Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Predstavenie Revivex – čistenie a impregnácia topánok

Pri jarnom prezeraní svojej obuvi som s hanbou zistila, že jesennému uloženiu mojich ľahších turistických topánok nepredchádzalo vyčistenie a impregnácia. Rýchlo som sa to teda pokúsila napraviť. Impregnácií sme za tie roky vyskúšali mnoho a nemáme konkrétny obľúbený prípravok. Tentoraz sme dostali na vyskúšanie Revivex, konkrétne dvojicu čistič a impregnáciu.

Výrobca
McNETT
Model
Revivex
Typ
impregnácia
Infocena
8 €

Čistiaci prostriedok Revivex Cleaner je určený na čistenie a odstránenie zašlých nánosov blata a škvŕn z koženej a syntetickej obuvi s membránami. Doposiaľ som zvykla čistiť topánky len vlažnou vodou a výsledok bol vždy úplne v pohode, takže som mierne skeptická, či má takýto prostriedok vôbec opodstatnenie.

Revivex Proofing Spray je impregnácia na báze vody, je určená na topánky z nubuku, semiša, textilu a ich kombinácií. Podľa výrobcu nezanáša póry v materiáli, nemení farbu a nezanecháva škvrny po aplikácii.

Obe fľaštičky majú zhodne 117 ml a sú vybavené mechanickým rozprašovačom. Ten sa mi páči viac ako hubkový aplikátor, ktorý používa napr. impregnácia Nikwax.

Čistenie

Obe topánky som najprv umyla pod vodou s použitím jemnej hubky. Neboli nejako extra špinavé, tak som bola zvedavá, či po aplikácii čistiaceho prostriedku budú vyzerať čistejšie, ako po tomto prvom zákroku. Jednu topánku som umyla druhýkrát len vodou s použitím kefky. Na druhú som nastriekala Revivex a tiež čistila kefkou. Prípravok veľmi rýchlo vsiakal a nevytváral žiadnu penu, ktorú som podvedome čakala. Každopádne som topánku svedomite vydrhla a opláchla. Keď obe uschli, porovnala som ich. Musím uznať, že topánka po prípravku bola o niečo čistejšia a so živšou farbou. Rozdiel však nie je výrazný. Prostriedok by možno mal väčšiu šancu sa prejaviť, keby som mala topánky zašpinené lepkavým blatom. Pre moje bežné použitie ma však prostriedok nepresvedčil.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Impregnácia

Topánky som sušila von v tieni. Keď boli úplne suché, nastriekala som na ne impregnačný sprej. Nádobku treba potriasť a sprejovať rovnomerne po celom povrchu topánky. Špeciálnu pozornosť treba venovať švom, ja som sa extra zamerala na prednú časť topánky, ktorá sa mi pod jazykom trochu krčí a vzniká tam ryha, kde mi potom stojí voda. Prípravok necháme vsiaknuť po dobu 5 minút, čo nevsiaklo, treba utrieť handričkou a topánky nechať už finálne doschnúť. Po tejto procedúre som topánky ešte nemala vonku, takže osobne neviem posúdiť účinok impregnácie, ale manžel sprej používa už dlhšie na staršie topánky Kayland Apex Rock. Impregnuje ich pomerne často, lebo už mu trochu do nich tečie a najmä dlho schnú, čo naznačuje, že zvršok nasaje veľa vody. S výsledkom je spokojný, pretože doba schnutia topánok sa dosť skrátila. Topánky tiež vydržia dlhšie odolávať prenikaniu vody, pozitívne sa to prejavuje najmä pri pochode premočeným snehom.

Na konci leta pridám aj svoje postrehy. Zatiaľ môžem len konštatovať, že impregnácia neovplyvnila výzor topánok po farebnej stránke tak, ako to zvyknú krémové impregnácie.

Fotogaléria k článku

Najnovšie