Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

PR Adrenalínovo-poznávací deň v Prostějove

Parašutistické centrum JUMP-TANDEM v Prostějove je najvybavenejšie parašutistické centrum Strednej Európy, organizovalo Svetový šampionát a Majstrovstvá Európy v parašutizme 2012, a nasledujúci rok bude organizátorom prestížnych Majstrovstiev sveta 2014 v parašutizme.

Neďaleko tohto medzinárodného parašutistického centra, ktoré je obľúbené hlavne kvôli tandemovým zoskokom, sa nachádzajú aj dva významné a navštevované české hrady a jeden zámok. Smerom na juho-juhozápad sa tiahne najväčšia a najvyvinutejšia krasová oblasť v Českej republike, Moravský kras.

Aj preto je táto lokalita ideálna na strávenie príjemného adrenalínovo-poznávacieho dňa. Po nezabudnuteľnom zážitku, keď vyskočíte z lietadla vo výške 4 km nad zemou, a následne absolvujete minútový voľný pád, si môžete dopriať oddychovú prechádzku v jednej z mnoha jaskýň, pozrieť sa na priepasť Macochu či navštíviť hrad Bouzov alebo Šternberk.

Čo ľudí láka na letisko Prostějov? Určite túžba zažiť niečo nové, adrenalínové, a vyskočiť z výšky 4 km nad zemou je už aj tak trocha previerka odvahy. Ale v momente, kedy už zaujmete polohu, skrčíte nohy, chytíte sa za popruhy a visíte na svojom tandempilotovi, v tom momente už nie je cesta späť. Pod sebou vidíte oblaky, polia, dediny, lesy a od toho všetkého vás delí už iba malý skok. Minútový voľný pád, a následne vo výške 1500m nad zemou sa otvára padák. Zvyšnú výšku prekonávate letom na padáku s vyhliadkou na okolitú krajinu a letisko.
Tandemový zoskok si môžete zakúpiť aj v profesionálnom darčekovom balení a prekvapiť tak priateľa, či kamaráta na narodeniny.

Hovorí sa, že najnebezpečnejšie na tom celom je cesta autom na letisko. Padáky su vybavené ešte záložnými padákmi a tlakovou poistkou, takže o bezpečnosť pasažierov je veľmi dobre postarané. Dôkazom toho sú určite aj tisícky spokojných ľudí, ktorí si tandemový zoskok v Prostějove vyskúšali.
Na letisku sú reštauračné aj ubytovacie služby, záhradná terasa, detský bazén, kútik aj obľúbené detské eldorádo.
link: http://www.skoctesi.sk/

Deň sa ešte nekončí, a preto sa vyberieme 35 km smerom na západ ku dedinke Sloup, do nádhernej a najväčšej sprístupnenej českej jaskyne, do Sloupsko-šošůvskej jaskyne. Jaskyňu tvorí rozsiahly komplex dómov, chodieb a obrovských priepastí. Dlhý okruh meria 1760 metrov a od minulého roka si môžete vychutnať aj trasu po spodných podlažiach jaskyne dlhú 1300 metrov.
odkaz: http://www.sloupskososuvskejeskyne.cz/

Len necelých 10 km od dedinky Sloup sa nachádza známa priepasť Macocha. S hĺbkou 138 metrov ku hladine Dolného jazera je najväčšia priepasť svojho druhu v strednej Európe. Táto priepasť vznikla zrútením stropu veľkej jaskyne. Macocha je súčasťou najdlhšieho jaskynného systému Moravského krasu v dĺžke až 35 km.
odkaz: http://www.propast-macocha.cz/

Hrad Bouzov leží od Prostějova severozápadne asi 40 km. Je obľúbený medzi turistami, ale aj medzi filmármi, keďže po prestavbe na prelome 19. a 20. storočia pôsobí naozaj ako zachovalá stredoveká pamiatka a preto je to jedna z najnavštevovanejších turistických lokalít v celej Českej republike.
link: http://www.hrad-bouzov.cz/

Ak si myslíte, že je toho na jeden deň príliš veľa, doprajte si na tento adrenalínovo-spoznávací výlet v Prostějove a okolí kľudne celý víkend, ochutnajte aj tradičnú a tradične dobrú českú kuchyňu v nenápadne schovanej dedinke, a objavte aj iné krásy tohto kraja, ktoré zostanú zapísané v knihe spomienok.

Fotogaléria k článku

Najnovšie