Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Útulňa Útulňa na Čiernej hore

V príjemnom prostredí Nízkych Beskýd (Ondavská vrchovina) sa nachádza luxusná útulňa, ktorá je dielom aktívneho Klubu slovenských turistov Beskyd zo Svidníka. Je voľne prístupná každému turistovi, pútnikovi či okoloidúcemu, hľadajúcemu strechu nad hlavou. Pri útulni sa navyše nachádza altánok a rozhľadňa s kruhovým výhľadom na okolité Nízke Beskydy.

Poloha
Nízke Beskydy - Ondavská vrchovina: asi 2 hodiny od Svidníka po červenej značke na vrchu Čierna hora
Nadmorská výška
667 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.30231 ° SŠ
dĺžka: 21.50763 ° VD
» Mapa
Nocľah
v útulni 6 ľudí, v okolitých prístreškoch 5 - 7, nutný je vlastný spacák a karimatka
Prevádzka
celoročná bez hospodára
Voda
v bezprostrednom okolí nie je zdroj vody
Spojenie
Svidník (bus), Rovné (bus), Kurimka (bus)
Dalšie info
krb, rošt, stôl, lavice, altánok, rozhľadňa

V turisticky pomerne málo známej oblasti sa nachádza útulňa, ktorá svojím vzhľadom a vybavením patrí, podľa môjho názoru, medzi top útulne východného Slovenska. Útulňu som navštívil asi trikrát a vždy som sa tam cítil príjemne, preto veľká vďaka všetkým ľuďom, ktorí sa pričinili o jej existenciu.

Poloha

Útulňa sa nachádza na vrchu Čierna hora (667 m n. m.), priamo na červenej turistickej značke známej ako Cesta hrdinov SNP (resp. slovenská časť európskej diaľkovej trasy E 8). Touto značkou je asi najjednoduchší prístup k útulni, a to buď smerom od Svidníka, z ktorého cesta tam trvá cca 2 hodiny, alebo z opačného smeru od dediny Kurimka cez Lazovú lúku a vrch Makovica. Trasa od Svidníka prechádza cez Ostrý vrch (599 m n. m.), kde sa nachádza hrob neznámeho ruského vojaka z 1. svetovej vojny, pri ktorom sa každoročne celebruje omša za všetkých padlých v oboch svetových vojnách.

K útulni sa taktiež dá dôjsť po zelenej značke zo sedla Grob (na ceste Hrabovčík – Rovné) po kótu Ostrý vrch a ďalej po spomínanej červenej značke.

Objekt

Útulňa je relatívne nová, bola zhotovená v roku 2007. Je murovaná, pričom z vonkajšej strany je na múroch lepený kamenný obklad a zvnútra drevený obklad. Vybetónovaná podlaha je osadená kameňom. Strecha je trojuholníkového tvaru, zateplená sklenenou vatou. Útulňa nemá poschodie ani podkrovie.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Pokiaľ ide o interiér, útulňa má murovaný kozub s roštom a ďalším náradím (kutáč, železné kliešte, lopatka na popol...), drevený stôl s lavičkou na sedenie, tri lavice, na ktorých sa dá vyspať, svietniky so sviečkami, podložka a pečiatka s logom útulne a metla, nakoľko sa počíta s tým, že každý návštevník po sebe uprace. Po stenách sú vyvesené obrázky miestnej fauny, fotky z výstavby útulne a rozhľadne, oslavná báseň na útulňu a schránka s knihou návštev. Pozitívom je tiež poriadok a minimum odpadkov dnu a aj v okolí útulne. Odhadujem, že v útulni sa bez problémov vyspí asi 6 ľudí a vďaka krbu je možné nocovať aj v zimnom období, s tým, že na kamennej dlažbe je lepšie použiť kvalitnú karimatku.

Bočná stena chatky spolu s predĺženou strechou a vydláždenou podlahou tvoria akýsi prístrešok, alebo lepšie povedané terasu so stolom a lavicami, kde sa v núdzi pri preplnení vnútra útulne dá ukryť pred nečasom. Okolie útulne tvorí upravené ohnisko, väčší altánok so strechou, stolmi a lavicami, kde sa takisto dá v prípade núdze prenocovať, a trojpodlažná rozhľadňa s celkovou výškou asi 16 metrov.

Voda

Jedinou nevýhodou útulne je, že sa v jej okolí nenachádza nijaký prameň, teda aspoň o žiadnom neviem. Najbližšia voda je približne hodinu cesty po červenej značke pod vrchom Makovica, prameň je však dosť slabý, preto sa naň netreba spoliehať.

Fotogaléria k článku

Najnovšie