Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Stanislav Samuhel - Vysoké Tatry

Asi každý z nás má svoje obľúbené knihy rôznych žánrov, teda napríklad aj turistických sprievodcov. Niekto si vyberie podľa obsahu, spracovania, možno aj vďaka kvalitným fotografiám. Hneď na prvé prelistovanie mi táto publikácia padla do oka. Ponúka návod na absolvovanie ďalších nových trás, skrátka „je kuchárkou“. Oslovil ma malý, takmer vreckový formát, široký záber publikácie, čo do počtu a náročnosti túr, ich výstižný popis s mapou a ohodnotením obtiažnosti a v neposlednom rade aj kvalitné fotografie. Aktuálne 4. české vydanie 2013 som našiel v obchode s turistickou výbavou a pokúsim sa môjho favorita predstaviť a porovnať s 1. slovenským vydaním.

Výrobca
Vydavateľstvo: freytag & berndt, Praha, autor Stanislav Samuhel
Typ
malý „vreckový“ sprievodca po Vysokých Tatrách
Hmotnosť
175 g
Páči sa mi
kvalitné fotografie, túry aj zo slovenských i poľských Vysokých Tatier, vreckový formát, nižšia hmostnosť
Nepáči sa mi
chýbajúce informácie o sezónnej uzávere TZT a o zimnom prístupe na horské chaty, chýbajúce výškové profily trás, malé mapky vzhľadom na formát
Ostatné info
jazykové mutácie: nemecky, česky, slovensky
Infocena
7,- €
Obchody
športové predajne, internetové kníhkupectvá

Forma

Celý názov: Stanislav Samuhel, Vysoké Tatry, nejkrásnější trasy v nejvyšším slovenském pohoří, 50 tras;
Formát knihy: malý „vreckový“ 11,5 x 16,5 cm;
Fotografie: Stanislav Samuhel, okrem str. 24, 53 (M. Legutky) a 104 (J. Bobula);
Vydavateľstvo: freytag & berndt, Praha;
Počet strán: 128;
Jazyková mutácia: česká;
Vydanie: 4./2013, redakčná uzávierka 7/2012;
Váha: 175 g;
Cena: cca 7,- €.

Úvodné informácie

Na úvod všeobecných informácii je vysvetlený systém popisu trás a ohodnotenia náročnosti. Ďalej nasledujú stručné kapitoly o výstroji, nebezpečenstve v horách, o časovom plánovaní, turistických chatách, lanovkách a o štátnej hranici. Uvádzajú sa pokyny a pravidlá pre návštevníkov TANAP-u. Nechýbajú kontakty na informačné kancelárie. Kniha približuje aj prírodné pomery, ako sú hory a údolia, flóra a fauna. Nasleduje výstižný opis východzích miest, zopár cieľov a prírodných krás (dolín, plies, vyhliadok). Je tu aj slovenský, český a poľský slovníček dôležitých pojmov. Na konci knihy je register, ktorý obsahuje ciele túr, východzie miesta, chaty, najdôležitejšie vrcholy, sedlá, údolia a plesá.

Popis trás

Sprievodca informuje o cieľoch jednotlivých túr, ktoré sú členené podľa východzích miest od západu k východu. Pri každom návrhu trasy sa dôležité informácie uvádzajú najskôr heslovite a následne je uvádzaný popis túry. Priebeh je zakreslený v pripojenej mape. Fotografia znázorňuje cieľ túry a okolia. Túry sú číslované, kde farba čísla reprezentuje náročnosť. Modrá je vhodná aj pre deti alebo starších ľudí. Červené vedú často úzkym a strmým terénom, sú pre turistov s istou chôdzou a príslušnou výstrojou. Čierna reprezentuje trasy s dlhým strmým terénom a miestami s exponovanými úsekmi, kde si treba pomôcť rukami. Turista by mal mať dobrú kondíciu a skúsenosti s vysokohorským terénom. Pri niektorých túrach býva uvedené upozornenie, že trasa je povolená iba s horským vodcom (problematika inštruktorov vysokohorskej turistiky sa tu nerieši).

