Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Búda Rybárske búdy v Horšianskej doline

Horšianska dolina s okolím je pre širšiu turistickú verejnosť pomerne neznámou oblasťou. Preto ma pri nedávnom prechode doliny milo prekvapil fakt, že sa tu nachádzajú dve stavby, kde sa dá vcelku pohodlne stráviť noc. Aj keď objekty využívajú hlavne rybári, dá sa tam prespať nielen počas prechodu Horšianskou dolinou, ale aj pri potulkách po širšom okolí.

Poloha
Podunajsko: Podunajská nížina - Podunajská pahorkatina (severná časť) - Ipeľská pahorkatina
Nadmorská výška
198 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.24449 ° SŠ
dĺžka: 18.69854 ° VD
» Mapa
Nocľah
3 – 5 osôb
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
zdroje pitnej vody sú len v okolitých dedinách
Dalšie info
nefalšovaná divočina

Horšianska dolina

Horšianska dolina sa nachádza v severnej časti Podunajskej pahorkatiny - Ipeľská pahorkatina, severovýchodne od Levíc. Jej priestor zasahuje do katastrálneho územia obcí Kmeťovce, Žemberovce, Horša (mestská časť Levíc) a Krškany. Dolina je orientovaná v smere sever – juh a preteká cez ňu riečka Sikenica. Začína sa v mieste, kde Sikenicu pretína most s hlavnou cestou vedúcou z Levíc do Krupiny a Zvolena. Riečka tu v dĺžke približne ôsmych kilometrov vytvorila eróznou činnosťou kaňon hlboký až 80 metrov. Do približne stredu doliny je situovaná obec Horša. Za ňou sa charakter doliny mení. Dno sa rozširuje a pri Krškanoch pozvoľne ústi do otvoreného terénu. Dolina bola v roku 1976 vyhlásená za Štátnu prírodnú rezerváciu (dnes NPR). Najlepšie je priechodná v jeseni, v zime a na skorú jar. Na jar treba sledovať vodný stav Sikenice – stanicu Žemberovce, lebo vysoká vodná hladina zalieva z časti jej dno. V severnej časti doliny sa nachádzajú dve búdy. Prvá je situovaná na pravom brehu, asi kilometer od Horše. Druhá sa nachádza na ľavom brehu, asi tri kilometre južne od mosta cez Sikenicu.

Búda I.

Poloha a prístup

Prvá búda sa nachádza v severnej časti Horšianskej doliny, asi kilometer severne od obce Horša. Stojí na lúke pri pravom brehu Sikenice. Z dediny sa sem dá dostať po ceste, ktorá sa neskôr zmení na chodník. Ten vchádza na spomenutú lúku. Časovo sa to dá zvládnuť do 30 minút. Zo severu – od mosta cez Sikenicu, sa sem dá dostať len po brehu. Nevedie tu chodník, postupovať sa musí lesom. Čas potrebný na dosiahnutie búdy môže byť rôzny. Záleží od priechodnosti lesa a ročného obdobia. Na jar, jeseň a v zime to trvá asi dve až tri hodiny, v lete aj viac.

Opis objektu

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Objekt búdy je štvorcového pôdorysu so stranami dlhých približne 2,5 m. Zastrešený je pultovou strechou, ktorú tvori plechová vlnitá krytina. Steny sú z drevených dosiek, priečelie je voľne otvorené do terénu. Pri stenách sa nachádzajú tri široké lavice, ktoré sa dajú využiť ako prične. Zariadenie dopĺňa prenosný stôl. Podlaha je z udupanej hliny. Na laviciach – pričniach sa v spacích vakoch pohodlne vyspia tri osoby, na podlahe ešte jedna – dve. Použitie karimatky a spacieho vaku je samozrejmosťou. Aj keď do okolia otvorené priečelie chránia stromy, pripevnenie celty alebo PVC fólie zvýši komfort prenocovania, hlavne počas silného bočného vetra či prudkého dažďa. Búda slúži najmä rybárom. V prípade, že sú na nočnom love, dá sa prenocovať v prístrešku, ktorý stojí na okraji lúky, asi 20 metrov od búdy. Ide o jednoduchú stavbu v tvare písmena „A“, obdĺžnikového pôdorysu s dĺžkou strán 2 x 4 m. Prístrešok pozostáva z drevenej konštrukcie, ktorá nesie vlnitú eternitovú krytinu. Čelá sú otvorené do okolitého terénu. Podlahu tvori zem. Vnútro je bez akéhokoľvek zariadenia, nachádza sa tu len niekoľko drevených klád. Vyspí sa štvorčlenná skupina osôb. Počas silného bočného vetra alebo dažďa odporúčam upevniť na čelá celtu alebo PVC fóliu. Spať sa musí na karimatkách a v spacích vakoch.

Pitná voda

Zdroj pitnej vody sa v blízkom okolí nenachádza. Voda sa dá najbližšie nabrať v obci Horša. Nie je tu síce žiadna verejná studňa, ale stačí o ňu požiadať v hociktorom dome. V obci je obchod a krčma, kde sa dajú dokúpiť zásoby jedla a pitia.

Búda II.

Poloha a prístup

Druhá búda sa takisto nachádza v severnej časti Horšianskej doliny. Je situovaná na ľavý breh Sikenice. Stojí v lese, asi tri kilometre južne od mosta cez Sikenicu. Odkiaľ sa sem dá dostať asi za hodinu. Postupovať sa musí sprvu po ceste, neskôr len po brehu riečky. Z juhu, od Horše, sa dá k búde prísť len po ľavom brehu. Nevedie sem chodník, postupovať sa musí lesom. Čas potrebný na dosiahnutie môže byť rôzny. Záleží to od ročného obdobia. Na jar, jeseň a v zime to trvá asi dve až tri hodiny, v lete to bude trvať určite dlhšie.

Opis objektu

Aj druhá búda je štvorcového pôdorysu s rozmermi strán asi 2,5 x 2,5 m. Priečelie je otvorené do okolia, pričom bočné steny sú zhotovené z dosiek. Zadná stena je zasklená plexisklom. Strechu tvori vlnitý plech. V interiéri niet žiadneho trvalého zariadenia, spať sa musí na podlahe z udupanej hliny. Na karimatkách a v spacích vakoch sa pohodlne vyspia traja nocľažníci. Pripevnenie celty alebo PVC fólie na priečelie zvýši komfort nocľahu počas veterných daždivých nocí. Búdu tiež využívajú rybári.

Pitná voda

Zdraviu nezávadnú vodu v okolí nenájdete. Najbližšia sa dá načerpať v okolitých obciach KmeťovceŽemberovce. V oboch dedinách nájdete obchod a krčmu, kde sa dajú doplniť zásoby.

Okolie

Najatraktívnejšou turistickou trasou je samozrejme prechod Horšianskou dolinou. Je to nenáročná, až stredne náročná túra. Dá sa zvládnuť do 4 až 5 hodín. V úseku Horša - Krškany vedie dolinou NCH Horšianska dolina. Samozrejme, v okolí sa nachádzajú viaceré zaujímavé miesta (Hontianske Moravce, Žemberovce, Santovka, Kalinčiakovo, Levice s hradom), ktoré sa oplatí navštíviť. Cyklistov očarí zvlnená krajina s mnohými interesantnými zákutiami.

Súvisiace odkazy

Peší prechod Horšianskou dolinou
Horšianska dolina
Obec Horša
Obec Brhlovce
Obec Žemberovce
Obec Santovka
Obec Kalinčiakovo
Mesto Levice
Múzeum a hrad v Leviciach

Fotogaléria k článku

Najnovšie