďa, či po ňom by som neodporúčal ísť po nej dolu. Dreva je v okolitom lese dosť a tak sa dá na dvoch lavičkách posedieť pri ohníku a pod strechu ísť spať, až sa nabažíme hviezdnej noci.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Voda

Keďže k chate prechádzame cez mostík, je jasné, že pod ním tečie potok. Myslím si, že voda z neho je vcelku pitná a po prevarení priam bezproblémová.

Fotogaléria k článku

Najnovšie