Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Rada Ako správne ošetriť funkčné oblečenie

Kúpili ste si membránovú bundu, strečové nohavice alebo funkčnú bielizeň a neviete ako odstrániť nečistoty? Nezúfajte, údržba odevov z moderných funkčných materiálov nepredstavuje žiadny problém. Stačí, ak zvolíte vhodný prací prostriedok a vaše oblečenie bude ako nové.

Ale ktorý prací prostriedok je ten pravý? Môžem používať na pranie bežný prací prášok alebo si musím zakúpiť špeciálny prací prípravok v outdoorovom obchode? Tieto otázky si možno kladú viacerí z vás. Odpoveď na tieto otázky síce nie je jednoduchá, ale pokúsim sa na ne stručne odpovedať. Na pranie outdoorových vecí určite netreba špeciálne a drahé pracie preparáty (neplatí to však pre všetky druhy outdoorového oblečenia – vysvetlím neskôr).

Vo všeobecnosti možno povedať, že na pranie športového oblečenia by sme si mali vystačiť s bežnými pracími prípravkami, ktoré sú dostupné takmer v každej drogérii. Pri výbere pracieho preparátu v drogérii si však musíme dávať pozor na látky ako bielidlá, zjasňovače, zmäkčovače a aviváže. Tieto látky sa totiž pridávajú do bežných pracích prípravkov, čo predstavuje problém. Vyššie spomínané látky totiž znižujú povrchové napätie textilných materiálov a to sa prejavuje stratou vodoodpudivej úpravy (DWR), znížením schopnosti rýchleho odvodu vlhkosti a zvýšenou priľnavosťou nečistôt.

Povrchové napätie je teda fyzikálna vlastnosť, ktorá výrazne ovplyvňuje funkčné vlastnosti odevu. Preto je potrebné používať iba pracie preparáty bez prídavných látok (zjasňovače, bielidlá, zmäkčovače, aviváže). Aby to však nebolo až také jednoduché, musíme ešte rozlíšiť pracie prípravky na práškové a tekuté. Pre pranie športového oblečenia sa však javia ako lepšie preparáty tekuté. Ich výhodou je rýchlejšie a lepšie rozpúšťanie vo vode a neostávajú po nich stopy nerozpustených látok v textílii.

Teraz je však na mieste, aby som povedal, že tieto bežné pracie prípravky je vhodné používať iba na bielizeň a strednú vrstvu oblečenia ako je flís a rôzne streče. Nepremokavé membránové odevy si však vyžadujú odlišnú starostlivosť. Málokto totiž tuší, že syntetické membrány za istých podmienok fungujú obojstranne, a preto tu hrá dôležitú úlohu krycia textília s DWR úpravou, ktorú je potrebné čas od času regenerovať.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Poznámka: o funkčnosti membrán sa dočítate v ďalšom článku „Ako fungujú membrány“.

Obnova vodoodpudivej úpravy sa dá zrealizovať pomocou preparátu na obnovu DWR alebo pomocou špeciálneho pracieho prostriedku, ktorý sa dá zakúpiť v každom outdoorovom obchode. Patria sem napríklad výrobky značky Atsko, Nikwax, HEY a pod. Všetky spomínané firmy vyrábajú pracie aj impregnačné prípravky. Musím však pripomenúť, že tieto špeciálne pracie preparáty slúžia primárne na pranie a obnova DWR je až druhoradá. Preto je dobré čas od času membránové oblečenie nielen vyprať, ale aj regulárne naimpregnovať.

Všeobecné zásady pre pranie funkčného oblečenia

• Perte ručne alebo v práčke na šetrný program.
• Pri praní v práčke je dôležité, aby ste odstránili všetko, čo by mohlo odevný materiál mechanicky poškodiť. Nezabúdajte na drobné predmety vo vreckách.
• Pred praním zapnite na odeve suché zipsy, ktoré by mohli poškodiť jemné textílie (tento bod je dôležitý obzvlášť pri praní vrchnej, resp. strednej vrstvy spolu s bielizňou).
• Vrchnú vrstvu oblečenia (najmä membránové odevy) perte oddelene od ostatných vecí a pokiaľ je to možné, tak jednotlivo.
• Pri praní dodržiavajte teplotu odporúčanú výrobcom. Nespoliehajte sa na vlastný odhad. Ak ste štítok s ošetrovacími symbolmi z odevu odstránili a nepamätáte sa ako postupovať, perte pri teplote 30 °C.
• Na pranie používajte tekuté pracie prostriedky napr. Perwoll Color, Perwoll Black alebo Perwoll Sport.
• Ak chcete pri praní obnoviť vodoodpudivú úpravu, použite špeciálne pracie prostriedky typu Atsko Sport-Wash, Nikwax Tech Wash, HEY TEX wash, atď.
• Nepoužívajte bežné pracie prášky typu Ariel, Persil, Palmex, Tide, apod. Tieto pracie prášky obsahujú bieliace a zmäkčovacie prísady, ktoré znehodnocujú funkčné vlastnosti vášho odevu.
• Nepoužívajte aviváž (dôvod, viď predchádzajúci bod).
• Po praní oblečenie dôkladne vypláchnite, aby sa vyplavili zvyšky pracích látok a nečistoty.
• Nezabudnite, že väčšina membránových odevov je nepremokavá, a preto nie je možné použiť klasické odstreďovanie. Vodu z odevu sa nepokúšajte odstrániť ani žmýkaním, pretože tento spôsob môže odev poškodiť. Vodu nechajte zo zaveseného odevu odkvapkať a dosušte ho pri izbovej teplote.
• Odevy nikdy nesušte na priamom slnku.
• Mokrý odev nikdy nenechávajte dlhodobo v batohu. Zvýšená vlhkosť a teplé prostredie totiž podporujú rast plesní a rozmnožovanie mikroorganizmov.

Všeobecné zásady pre žehlenie funkčného oblečenia

• Väčšinu funkčného oblečenia nie je potrebné žehliť. Pokiaľ máte potrebu svoje oblečenie vyžehliť, skontrolujte si najprv štítok s ošetrovacími symbolmi a dodržiavajte teplotu odporúčanú výrobcom.
• Funkčnú bielizeň z polypropylénu (POP) nikdy nežehlíme. Polypropylén je syntetická látka, ktorá ma veľmi nízky bod tavenia a neopatrným žehlením by mohlo dôjsť k zničeniu bielizne.

Upozornenie: Zásady popísané v tomto texte sú všeobecné a nemusia platiť pre všetky druhy športové oblečenia. Pred ošetrovaním svojho odevu si preto prečítajte odporúčania od výrobcu.

Bojíte sa čistiť zimné bundy, aby nestratili svoju funkčnú vlastnosť? Pranie im môže výrazne prospieť!

Najnovšie