Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Prístrešok nad obcou Banka

Počas mojich tohoročných letných tuláckych ciest som sa dostal do obce Banka pri Piešťanoch. Keďže bolo mimoriadne teplo, nechcelo sa mi nocovať niekde v penzióne či v hoteli. Ani predstava spania v stane ma veľmi netešila. A tak, sediac v miestnej krčme, dumal som, ako niekde nad dedinou zabivakujem. Vtom sa mi dostal do rúk malý leták, ktorý opisoval nový Bančiansky náučný chodník. Pri jeho čítaní ma zaujal fakt, že sa nad obcou na trase NCH nachádza novovybudovaný prístrešok. Preto som sa rozhodol, že prístrešok navštívim a strávim tam noc.

Poloha
Považský Inovec - južná časť: podcelok Krahulčie vrchy, nad obcou Banka, v doline Hraničného potoka, poloha Obrázková hora
Nadmorská výška
248 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.58257 ° SŠ
dĺžka: 17.87238 ° VD
» Mapa
Nocľah
3 - 4 osoby
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
horný tok Hraničného potoka

Poloha a prístup

Prístrešok sa nachádza v južnej časti Považského Inovca, v podcelku Krahulčie vrchy, nad obcou Banka v doline Hraničného potoka, poloha Obrázková hora. V jeho tesnej blízkosti vedie trasa žltej značky, ktorá spája obec s hrebeňom pohoria – rázc. Plešiny. Z obce to k prístrešku trvá necelých 30 minút, z hrebeňa sa sem dostanete za 45 minút. Trasa značky je identická z časťou trasy Bančianskeho náučného chodníka.

Objekt a nocľah

Altánok je jednoduchej drevenej konštrukcie, stojacej na betónovej podmurovke. Je štvorcového pôdorysu s rozmermi 3 x 3 m. Zastrešený je ihlanovou strechou, pokrytou asfaltovou krytinou. Z troch strán je čiastočne chránený bočnými stenami, siahajúcimi asi do polovice výšky besiedky. Priečelie je voľne otvorené do okolitého terénu. V interiéri sa nachádzajú po obvode tri lavice, ktoré nie sú vhodné na spanie. Na to slúži podlaha, ktorá pozostáva z drobného štrku. Preto je bezpodmienečné použitie karimatky či inej podložky. Pohodlne sa vyspia 3 až 4 osoby. Pokiaľ ešte upevníte na náveternú stranu celtu alebo PVC fóliu, komfort spania sa zvýši. Vedľa prístreška sa nachádza informačný panel náučného chodníka a smetný kôš.

Voda a okolie

Voda, v tomto prípade horný tok Hraničného potoka, sa nachádza necelých 10 metrov od prístreška. V okolí, konkrétne v obci Banka, sa dá navštíviť lokalita kostola Svätého Martina, kde viacerí bádatelia lokalizujú zaniknutý hrad Bana. Ďalej sú to Piešťany s kúpeľmi, či obce Moravany nad Váhom (kaštieľ, nálezisko pravekej Venuše z Moravian), Hubina (stredoveký hrádok na Hradišti) a Ducové - Kostolec (veľmožský dvorec). Z turistického hľadiska je hlavným lákadlom hrebeň Považského Inovca, ktorým vedie červená značka (Hlohovec – Marhát – Bezovec – Inovec – Mníchova Lehota).

Súvisiace odkazy

obec Banka
Bananský náučný chodník
Mesto Piešťany
Moravany nad Váhom
Hubina
Ducové - Kostolec

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie