Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Káva Grower`s cup

Ako milovníka kávy (a tak trochu závisláka) ma potešilo, keď nám v redakcii pristála táto špecialita. Na kvalitu kávy si potrpím a tak na horách väčšinou utriem hubu, lebo turek či rozpustná káva ma nenadchýnajú. Grower`s cup je niekde na polceste od napodobeniny k naozajstnej káve – ide o filtrovanú kávu v predpripravených vrecúškach. Ale nepredbiehajme.

Výrobca
Grower's Cup
Typ
filtrovaná káva vo vrecúšku pre jednoduchú prípravu
Hmotnosť
47 g
Páči sa mi
rýchla príprava, jednoduchá manipulácia, chuť v rámci možností filtrovanej kávy
Nepáči sa mi
chýba ryska pre správne plnenie
Ostatné info
3 varianty: Bolívia (silná), Etiópia (stredná), Nikaragua (stredná)
Infocena
2,86 €
1,58 € – edícia Brasil single estate
Obchody
norskamoda.cz$ret

Aktualizácia 18.8.2015
Na koniec článku boli pridané informácie o novej edícii kávy.

Vrecúško s kávou Grower`s cup sa tvarom podobá na vrecúška s lyofilizovanou stravou. Z vonkajšej je papierové, avšak zvnútra má plastové časti, takže ekologické spálenie v teréne nehrozí a odpad treba zniesť do civilizácie. Má dvojité plastové dno – prvé je perforované a je v ňom 26 gramov nahrubo mletej kávy, druhé zachytí hotový nápoj.

Varianty a cena

Na slovenskom a českom trhu sú k dispozícii tri varianty, nazvané podľa krajiny pôvodu:

Bolívia – silná,
Etiópia – stredne silná,
Nikaragua – stredne silná.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Všetky sú 100 % arabica s biocertifikátom a Bolívia má navyše aj Fairtrade logo. Na zadnej strane sú popísané ďalšie vlastnosti ako odroda, bližšia špecifikácia chuti, či nadmorská výška oblasti, z ktorej káva pochádza. Podľa ďalších informácií od výrobcu, každý druh pochádza len z konkrétneho miesta, nejde o zmesky neurčitého pôvodu. Všetky sú pripravované v súkromnej mikropražiarni v malých dávkach pomalým spôsobom praženia a za stálej kontroly. To je dobrá správa pre všetkých odporcov korporácii, bezhlavej globalizácie a najmä pre ľudí, čo si zakladajú na tom, aby ich nákupy nepodporovali zlé podmienky pre život v krajinách tretieho sveta.

Cena jedného vrecúška je 2,86 € a balíčka so 6 kusmi je pod 15,- €. Či je cena vysoká alebo primeraná, nechám na zváženie každého kávičkára. V kaviarňach je bežná cena espressa okolo 1,- až 2,- €. Šálka vlastnoručne pripraveného turka, či rozpustnej kávy je neporovnateľne nižšia.

Spôsob prípravy

V hornej časti vrecúška je zip-lock uzáver a pod ním zvar, aby sa káva nevysypala. Zvar treba opatrne roztvoriť, čo ide dosť ťažko, treba pritom dávať pozor, aby sa vrecúško neroztrhlo. Po otvorení vytiahneme červenú pásku v smere, ktorý je naznačený na ilustrácii na zadnej strane. Nalejeme 0,5 litra horúcej vody. Správne množstvo je dôležité pre výslednú chuť kávy. Je preto dobré mať ešus s odmerkou, na vrecúšku totiž nie je naznačené, pokiaľ treba plniť. Zavrieme zip-lock a necháme stáť 5 až 8 minút. Cez otvor na boku (viď obrázok) nalejeme kávu do plecháčika alebo iného pohárika. Množstvo kávy je ideálne pre dvojicu ako doplnok po raňajkách.

