Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia McNETT Freesole – lepidlo na podrážky

Oprava staršieho vybavenia nie je dnes práve v móde. Výrobcovia by chceli, aby sme radšej kúpili nové. Keď si však človek zvykne na svoju výbavu, nerád sa jej vzdáva. Také dobre vychodené topánky sú na nezaplatenie, najmä ak sa ešte celkovo nerozpadávajú, ale už sa začína napríklad odliepať podrážka. Kým ešte voda, drobné kamienky a prach v kombinácii s mechanickým namáhaním nedokonali dielo skazy, stačí vhodne zalepiť. Komu sa nechce k obuvníkovi, môže siahnuť napríklad po lepidle McNETT Freesole.

Výrobca
McNETT
Model
Freesole
Typ
lepidlo
Materiály
lepidlo na báze polyuretánu
Hmotnosť
28 g
Infocena
8 €
Obchody
elcon.sk$ret

Lepidlo Freesole je určené na opravy odlepených podošiev a iných súčastí podrážok na turistických topánkach. Najlepšie sa hodí na lepené podrážky – najčastejšie ich majú tuhšie topánky vyššej kategórie. Poslúži aj na podrážky vyrábané technológiou vstrekovaného polyuretánu, napr. polovičky alebo ľahké turistické topánky. V druhom prípade sú opravy zložitejšie, pretože podrážky takýchto topánok výrobcovia často tvoria z dielcov rôzneho tvaru a tvrdosti.

Freesole je lepidlo na báze polyuretánu, ktoré tvorí pevný vodeodolný elastický spoj. Súčasťou balenia je okrem tuby s lepidlom aj malý štetec na rozotieranie lepidla a jedna plastová rukavica. V balení nájdete aj obrázkový návod na použitie a z vonkajšej strany je prilepený návod v slovenčine. Podľa výrobcu trvá tvrdnutie 12 až 48 hodín v závislosti od veľkosti spoja. Taktiež je možné použitie akcelerátora McNETT Cotol 240, čím sa doba tuhnutia skráti na približne 2 hodiny.

Lepidlo som použil na opravu poltopánok LaSportiva. Podrážka zo vstrekovaného polyuretánu sa začala odliepať po dvoch rokoch intenzívneho používania. Okrem tejto vady a mierne ošúchaného výzoru sú však topánky takmer úplne v poriadku. Podľa návodu je potrebné lepené povrchy vyčistit a zdrsniť. To však nebolo práve jednoduché, a tak som vnútro trhliny len poriadne umyl, dobre vysušil a trochu "postrašil" brúsnym papierom. Dovnútra som následne vytlačil primerané množstvo lepidla, pomocou štetca som ho porozotieral a v rámci možností nechal odvetrať. Následne som vzal baliacu potravinovú fóliu a spolu so špajdľou som topánku zaviazal tak, aby okraj podrážky bol čo najviac pritlačený k zvršku topánky. Topánku som odložil, aby mal lep čas vytuhnúť. Potom som na celú vec zabudol, a tak som topánku vyslobodil až po pár dňoch.

Výsledok vidieť na obrázku. Nie je to stopercentné a aj to trochu zhoršilo vzhľad topánky, no spoj bezproblémovo drží. Nadbytočné lepidlo by sa síce dalo odstrániť vhodným riedidlom, no s tým sa mi nechcelo hrať. Podstatné je, že podrážka drží, za mokra v nej už nič neločká, a tak považujem opravu za úspešnú. Verím, že poltopánky poslúžia ešte minimálne jednu sezónu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie