Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

PR Horomil Fest 2013

Horomil Fest v Považskej Bystrici je štvordňový festival určený všetkým milovníkom hôr, cestovania, prírody a adrenalínu, ktorý prezentuje výhradne slovenskú tvorbu. Od 26. 9. do 29. 9. 2013 môžu diváci navštíviť už piaty ročník tohto podujatia, a tešiť sa môžu na mená ako sú napríklad dokumentaristi Pavol Barabáš, Tomáš Hulík alebo aj Rasťo Hatiar.

Niektorým filmárom sa však nebudú premietať iba ich snímky. Tomáš Hulík vo svojej prednáške predstaví svoje najslávnejšie fotografie, viaceré z nich boli publikované aj v National Geographic. Rastislav Hatiar zase dovolí divákom Horomilfestu nahliadnuť do pripravovaného filmu Slepá dôvera o výstupe slepého Juraja Prágera na najvyššiu horu Európy – Mont Blanc. Zrakovo hendikepovaný športovec sa zúčastní prezentácie aj osobne.

Juraj Práger však na Horomilfeste nebude jediný hosť s hendikepom. Telesne postihnutý Marian Ligda zase divákom porozpráva o svojej ceste zo Slovenska do cieľa slávnej Tour de France na špeciálne upravenom bicykli.

Nemenej zaujímavá prezentácia bude aj od lezca Michala Sabovčíka, ktorému sa podaril vytvoriť slovenský rekord – s kamarátom Adamom Kadlečíkom zdolali za 15 dní až 92 vrcholov Vysokých Tatier, vzdialenosť 82 km a s celkové prevýšenie až 11000 metrov.

Unikátnu cestu si zvolila aj skupina slovenských pútnikov, ktorí prešli púť od Levoče do Santiaga de Compostely. Film „Od Jakuba k Jakubovi“ zaznamenáva ich útrapy, bolesti, radosti, slzy a smiech na niekoľko tisíc kilometrov dlhej ceste.

A čo tak cesta naprieč Južnou Amerikou? Na tom by nebolo nič zvláštne, keby ste nesedeli na 55-ročnej JAWE 250, ktorá zhodou okolností bola vyrobená v strojárskych závodoch v Považskej Bystrici. Porozprávať o tejto ceste príde Marek Slobodník.

Horomilfest má aj svojho zahraničného hosťa. Tým sa tento rok stal jeden z najvýznamnejších českých lezcov v súčasnosti, pokoriteľ obávanej hory Nanga Parbat – Mára Holeček.

Milovníci cyklistiky a downhilu sa zase môžu osobne tešiť na majstra sveta Filipa Polca, ktorý na svojom bicykli vyskúša aj kinosálu mestského kina Mier.

Program samozrejme dopĺňa ďalšie množstvo slovenských filmov od autorov ako napr. Zdeno Vlach, Braňo Molnár, Martin Grajciar,...

Horomilfest však neprebieha iba v kinosále. V rámci festivalu bude 29. 9. speleológmi zo Strážovských vrchov sprístupnená pre všetkých divákov aj Dúpna jaskyňa pri obci Pružina. Milovníci cyklistiky a histórie zase môžu vyskúšať kombináciu týchto dvoch záľub: počas nedele si môžu vychutnať unikátnu komentovanú prehliadku na bicykloch mestom Považská Bystrica. Lezci zase môžu zadarmo vyskúšať lezeckú stenu Horolezeckého klubu Manín, jednu z najmodernejších lezeckých stien na Slovensku. Sprievodné aktivity budú ale prebiehať aj v priestoroch Kina Mier. Diváci si budú môcť pozrieť fotovýstavu, alebo navštíviť miniexpozíciu zbierky preparovanej fauny Považia Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici. Múzeum pre divákov chystá ešte jedno prekvapenie... Viac ale osobne na piatom ročníku HOROMIL FESTU, 26. - 29. 9. 2013 v Kine Mier v Považskej Bystrici.

Festival v kocke

Organizátor: Občianske združenie HOROMIL (horomilteam@gmail.com, 0902 728 729)
Horomil Fest - festival hôr a cestovania
Horomil Fest - Facebook

Kedy a kde: 26. - 29. 9. 2013 v Kine Mier v Považskej Bystrici

Hostia: Pavol Barabáš, Rastislav Hatiar, Tomáš Hulík, Marian Ligda, Juraj Práger, Tomáš Sabovčík, Filip Polc, Mára Holeček, účastníci púte „Od Jakuba k Jakubovi“, Marek Slobodník, Stanislav „Sancho“ Tomka, autori filmov...

Sprievodné akcie: sprístupnenie Dúpnej jaskyne, unikátna komentovaná prehliadka mesta Považská Bystrica na bicykloch, fotovýstava, expozícia preparovanej fauny Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici, sprístupnenie umelej lezeckej steny HK Manín zadarmo.

Najnovšie