Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

PR adidas Outdoor Prague

Sú outdoorové športy tým, čím žijete? Potom práve pre vás sa chystá jedinečná udalosť, ktorá nemá v Prahe obdoby: adidas Outdoor Prague. Unikátna ľadová lezecká stena, preteky v boulderingu a lezení, rafting, highline vo výške 10 metrov, slackline, premietanie outdoorových filmov v spolupráci s festivalom Expedičná kamera. To všetko a veľa ďalšieho na vás čaká počas celodennej akcie, ktorá sa uskutoční 28. septembra v lodenici v pražskej Tróji od desiatej do desiatej.

Lezenie na obtiažnosť so zaujímavým systémom

Zúčastniť sa môže každý (ročník 1997 a starší), registrácia bude prebiehať na mieste od 9:00 do 14:00 a štartovné je zdarma. Kvalifikácia pre ženy aj mužov je systémom flash na šiestich kvalifikačných cestách v obtiažnostiach od 5 do 9+ UIAA. Každému súťažiacemu sa bude počítať výsledok z dvoch ciest vyššej obtiažnosti než je cesta, v ktorej dosiahol top alebo z dvoch ciest najvyššej obtiažnosti (8+/9- a 9+), pokiaľ aspoň v jednej z nich dosiahne top. Kvalifikačné cesty možno liezť v ľubovoľnom poradí s časovým limitom 6 minút na každú cestu. Do finále postúpi 10 najlepších mužov a 10 najlepších žien z kvalifikácie. Finále prebehne systémom on-sight.

Cesty postavia Honza Zbranek a Raúl Torres pod vedením poľského horolezca Adama Pustelnika. Hlavným rozhodcom pretekov je Jindra Pražák.

Víťazi oboch kategórií získajú goretexovú bundu adidas a finančnú odmenu 400 €, druhý polovicu, bronzový medailista štvrtinu. Vecné ceny sú pripravené pre všetkých finalistov a finalistky.

Boulderové preteky

Pretekov sa môžu zúčastniť šestnásťroční a starší podobne, ako v prípade pretekov na obtiažnosť. Registrácia je najneskôr do 9:40 pre ženy a do 12:55 pre mužov.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Kvalifikácia prebehne na piatich bouldroch štýlom flash počas 60 minút. Do finále, ktoré prebehne štýlom on-sight, postúpia šestice najlepších z kvalifikácie. Finále sa bude liezť štýlom bežným na svetovom pohári, t.j. účastníci sa presunú k druhému bouldru, až keď všetci absolvujú prvý. Cesty postavia Vilda Chejn a Jirous Přibyl. Najlepší lezci a lezkyne budú ocenení výhrami rovnako, ako víťazi závodu na obtiažnosť.

Ďalšie zaujímavosti pre návštevníkov

Počas exhibície sa predstavia i české lezkyne Nelly Kudrová, Tereza Svobodová alebo poľská hviezda Adam Pustelnik. Pre tých, ktorí si budú chcieť lezenie vyzkúšať mimo súťaže, bude v areáli k dispozícii niekoľko lezeckých stien, istenie a inštruktáž od profesionálnych lezcov.

Jedným z highlightov akcie bude osem metrov vysoká ľadová lezecká stena, dovezená z Francúzska. V rámci exhibície uvidíte českého horolezca Libora Uhera. Stena bude otvorená i pre verejnosť, takže každý si bude môcť vyskúšať tento neobvyklý zážitok.

Na svoje si prídete i v rámci exhibície v disciplínach highline (chôdza po lane upevnenom vo výške 10 metrov), waterline (chôdza po lane upevnenom nad Vltavou) a trickline. Okrem silného zastúpenia českej a poľskej slacklinovej komunity budete môcť vidiet i Reinharda Kleindla, 33-ročného top slacklinistu z Rakúska. S Reinhardom a tímom ďalších profesionálnych slacklinistov budú pre záujemcov otvorené slacklinové workshopy počas celého dňa.

Každý návštevník akcie si bude môcť vyskúšať rafting na divokom vodnom kanáli, na ktorom sa konali majstrovstvá sveta v slalome na divokej vode.

Adrenalínovú zábavu naživo doplnia od 10:30 do 18:00 projekcie tých najlepších outdoorových filmov v rámci festivalu Ozveny Expedičnej kamery – uvidíte napríklad paraglidingový film Zabijácka krása (2013) alebo horolezecká snímka Bod, z ktorého niet návratu (2012) a ďalšie. Poobede i večer osviežia program svojimi vystúpeniami kapely Eddie Stoilow a Portless.

Nezabudnite, akcia adidas Outdoor Prague 2013 sa bude konať v sobotu 28. 9. 2013 v areáli lodenice Trója od 10:00 do 22:00 a bude otvorená pre každého, kdo má rád aktívny pohyb. Všetky aktivity budú prístupné zdarma.

Viac informácií nájdete na www.adidasoutdoorprague.cz alebo FB event.

Fotogaléria k článku

Najnovšie