Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Búda Bývalá horáreň Janiš

Pri zostupe z Panskej Javoriny v Považskom Inovci som si za miesto nástupu na autobus zvolil Novú Lehotu. Znamenalo to, že musím prejsť z jedného údolia do druhého neznačene, aspoň podľa harmaneckej mapy. Napokon ma od Dolných Zliav zelená cykloznačka, súčasť Bikeparku Považský Inovec, doviedla k zelenej Podhradie - Bezovec. Po pár metroch som došiel k zarasteným budovám bývalej horárne Janiš. Keď som po návrate domov zistil, že táto možnosť prenocovania nie je zaznamenaná na Hikingu, rozhodol som sa ponúknuť ju prípadným záujemcom.

Poloha
Považský Inovec: dolina Trsteník (údolie Bojnianky) - pri bývalej horárni Janiš
Nadmorská výška
395 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.655 ° SŠ
dĺžka: 18.01643 ° VD
» Mapa
Nocľah
stará stodola: 20 ľudí s vlastným spacákom a karimatkou
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
vyteká z potrubia pri horárni
Spojenie
Nová Lehota (bus) - horáreň Janiš (zelená)
Dalšie info
bez ohniska

Poloha

Dva domy a veľká stodola sa nachádzajú priamo na lesnej ceste, spájajúcej Novú Lehotu s Podhradím. Ide po nej aj zelená TZT. Budovy sú síce veľmi zarastené zeleňou, no prehliadnuť ich nejde. Pri príchode od Podhradia je prvý dom úplne utopený v zeleni a druhý je uzamknutý, ale napravo cez cestu je obrovská stodola, ktorá je voľne prístupná.

Prístup

- po zelenej značke od Novej Lehoty (bus) za cca 45 minút,
- po zelenej značke od Podhradia (bus) za cca 55 minút,
- po zelenej cyklotrase od Dolných Zliav za cca 45 minút.

Objekt

Ide o veľkú stodolu s rozmermi asi 15 x 8 m. Strecha je vcelku zachovalá. Bočné steny sú latkové, čiže by mohlo cez ne pršať či prefukovať, no vzhľadom na okolitú zeleň, ktorá skoro úplne všetko obrástla, to nepredpokladám. Strecha je zvnútra podopretá drevenými stĺpmi. Podlaha je drevená a pokrytá senom. Pohodlne sa tu vyspí aj 20 ľudí vo vlastných spacákoch a karimatky ani nepotrebujú.

Okolie a voda

Naľavo od cesty, pri menej zarastenej budove, vytŕča z betónu potrubie a z neho tečie voda. Keďže nad bývalou horárňou je ohradený zdroj pitnej vody, predpokladám, že je pitná. Ohnisko som nenašiel, ale nie je problém spraviť oheň na betóne pred horárňou a dreva v okolitom lese je dostatok.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Za prehliadku istotne stoja blízke ruiny Topoľčianskeho hradu v obci Podhradie, ochutnávka Dastínskej kyselky či výstup k rozhľadni na Panskej Javorine, alebo kúpanie sa vo vodných nádržiach Duchonka, Tesáre alebo VN Nemčeky.

Fotogaléria k článku

Najnovšie