Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Predstavenie adidas Terrex Fast X

Popri dvoch typoch vyšších turistických topánok, ktorými disponujem - jedny na skalnatý povrch, druhý na trávnatý, som sa už pred niekoľkými rokmi obzerala po niečom ľahšom a nižšom na jednodňové výbehy. Asi štyri roky na to používam trailrunningové tenisky Salomon, ktoré sú fantasticky ľahké a dobre odvetrávajú, žiaľ, aj nenápadná rosa ich celkom zmáča a cítiť v nich každú nerovnosť. Túto jar som sa rozhodla nechať takýto typ topánok len na beh a na kratšie ľahšie túry si nájsť niečo "teniskoidné", ale nepremokavé. A tak môžem napísať pár postrehov o topánkach adidas Terrex Fast X.

Výrobca
adidas
Model
Terrex Fast X
Typ
turistická poltopánka
Materiály
textilný zvršok, podrážka TRAXION s Continental gumou
Hmotnosť
370 g
Páči sa mi
dizajn, tuhosť podrážky, tvar, šnúrovanie
Infocena
130 €

Dizajn a konštrukcia

Topánka na prvý pohľad vyzerá naozaj ako teniska. Moje sú prevažne čiernej a sivej farby s ružovým vzorom. Celoružová je vložka, tú však samozrejme vidieť len pri obúvaní, takže celkovo topánky nepôsobia krikľavo, čo niektorí turisti nemajú radi. Šnurovanie je taktiež čierne.

Podrážka TRAXION s gumovou zmesou Continental je tohtoročná novinka a podľa výrobcu by mala zaručiť priľnavosť na suchých, ale najmä mokrých povrchoch. V topánkach sa mi zatiaľ podarilo zmoknúť len dva razy, zopárkrát som sa šmykla, podrážky však boli od blata, a tak túto stránku veci zatiaľ nemôžem relevatne posúdiť. Celkovo som však mala z pohybu na mokrých skalách dobrý pocit. Čo však posúdiť môžem, je torzná tuhosť podrážky. Tá už "teniskoidná" nie je, približuje sa skôr klasickým turistickým topánkam. Nerovnosti terénu je cítiť veľmi málo, dokonca menej ako pri niektorých ľahších turistických topánkach. Podrážka disponuje výraznými výstupkami, posadenými ďaleko do seba, takže sa medzi nimi nezachytáva veľa kamienkov ani blata. Podrážka je tvarovaná tak, že predná časť sa dvíha dohora, čo by malo umožňovať rýchlejší pohyb. V praxi to vyvoláva pri chôdzi hojdavý pocit. Či a ako to ovplyvňuje rýchlosť pohybu, neviem posúdiť, keďže extra rýchlo nechodím. Podrážka svojím tvarom však určite nie je vhodná na ferraty, či approachingové ľahké lezenie.

Šnurovanie je vyriešené tzv. rýchlošnurovacím systémom Speed Lacing, čiže namiesto klasického šnurovania je tu len zdrhovadlo a jedným zatiahnutím sa topánka stiahne. Šnúrky sú tenké a na konci spojené v gumovom spoji, ktorý sa dá po utiahnutí topánky schovať pod elastický popruh, takže celý systém pri chôdzi neposkakuje a nezachytávajú sa doň vetvičky a pod.

Model je vybavený membránou GORE-TEX. Zatiaľ topánky absolvovali jeden slušný lejak a nejaké mrholenie, nepremokli napriek absencii návlekov. Samozrejme, treba rátať s tým, že keď voda nejde dnu, nejde ani von, a teda noha sa potí, najmä pri vyšších teplotách a keď na čiernu topánku praží slnko. Dovnútra sa mi osvedčila len tenká ponožka.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Okolo prednej časti topánky je gumená obruba ako ochrana proti mechanickému poškodeniu, napr. proti okopaniu o kamene. Výška topánky je "low" (nízka), teda ide o poltopánky bez fixácie členku – preto sú topánky skôr vhodné pre túry s menšou záťažou na chrbte. K dispozícii je aj polovysoká verzia "mid" pre tých, čo chcú mať členok čiastočne fixovaný.

Vnútorná vložka Ortholite nie je hrubá, ale je príjemne mäkká. Celkový pocit z topánky je samozrejme "tvrdší" ako z tenisky, napriek tomu sú dosť pohodlné. Jediné, čo mi prekáža, je, že ma odierajú na pätnom háku, otlaky však zatiaľ z toho neboli a keďže ide o môj chronický problém vo väčšine topánok, nepovažujem to za mínus tohto konkrétneho modelu. Jazyk je hrubší a treba ho pred šnurovaním starostlivo upratať, aby najmä osoby s vyšším priehlavkom, ako ja, neotláčal.

Topánky vzadu disponujú pútkom, čo sa hodí napr. pre uchytenie na batoh.

Určenie

Topánky výrobca definuje ako stabilnú a ľahkú turistickú obuv, ideálnu na jedno až trojdňové výlety. Ja som v nich zatiaľ absolvovala len jednodenné výlety, ale viem si predstaviť aj viacdňovku, nie však s ťažším batohom, kedy preferujem klasické vyššie turistické topánky. Ľahké naozaj sú, môžem ich odporučiť najmä na skalami vyložené tatranské chodníky, avšak sú vhodné aj do lesnatých a trávnatých nižších pohorí.

Fotogaléria k článku

Najnovšie