Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Správa 140 rokov organizovanej turistiky

Tento víkend si turisti pripomínajú 140. výročie vzniku organizovanej turistiky na Slovensku. Zajtra, 10. 8., je to presne 140 rokov, čo na našom území vznikol Uhorský karpatský spolok, primárne sa angažujúci v oblasti Vysokých Tatier. Klub slovenských turistov (KST) a Slovenský horolezecký spolok (SHS) JAMES ako nástupnícke organizácie pripravili pri tejto príležitosti spomienkovú slávnosť.

Prvá časť - vernisáž výstavy k histórii spolku v hoteli Grand v Starom Smokovci, sa uskutočnila dnes. Návštevníci mohli vidieť dobový výstroj, fotografie, prvé turistické odznaky z vtedajších čias či staré mapy, najvzácnejšia je z roku 1896. Informácie sú podané v heslovitej forme na infopaneloch. Výstavu spestril "3D exponát" - predseda Regionálnej rady KST Levočské vrchy-Branisko, Ernest Rusnák v dobovom odeve s typicky previazaným lanom. Z jeho súkromnej zbierky vystavené exponáty pochádzajú. Výstava bude v hoteli Grand inštalovaná do konca tohto roka.

Spomienková slávnosť pokračuje zajtra, 10. 8., výstupom na Zbojnícku chatu. Zbojnícka chata je jednou z troch chát postavených zakladateľmi Uhorského karpatského spolku a dodnes slúžiacich turistickej verejnosti. Program sa začína o 11-tej hodine.

Autorka fotografií: Daniela Mäkká

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie