Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Turistický sprievodca Malé Karpaty 1935

Keď som v diskusii na Hikingu objavil odkaz na retrosprievodcu, hneď som si povedal, že ho musím mať. Ako prisťahovalca pod Malé Karpaty ma potešil fakt, že sa dozviem zaujímavé veci o miestach, po ktorých sa rád túlam. Zistím, ako Malé Karpaty vyzerali v minulosti a na čo slúžili objekty, ktoré síce ešte v súčasnosti stoja, no sú poriadne poznačené zubom času alebo prestavané na nepoznanie. Keďže je kniha doplnená o dobové fotky a pohľadnice, potešila ma aj z pohľadu milovníka historickej fotografie.

Výrobca
Ľudovít Benedek (1935)
Zostavovatelia reedície Miroslav Slámka a Juraj Petrakovič (Modranská Beseda, 2012)
Model
retrosprievodca (reedícia)
Typ
dobový turistický knižný sprievodca
Infocena
10 - 14 €
Obchody
totemsro.sk$ret

Knižný turistický sprievodca čitateľa prevedie dávno zmenenou krajinou, ale i podhorskými mestečkami a dedinkami, ktoré by ste podľa názvov dnes márne hľadali na mape. Vedeli by ste, kam máte ísť, keby vás poslali napr. do Ompitálu, Rarboku, Biksardu alebo by ste sa mali s niekým stretnúť na Smeleku, Rachšturme alebo v Štefánikových sadoch? To sú pôvodné názvy pre Doľany, Rohožník, Bukovú, Čmeľok, Vápennú (Roštún) či Horský park v Bratislave.

Počul som názory, že v Malých Karpatoch chýba horská chata alebo útulňa. Zo sprievodcu sa dozvieme, že v minulosti boli horárne, výletné hostince, drevárne, samoty, kde pocestnému poskytli občerstvenie i nocľah, ale aj lovecké zámočky šľachty a horské vily.

Retrosprievodca začína dobovými reklamami na predajne so športovými potrebami, cestovnú kanceláriu či likérku. Na úvod nás čaká prehliadka Bratislavy, nájdeme adresy hotelov, reštaurácií, múzeí, kúpeľov a ďalších pre turistu potrebných inštitúcií. Dozvieme sa niečo z histórie a písaný text je doplnený historickými pohľadmi na hrad bez Mosta SNP či Sad Janka Kráľa (kedysi Tyršove sady) alebo prvý bratislavský mrakodrap – Manderlák. Pokračujeme potulkami po okolí Bratislavy. Vyberieme sa na Železnú studničku alebo Devín, odkiaľ sa dalo do Bratislavy vrátiť napr. parníkom.

Nasleduje kapitola „Niečo o Malých Karpatoch“. V tejto časti sa spomína geológia pohoria, tunajšia fauna a flóra, história, ale aj to, že Záhoráci sú tí, čo „vyprávajú velice tvrdo“.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tretia časť sprievodcu „Dlhšie výlety do Malých Karpát“ začína fotkou vyhliadky na Zámčisku nad Modrou. Fotografia je zo začiatku 20. storočia a pravdepodobne aj podľa nej bola vyhliadka minulý rok znovu obnovená.

Odskočíme si do Stupavy a Perneku a vyberieme sa na „Veľký turistický výlet Bratislava – Bradlo a všetky odbočky“ po červenej značke, ktorou je značená Štefánikova magistrála. Postupne sú popísané obce nachádzajúce sa pod Malými Karpatmi od Račisdorfu (dnešná mestská časť Bratislavy - Rača) až po Brezovú pod Bradlom, niečo z ich histórie, ale hlavne možnosť turistických vychádzok z týchto obcí, trasy a možnosti občerstvenia. Ako som spomenul, celá trasa je doplnená dobovými fotografiami a keby sa dalo cestovať v čase, človek by sa hneď presunul o 100 rokov späť. V sprievodcovi je spomenutá Malokarpatská lesná železnica, ktorej stopy je v lesoch možné nájsť ešte dnes. Škoda jej, mohla byť v dnešných časoch zaujímavou atrakciou. Ale ktovie, možno by zakapala podobne ako železničná trať na úpätí záhorskej časti Malých Karpát, ktorá v súčasnosti pomaly zarastá náletovými drevinami a nepotrvá dlho a možno ju niekto rozoberie úplne.
Približne 90-kilometrový výlet končíme pohľadom na historickú fotografiu Štefánikovej mohyly na Bradle.

Parametre publikácie

• Formát: 115 x 160 mm,
• Počet strán: 244 ČB,
• Väzba: flexi,
• Príloha: farebná mapa z roku 1935 (formát 610 x 420 mm),
• Vydala Modranská Beseda v roku 2012,
• Autor pôvodného textu z roku 1935: Ľudovít Benedek,
• Zostavovatelia aktuálneho sprievodcu: Miroslav Slámka a Juraj Petrakovič,
• Dobové pohľadnice a fotografie: archív Branislava Chovana a Juraja Petrakoviča,
• Cena: 10 - 14,- € (momentálne vraj vypredaná, čaká sa na dotlač),
• Obchody: www.totemsro.sk, Martinus, Gorila.

Záver

Myslím si, že kniha si nájde čestné miesto v knižnici každého milovníka dobových fotografií a Malých Karpát. Jediné, čo možno autorom vytknúť, je číslovanie obrázkov v „Zozname vyobrazení podľa strán“, ktoré je posunuté o 2 strany dopredu a autori na to upozornili vloženým lístočkom. Ale dá sa v tom veľmi rýchlo zorientovať. Nuž, ale keď tlačiarenský škriatok úraduje...

Fotogaléria k článku

Najnovšie