Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Búda Chatka pod Uhorskou

Po turistických chodníkoch na horných Kysuciach nechodí veľa turistov, červená hrebeňovka po hranici je navštevovaná skôr z Moravy. Pri mojich potulkách som prechádzal okolo trochu zdevastovanej chatky, ktorá sa v prípade nepriazne počasia dá využiť na úkryt alebo nocľah.

Poloha
Západné Beskydy: Moravsko-sliezske Beskydy - pod Uhorskou
Nadmorská výška
920 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.48424 ° SŠ
dĺžka: 18.58617 ° VD
» Mapa
Nocľah
4 + 6 - 8 osôb, spacák a karimatka sú nutné
Prevádzka
opustená chata
Voda
350 m povyše pri ceste

Poloha

Chatka sa nachádza v Západných Beskydoch (Moravsko-sliezske Beskydy), na výbežku vybiehajúcom na juhozápad od kóty Uhorská (1028 m). Lesná zvážnica so zelenou TZT, ktorá stúpa z klokočovskej osady Vrchpredmier smerom na pohraničný hrebeň, prechádza len pár metrov povyše. Pri výstupe z Vrchpedmiera cesta širokým oblúkom obíde samotu Haferovci, v lese urobí zopár serpentín a od poslednej zákruty po asi 100 m sa treba obzerať doprava na nenápadnú odbočku lesnej cesty. Pri príchode zhora od rázcestia Uhorská je chatka viditeľná lepšie.

Prístup

- zelená z Vrchpredmiera, 1:00 h
- zelená z Uhorskej, 0:35 h (na hrebeň po modrej ďalších 0:15 h)

Objekt

Chatka stojí na kamennej podmurovke na plošinke vybudovanej v zalesnenom svahu. Steny sú obložené plechom, pozdĺž dvoch strán je veranda s bočným zábradlím do metrovej výšky obitým doskami. Krov nesie kvalitnú plechovú strechu. Okenice sú oplechované a uzamknuté, ale dvere do chatky vylomené a pohodené v lese. Vnútri je predsienka so skriňou a hlavný priestor s dvomi poschodovými posteľami, zopár matracov, stolík a skladacie stoličky. Nie je tam vyslovený neporiadok, ale celé vnútro chátra. Vnútri by našlo útočisko 6 - 8 nocľažníkov, na krytej terase ďalší 4 až 6. Teda aj keby v budúcnosti chatku opravili a zamkli, terasa sa zrejme bude dať využiť.

Okolie a voda

Neďaleko stojí drevená latrína. Studnička sa nachádza 350 m povyše (cestou na Uhorskú) pár metrov pred inou lesníckou chatou. Podľa mapy by mal byť prameň aj 60 m na sever pri lesnej ceste.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie