Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Najkrajšie hrebeňovky

Hrebeňovky sú obľúbenými trasami pre mnohých turistov a tí často neváhajú obetovať im aj väčšiu časť svojej dovolenky. Vydavateľstvo Dajama nedávno vydalo publikáciu zameranú práve na prezentáciu hrebeňoviek na Slovensku. Celkovo tu nájdete spracovaných 19 hrebeňoviek z celého Slovenska, ktoré sa autorom zdali najkrajšie. Okrem najznámejších, ako napr. Nízkymi Tatrami či Veľkou a Malou Fatrou tu nájdete aj prechod hrebeňom Čergova, Bukovských či Kremnických vrchov, alebo Braniska a Bachurne.

Výrobca
Vydavateľsko Dajama a autorský kolektív Daniel Kollár, Karol Mizla a Tomáš Trstenský
Model
edícia Po Slovensku
Typ
knižný turistický sprievodca po horách
Materiály
kriedový papier s mäkkou väzbou
Hmotnosť
401 g
Páči sa mi
pestrosť trás, grafické spracovanie, fotodokumentácia
Nepáči sa mi
neuvedenie Hikeplannera ako zdroja na výpočet časov, dĺžky a prevýšení, príliš malé mapové výrezy
Ostatné info
dajamabooks.sk/index.aspx?PageType=1&Kod…
Infocena
11,95 €
Obchody
dajamabooks.sk

Forma

Publikácia vo formáte 113 x 200 mm je v mäkkej väzbe, má 208 strán. Na prednej strane obálky nájdeme hrebeňovú fotografiu, jednovetový popis knihy a pomerne nápadnú ikonku turistu (v edícii "Po Slovensku" vyšiel napr. aj cyklosprievodca, ktorý má na tomto mieste zase ikonku cyklistu). Na zadnej strane obálky je bližšie predstavenie obsahu knihy vo forme hesiel, výrez mapy, profilu trasy a tri menšie fotografie.

Obsah

Autormi knihy sú Tomáš Trstenský, náš autor a člen najužšej redakcie Hiking.sk, ďalej Daniel Kollár a Karol Mizla.

V úvodnej časti knihy je obsah a prehľadná mapka Slovenska s vyznačenými bodmi opisovaných hrebeňoviek. Potom už nasledujú jednotlivé kapitoly - každá túra má samozrejme svoju vlastnú. Kapitola začína celostranovou fotografiou na ľavej strane. Na pravej strane je postupne mapka Slovenska s bodom na mieste hrebeňovky, krátky úvod charakterizujúci danú túru a popis pohoria. Od ďalšej strany začínajú samotné etapy hrebeňovky po jednotlivých dňoch. Text má typický sprievodcovský charakter, opisuje aj miesta vhodné na nocľah, občerstvenie, doplnenie vody, taktiež náročnosť danej etapy.
V texte sú v osobitných zelených rámikoch spomenuté rôzne zaujímavosti z trasy, napr. vysokohorské chaty v oblasti, prírodné či historické zaujímavosti, rozhľadne atď. Oceňujem aj rozmanitosť dĺžky jednotlivých hrebeňoviek, najmä to, že autori vybrali niekoľko jednodňových, ktoré nie sú také náročné na dovolenkové dni.

Každý deň má svoj samostatný výškový profil, časový rozvrh s údajmi o počte výškových metrov oboma smermi, dĺžke v km, farby značiek, tiež výrezy z mapy so zakreslenou trasou. Mapové výrezy sú dosť malé, ledva vidieť písmenká, a čitateľ so záujmom o lepší prehľad o danej lokalite by si rozhodne mal trasu pozrieť na podrobnejšej mape.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Vypočítané údaje pochádzajú z nášho Hikeplannera. Na naše prekvapenie sme ho nenašli uvedený v zozname použitej literatúry na konci publikácie (tu sa nachádzajú len publikácie od vydavateľstva Dajama), ani nikde inde. Vydavateľ sa ospravedlnil a prisľúbil nápravu v ďalšom vydaní.

Kniha obsahuje slušný počet fotografií, medzi ich autormi nájdete aj ďalšieho z našich autorov, Matúša Moronga. Fotografie sú pekné, až na zo dve výnimky ostré, pekne upravené, rôznej veľkosti, z dokumentárneho hľadiska vhodne vybraté na ilustráciu tej - ktorej hrebeňovky (aspoň teda pri tých, ktoré poznám z vlastnej skúsenosti).

Záver

Kniha Najkrajšie hrebeňovky je veľmi príjemná publikácia, či už na listovanie si počas virtuálnej turistiky, ale aj ako inšpirácia na návštevu lokalít, kde sme ešte neboli. Vzhľadom na jej 401 g hmotnosť si ale odporúčam naštudovať informácie radšej vopred, než v nej čítať na mieste.

Fotogaléria k článku

Najnovšie