Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Bivak Partizánska jaskyňa Pekárnik

Pekárnik je jaskyňa v pohorí Branisko, kde sa počas 2. svetovej vojny ukrývali partizáni. Dnes je prírodný útvar navštevovaný najmä miestnymi obyvateľmi, ktorí ho využívajú ako úkryt pred nepriaznivým počasím pri potulkách pohoriami Bachureň a Branisko.

GPS súradnice
šírka: 49.066075 ° SŠ
dĺžka: 20.889788 ° VD
» Mapa

Poloha a prístup

Jaskyňa sa nachádza 4,7 km východne od obce Vyšný Slavkov a 3,6 km západne od obce Lačnov. K jaskyni síce nevedie turisticky značená trasa, no dostať sa k nej nie je až také zložité. Ak vyrazíte z Lačnova, tak choďte po červenej značke do Lačnovského sedla a odtiaľ pokračujte ešte 500 m smerom na Vyšný Slavkov. Potom zabočte doľava a zalesneným hrebeňom pokračujte na jeho koniec, kde nájdete mohutné skalné bralo. Jaskyňa sa nachádza v spodnej časti brala.

Ak vyrazíte z Vyšného Slavkova, tak choďte po červenej turistickej značke na Roveň. Odtiaľ pokračujte východným smerom na koniec lúky, kde budete križovať zalesnenú roklinu do východnej časti plošiny Zápač. Za spomínanou roklinou prejdite ešte približne 250 metrov po lúke a potom odbočte z turistického chodníka na juh. V lese sa pridržiavajte hrebeňa a postupujte na jeho koniec, kde sa nachádza mohutné skalné bralo. Jaskyňu nájdete v spodnej časti brala, približne vo výške 795 m. Z pravej strany k nej vedie úzky chodník v strmom teréne. Cesta k jaskyni Pekárnik na TuristickaMapa.sk.

Jaskyňa

Pekárnik je pomerne priestranná jaskyňa. Na dĺžku meria 18 metrov, na šírku 4 metre a na výšku približne 3 metre. Vchod do jaskyne je zastavaný drevom a skalami. Dovnútra sa vstupuje cez veľmi úzke dvere, kde sa i chlap priemerného vzrastu musí otočiť bokom, pretože šírka ramien mu nedovolí prejsť cez dvere. Za dverami je piecka, v ktorej sa dá zakúriť. V prednej časti je drevená plošina, ktorá sa pomaly rozpadá a nad ňou je erárna celta, ktorá zrejme slúži ako ochrana pred kvapkajúcou vodou zo stropu. Zadná časť je mierne vyvýšená a nachádzajú sa tam kamenné plošiny, kde sa dá prespať.

Z rozprávania miestnych obyvateľov je známe, že sa tu počas Druhej svetovej vojny ukrývali partizáni, ktorí mali za cieľ zlikvidovať vysokého nemeckého dôstojníka. Po úspešnej akcii sa dobrovoľne vydali nepriateľovi, pretože sa vyhrážal vyhladením okolitých obcí. Partizáni boli transportovaní do koncentračného tábora a ich osud je neznámy. Ujsť sa podarilo iba jednému zo skupiny.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Voda a okolie

Najbližší prameň sa nachádza na Lačnovských lúkach, približne 300 m východne od Lačnovského sedla. Voda sa dá taktiež nabrať z potôčika Zubrík, ktorý sa nachádza v Suchej doline (západne od jaskyne Pekárnik). V jaskyni je miesto na spanie pre 8 ľudí a v prípade núdze sa tam zmestí určite aj viac ľudí. Pred jaskyňou sú provizórne lavičky a ohnisko. Drevo na oheň je potrebné nazbierať nad jaskyňou. Pri zostupe k jaskyni dávajte pozor, aby ste nespadli, pretože svah je dosť strmý.

Ďalšie možnosti prenocovania v blízkosti jaskyne sú útulňa Chotárna pod Mindžovou, búda pod Smrekovicou v doline Svinky alebo prístrešok v doline Čierny močiar .

Autori fotografií: Pavol Hreha a Peter Kažík

Fotogaléria k článku

Najnovšie