Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Búda Búda pri výhybni Slančík

Slanské vrchy nie sú turistickým eldorádom, okrem vrcholu Šimonky. Skôr nikoho nestretnete ako stretnete. A podobne je to aj s možnosťou prenocovania, najmä v strednej a južnej časti pohoria. Blízko dediny Slančík sa nachádza veľmi skromná búda, ktorá pôsobí dojmom, že každú chvíľu spadne. My sme ju využili počas prechodu hlavným hrebeňom a boli sme spokojní.

Poloha
Slanské vrchy: asi 200 metrov južne, smerom k Slancu, červenou od výhybne Slančík blízko obce Slančík
Nadmorská výška
327 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.66581 ° SŠ
dĺžka: 21.47347 ° VD
» Mapa
Nocľah
3 - 4 ľudia s vlastnou karimatkou a spacím vakom
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
studnička nad Slancom (skruž), na požiadanie pri horárni Regeta alebo pri výhybni Slanec
Spojenie
Slanec (vlak, bus) - Regeta, horáreň (červená)
Dalšie info
ohnisko pred búdou, vyberateľné lavičky

Poloha a prístup

Búda sa nachádza na červenej turistickej značke, ktorá vedie hrebeňom Slanských vrchov blízko obce Slančík. Od železničnej výhybne s rovnakým názvom je vzdialená pár minút výšľapu miernym kopcom. V smere od Regety ku Slanskému hradu sa búda nachádza na ľavej strane asi 50 metrov od cesty, ktorou vedie značka (do 15 minút od Regety). Treba byť pozorný a určite ju nájde každý, kto pôjde okolo. Od Slanca je objekt vzdialený približne 1.20 h chôdze.

Objekt

Búda je veľmi skromná. Kto by očakával prične alebo dvere či iný luxus, bude sklamaný. Na druhej strane, búda ponúka vcelku dobrú plechovú strechu, ktorá ochráni pred prípadným dažďom. A hoci steny tvoria len dosky, medzi ktorými sú diery ako v ústach krčmového bitkára, mala by búda ochrániť aj pred bočným dažďom, pretože sa nachádza v hustom poraste.

Vo vnútri sa nachádzajú po stranách tri veľmi úzke lavice, ktoré sú na spanie nevhodné. Dajú sa vybrať, a tak vznikne na zemi miesto na spanie pre 3 až 4 ľudí.

Voda a oheň

Prameň sa v blízkostí nenachádza. Je možné poprosiť o vodu v blízkej železničnej výhybni Slančík, alebo pri horárni Regeta. Ďalšia možnosť je prameň pri obci Slanec, ktorý v mape nie je zaznamenaný (N 48.64416 ° E 21.47111 °). Súradnice prameňa sú len orientačné, stačí sledovať okraj cesty (5 metrov pod cestou) a nemôže byť problém nájsť betónovú skruž s betónovým krytom navrchu. Studnička je veľmi výdatná a aj v suchom počasí bola plná vody.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ohnisko je priamo pred búdou. Dreva je v okolí veľké množstvo. Ideálne je si lavičky z búdy vyniesť von k ohnisku, aby bolo na čom sedieť. Ohnisko však nie je obložené kamením, preto je potrebné byť najmä počas suchých období pozorný.

Fotogaléria k článku

Najnovšie