Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Búda Lesnícka chatka Hubertka

Pred pár rokmi som s 12-ročnou dcérou v hmle a lejaku zišiel v Nízkych Tatrách z hrebeňa a prichýlila nás síce zamknutá poľovnícka chatka, ale na povalu viedol rebrík. Veľmi mi to vtedy pomohlo a odvtedy sa snažím takúto možnosť sprostredkovať aj iným, aby si v núdzi vedeli pomôcť. Takže keď som pri zostupe z Panskej Javoriny v Považskom Inovci natrafil na podobnú chatku, hneď som sa rozhodol dať o nej vedieť aj ostatným potulným a slušným ľuďom.

Poloha
Považský Inovec: pod Panskou Javorinou po zelenej značke smer Dolné Zľavy
Nadmorská výška
652 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.69694 ° SŠ
dĺžka: 18.02631 ° VD
» Mapa
Nocľah
2 ľudia na krytej verande alebo 10 ľudí na odomknutej povale
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
upravený prameň pri chatke pod cestou
Spojenie
Podhradie (bus) - Dolné Zľavy (modrá a žltá) - smer rázc. Jamka (zelená)
Dalšie info
vonkajšie ohnisko

Poloha

Chatka sa nachádza na lesnej ceste a zároveň zelenej značke z Panskej Javoriny na Dolné Zľavy. Stojí na lúčke vľavo od cesty. Je v celkom slušnom stave, len terasa by si zaslúžila nový betónový poter. Myslím si, že je neprehliadnuteľná, dokonca aj v daždi a hmle.

Prístup

- po zelenej značke od rázcestia Jamky za cca 10 minút,
- po zelenej značke od rázcestia Dolné Zľavy za cca 50 minút.

Objekt

Chatka je natretá svetlo zelenou farbou, okenice tmavo zelenou farbou. Strecha je pokrytá síce staršou škridlou, ale evidentne cez ňu nezateká. Vstup je na strane od cesty, cez malú terasu. Práve terasa je prvá možnosť prespania. Je krytá prečnievajúcou strechou a ohradená latkovým zábradlím do výšky pásu. Bolo by ju treba trošku upratať, ale za 10 minút tu nebude čo robiť. Dvaja nocľažníci sa na karimatkách pohodlne vyspia a určite na nich nebude pršať.

Na ľavej stene objektu (od cesty) je pripevnený veľký rebrík a jeho pomocou sa dá dostať na povalu. Dvierka na ňu sa nachádzajú na zadnej stene oproti vstupu do chatky a sú len privreté. Keďže rebrík je pre jedného dosť veľký a asi aj ťažký, nebol som na povale, ale myslím si, že sa tu pohodlne vyspí aj 10 ľudí. Na lúke je ohnisko ohradené kameňmi spevnené drôtenou mriežkou. Dreva v okolitom lese sa istotne nájde dosť.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Voda a okolie

Pár metrov od chatky, na pravej strane od cesty sa nachádza prameň, krytý škridlovou strieškou. Ani vo veľkej horúčave nebol vyschnutý a celkom bol výdatný. Za návštevu istotne stojí blízka rozhľadňa na vrchole Panskej Javoriny. Ďalej je sú to ruiny Topoľčianskeho hradu v obci Podhradie či vodná nádrž Duchonka a priehrada Nemečky.

Fotogaléria k článku

Najnovšie