Chuť kávy

Ako som už spomínal v úvode, na chuť kávy si potrpím. Najradšej mám ristretto s bohatou crèmou. Je zrejmé, že túto úroveň gurmánskeho zážitku nemožno očakávať od filtrovanej zalievanej kávy. Moje neveľké očakávania potvrdil variant Etiópia, ktorý má menej výraznú chuť. Vyššia kyslosť a ovocný nádych však z tejto kávy robia chutný nápoj na oveľa vyššej úrovni ako rozpustná káva či turek. Zato druhá skúšaná Bolívia ma prekvapila svojou silnou chuťou a arómou. Práve tento variant odporúčam vziať do batoha.

Nová edícia Brasil single estate (aktualizácia 18.8.2015)

Po čase opäť chutnám kávu z praktických vrecúšok Grower`s cup. K dispozícii sú tri druhy limitovanej série brazílskych káv. Každá z nich nám ponúka nielen samotný mok, ale aj vlastný príbeh, ktorý si môžete prečítať na zadnej strane obalu – tam je síce v dánštine, no distribútor pripína k baleniu jeho českú mutáciu na samostatnom malom letáčiku.

Obal je z rovnakého materiálu ako predošlé kávy Grower`s cup. Má peknú grafickú úpravu, rozdiel je v množstve použitej kávy (20 g) a objeme potrebnej vody (250 až 300 ml). Je trochu menší, tak sa lepšie šuchne do batohu a môžete spoluturistu pohostiť hocikde, stačí, aby mal vlastný plecháčik alebo vršok z termosky.

Zjednodušila sa príprava, obal má na boku praktický "coffee exit" namiesto červenej pásky. Pred naplnením vodou je konček potrebné odlomiť a použiť opačným smerom ako vrchnáčik. V hornej časti oddeliť od seba dve strany papieroveho obalu a naliať horúcu vody. Kávu po vyluhovaní nalievame do plecháčikov, získame dve porcie. Kým popíjame, môžeme si prečítať históriu. Prázdny obal samozrejme v batohu treba odniesť a nezahadzovať v prírode.

Santana – V roku 1967 Abram a Dagmar Zenuni kúpili farmu a zasadili prvé kávovníky, za 45 rokov si vybudovali rešpekt nielen vzhľadom na vysokú kvalitu kávy. Konzumenta poteší sladkou arómou po karamele a sladkých čerešniach, jemne kyslá s nádychom orechov a marcipánu.

Daterra – V roku 1908 Miguel Paschoal začal svoje podnikateľské dobrodružstvo v malom stánku s kávou na miestnom trhu v Campinas. Dnes je Daterra jednou z predných svetových káv nielen v Brazílii. Daterra bol tiež priekopníkom v rámci hnutia spoločenskej environmentálnej zodpovednosti. Táto káva je špecifická svojou výraznou arómou s ľahkým nádychom čokolády a nízkym obsahom kyselín.

Ascarive – Družstvo Ascarive sa nachádza v Brazílskom štáte Minas Gerais v mikroregióne Mantiqueira, kde sú ideálne podmienky na produkciu kávy vysokej kvality. Túto kávu Grower`s cup praží viac do tmava (t.j. intenzívnejšie). Je vhodná pre kávičkárov, ktorí majú radi silnú kávu. Plnú chuť dopĺňajú orechové a čokoládové tóny.

Ako chutí - Filtrované kávy sú pre moje chuťové poháriky príliš mdlé a nevýrazné, preto ich nevyhľadávam. Kávu Datteru som si dnes postavila na stôl na koštovku hneď zrána, keď mi ešte mozog nefunguje, jej príjemná vôňa ma prebúdza. Delím vzorne do dvoch šálok, jednu chutnám čistú, druhú s trochou mlieka, necukrujem. Káva je dosť tmavá, nie je vodová. Oceňujem menšiu kyslosť, chuť je plná a aj po dopití šálky ešte dlho mám príjemnú chuť v ústach. Mlieko ani nepotrebujem, veď by som ho v batohu nenosila. Takáto káva môže byť príjemným spestrením tam, kde sa nedá odskočiť na jedno espresso.

Spolupracovala: Daniela Mäkká

Fotogaléria k článku

Najnovšie