Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Spoločenská hra Poznáš Slovensko?

Naša rodina má rada spoločenské hry, a tak sa u nás doma ocitla aj modrá krabica s názvom Poznáš Slovensko? Na otázku by som automaticky odpovedala: "Slovensko poznám," ale potom sa zháčim a uvedomím si, že veru to tak ani nemusí byť. A tu sa o mňa začína pokúšať zvedavosť. Ako je to s mojimi, či našimi vedomosťami o Slovensku? Možno ma krabica zahanbí.

Výrobca
Vydavateľsko Dajama: Daniel Kollár a Jozef Machovič
Typ
spoločenská hra
Materiály
papier
Infocena
24,95 €
Obchody
dajamabooks.sk$ret

Spoločenská hra "Poznáš Slovensko?" vznikla v tvorivej dielni Daniela Kollára a Jozefa Machoviča z vydavateľstva Dajama. Krabicu s rozmermi 352 x 242 x 57 mm otvorím, prezerám, čo obsahuje. Popisuje to zoznam na začiatku Herného plánu. Čítam: Hra je pre 2 - 4 hráčov alebo tímy, ideálny vek je 12 - 99 rokov. Fajn, takže si môžem zahrať.

Herný komplet obsahuje:

- 1 obojstranný herný plán PRÍRODA/KULTÚRA - mapa Slovenska 63 x 30 cm z tvrdého kartónu hrúbky 2 mm, takže bude dostatočne odolná. Zobrazená je mapa Slovenska s krajskými mestami a s políčkami, očíslovanými od 1 do 99. Pohybom figúrkou po "ceste" prejde hráč z Bratislavy naprieč Slovenskom späť do Bratislavy.
- 1 obojstranná slepá mapa PRÍRODA/KULTÚRA - v tejto konkrétnej krabici sú to dve slepé mapy - jedna Príroda a druhá Kultúra na papieri formátu A3. Toto nevyzerá ako šťastné riešenie, rozhodne si ju v práci ešte okopírujem, lebo originál určite dlho nevydrží. Namiesto papiera by som radšej zvolila rovnako kartónovú mapu.
- 1 kocka a 4 figúrky - ako poznáme z hry Človeče, nehnevaj sa - tu by som prijala nápaditejšie figúrky. Pozitívom je materiál, sú drevené.
- 4 sety kartičiek:
1 set s 87 kartičkami Otázky a odpovede pre herný plán PRÍRODA,
1 set s 87 kartičkami Otázky a odpovede pre herný plán KULTÚRA,
1 set s 87 kartičkami Fotohádanky pre herný plán PRÍRODA (rub) a KULTÚRA (líce),
1 set s 39 kartičkami Prekvapenie.

Všetky kartičky majú rozmer 10 x 6,5 cm, sú farebné, každá sada je spojená gumičkou. Spodný diel krabice má šesť oddelení, ktoré počas hry slúžia na to, aby sa nám kartičky nepomiešali. Jediným nedostatkom je, že sú z lesklého papiera a pri častejšom používaní sa ľahko poškodia. Výhodnejší by bol tvrdší materiál.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Hráči si na začiatku vyberú, či budú skladať "maturitu" z otázok o prírode alebo o kultúre. Na mape sa pohybujú figúrkami po "ceste" z očíslovaných políčok rýchlosťou danou hodenou číslicou na kocke a odpovedajú na otázky.

Teóriu by sme mali približne naštudovanú, a tak sa poďme zahrať.

Keď sa prvýkrát pozrieme na herný plán a mapu s číslami, tak sa nám môže zdať, že ani nevieme, kde sme. Orientáciu ale pomáhajú doladiť práve kartičky, ktorých otázky vždy zodpovedajú lokalite, v ktorej sa konkrétne číslo nachádza.

Otázky sú postavené kvalitne, sú z bohatej studnice informácií, ktoré autori spracovávajú v publikáciách vydavateľstva Dajama. Súvzťažnosť otázok a číslic na mape k zodpovedajúcim regiónom Slovenska je tiež pozitívom, aj napriek tomu, že ak sa nachádzame v nám menej známom regióne, tak nám môže pomôcť iba hod vyššieho čísla kockou. Samozrejme, ak sme neuhádli a musíme jedno kolo stáť, tak sa odtiaľ aj dlhšie nepohneme.

Menej pozitívne by som ohodnotila prácu, ktorú počas hry musí robiť manažér hry. Na kartičke je 6 možných otázok. Manažér okrem toho, že musí v kôpke nájsť kartičku s číslom, zodpovedajúcim číslu políčka, na ktorom stojí spoluhráč, v prípade, že hráč hodí číslicu 5, musí v druhej kôpke nájsť zodpovedajúcu fotokartičku, a ak spoluhráč hodí číslicu 6, tak musí použiť slepú mapu. Tento počet úkonov je veľký a hra je následne veľmi pomalá a nemá spád.

Okrem toho musí manažér sledovať aj farbu políčka, na ktorom stojí spoluhráč, a v prípade červeného políčka mu musí ešte ponúknuť kartičku Prekvapenie z ďalšej kôpky. V tomto prípade však nehľadá konkrétne číslo, nakoľko kartičky idú v poradí a hráč dostane vrchnú.

Ďalej hru brzdí aj pravidlo, podľa ktorého, ak hráč neuhádol, jedno kolo stojí. V kôpke Prekvapenie je tiež viacero kartičiek, ktoré zastavia hráča na jedno či dve kolá. Potom sa stávajú situácie, že jeden hráč stojí kolo kvôli nesprávnej odpovedi a druhý stojí 2 kolá, lebo je napr. v kúpeľoch. Tak občas nie je úplne jasné, kto je v poradí a môže hádzať kockou, najmä ak hrajú len dvaja či traja hráči. Asi by bolo lepšie, ak by sa hráč namiesto státia musel posunúť napr. jedno políčko späť.

Ešte by som pridala tip na zlepšenie v prípadnej reedície hry - ak je otázka na kartičke postavená tak, že odpoveď je číslo, na strane odpovedí chýba za číslom aj vymenovanie jednotlivých možností, napr. pri otázke koľko mostov je cez rieku Dunaj?; je správna odpoveď: 8. Chýba však vymenovanie jednotlivých mostov, a tak v prípade nesprávnej odpovede nezistíme, ktorý sme neuviedli.

Záver

Hra má zaujímavé otázky, veľmi pekné je aj grafické spracovanie, hoci kartičky a slepé mapy by mohli byť z tvrdšieho materiálu. Priebeh hry je však trochu zdĺhavý. Ak vám to neprekáža a chcete sa hravou formou niečo naučiť o Slovensku, tak je to dobrý spôsob.

Fotogaléria k článku

Najnovšie