Na začiatku je farebne číslo a názov túry, ktorý je v podstate turistickým cieľom. Uvádza sa celkový čas bez prestávok, zodpovedajúci priemerne zdatnému turistovi. Ďalej je uvedené príjazdové miesto, východzí bod, možnosť parkovania, časový plán po jednotlivých úsekoch. Náročnosť je priblížená informáciami o udržiavanosti chodníka, o značení a stúpaní. Sú zdôraznené úseky, kde sa vyskytujú reťaze, 1. stupeň horolezeckej obtiažnosti alebo môže dojsť k potrebe istenia lanom, prípadne sa vyskytuje ťažká orientácia. Nasleduje informácia o najvyššom bode túry a možnosti občerstvenia. Nakoniec je samotný výstižný popis túry.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Štatisticky je tu spolu 50 trás, z toho 11 modrých, 17 červených a 22 čiernych (13 s horským vodcom). 7 túr je aj v poľskej časti Vysokých Tatier. Jedna túra je v okolí Ždiaru, respektíve hrebeňom Spišskej Magury, teda mimo Vysokých Tatier.

Zmeny

Vecné zmeny oproti 1. slovenskému vydaniu som letmým prečítaním nepostrehol. Pripísal by som to kvalitnému obsiahlemu spracovaniu pôvodného vydania a tiež tomu, že sa ku dňu redakčnej uzávierky zásadne nezmenili podmienky pre turistiku. Zmenil sa dizajn. Farebným členením textu sa zlepšila orientácia na stranách. Mapky sú väčšie. Fotografie sú ostrejšie, farebne sýtejšie a väčšie. Formát a kvalita väzby zostala pôvodná.

Záver

Sprievodca je svojou šírkou záberu vhodný pre prvo-návštevníkov, ako aj pre tých, čo sa do Vysokých Tatier vracajú so zámerom postupne spoznávať hory. Pre zdatnejších adeptov vysokohorskej turistiky je tu možnosť zoznámiť sa s opisom túr mimo vyznačených chodníkov, ktorých absolvovanie nám napríklad ponúkajú horskí vodcovia. Svojou „vreckovou“ veľkosťou a hmotnosťou je vhodná „kuchárka“ aj na nosenie priamo v teréne. Mapy sú pomôckou, ale sú malé vzhľadom na formát knihy a vo vyznačenej trase nie je vidno farebné značenie. Aj sám sprievodca odporúča použiť vhodnú letnú turistickú mapu.
V dnešnej dobe by som privítal profily túr, čím by ale narástlo množstvo strán a tým aj váha.

V textoch túr mi chýba informácia o sezónnej uzávere na príslušnej trase. Uzávera sa všeobecne spomína v kapitole Pokyny a pravidlá pre návštevníkov TANAP-u. V pokynoch pre turistov je odporúčané, aby sa nepokračovalo v túre, ak je chodník nad hornou hranicou lesa pokrytý snehom a pritom nie je vyznačený tyčami, keďže sa v tomto prípade predpokladá za neznačený.

Hoci je to nad rámec publikácie, chýba mi zmienka o možnostiach zimnej turistiky po horské chaty. Z iných sprievodcov nakladateľstva viem, že v sprievodcoch často uverejňujú 50 túr. Takže by som nejakú trasu vypustil, aby sa tam vošla túra cez Široké sedlo v Monkovej doline. O úspešnosti knihy v zahraničí svedčí už jej 4. české vydanie a 5. v nemčine. U nás má konkurenciu vo vypredanej publikácii Vysoké Tatry - Severný Spiš, Ján Lacika, vydavateľstvo: Dajama, 2001, edícia S batohom po Slovensku, respektíve Vysoké Tatry, 2. vydanie + 3D mapy, Ján Lacika, vydavateľstvo Dajama, 2007, edícia S batohom po Slovensku.

Nakoniec by som ešte vyzdvihol komplexnosť tým, že je uvedených až 7 túr v poľskej časti, hoci v názve je spomínané len Slovensko. Beriem to ako príjemné prekvapenie a bonus, ktorý pomôže pri rozhodovaní nad kúpou knižky. Kniha sa dá nájsť v obchodoch s turistickou výbavou, taktiež aj na slovenskom a českom internete.

Užitočné odkazy

České nakladateľstvo
Nemecké nakladateľstvo
Obsah knihy v nemčine

Fotogaléria k článku

Najnovšie