Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Prístrešok nad Bošácou

Moja prvá januárová túra v roku 2014 ma priviedla do oblasti Bošáckej doliny. Plánoval som tu revízne návštevy viacerých lokalít stredovekých opevnených stavieb. V rámci toho som sa rozhodol preskúmať stavbu prístreška nad dedinou Bošáca. Síce ho na Hikingu stručne spomenul Miro Svítek pri opise prístreška pri osade Rolincová, ale jej podrobnejší opis chýbal.

Poloha
Biele Karpaty - podcelok Bošácke bradlá - nad obcou Bošáca
Nadmorská výška
325 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.82796 ° SŠ
dĺžka: 17.82884 ° VD
» Mapa
Nocľah
10 osôb s karimatkou a spacákom
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
bez vodného zdroja

Poloha a prístup

Prístrešok sa nachádza v centrálnej časti Bielych Karpát, v podcelku Bošácke bradlá. Je situovaný nad Bošáckou dolinou, na trase zelenej značky vedúcej z Bošácej cez osady Rolincová a Horné Kameničné do Novej Bošácej. Od TIM Bošáca sa k prístrešku dá dostať za necelých 20 minút, z TIM Rolincová sem prídete za 30 minút.

Objekt a nocľah

Objekt je drevenej zrubovej konštrukcie štvorcového pôdorysu s dĺžkou strán približne 4 m. Zastrešený je ihlanovou strechou pokrytou asfaltovou krytinou. Jeho interiér je zo západu a severu chránený plnou stenou. Východnú stranu chráni stena len čiastočne. Na juhu je voľne otvorený do okolitého terénu. Preto v prípade silného bočného vetra či dažďa pripevnenie celty alebo PVC fólie na nechránenú južnú, resp. východnú stranu zvýši komfort nocľahu. K vnútorným stenám sú pristavané širšie lavice, ktoré sa dajú použiť aj ako prične. Ďalej sa v interiéri nachádza mohutný stôl v tvare písmena „L“, na ktorom sa pohodlne vyspia dve osoby. K spaniu sa dá využiť aj zem. Tá je vysypaná drobným štrkom, preto je vhodné použiť nejakú silnejšiu podložku alebo karimatku. Celkovo sa tu vyspí aj väčšia skupina turistov v počte až 10 osôb. Pred prístreškom sa nachádza neupravené ohnisko, odkiaľ je pekný pohľad najmä východným smerom (Bošáca, Haluzice, Považie a pod.).

Voda a okolie

Prameň alebo iný vodný zdroj sa v tesnej blízkosti prístreška nenachádza. Vodu si musíme načerpať buď v Bošáci (obchod, krčma) alebo vypýtať v osade Rolincová.

Okolitý kraj je bohatý na rôzne zaujímavosti. K najznámejším miestam patrí jednoznačne obec Bošáca s pálenicou (možnosť exkurzie), ďalej blízke Haluzice s ruinou opevneného kostola, roklinou (NCH Haluzická tiesňava) a rozhľadňou na vrchu Háj. Nad Zemianskym Podhradím sú to lokality hradísk a stredovekých hrádkov na Martákovie (Martákovej) skale a Bašte (Hradišti). V dedine sa nachádza unikátny kostol elipsovitého pôdorysu a kaštieľ, známy z príbehu Adely Ostrolúckej a Ľudovíta Štúra, zachytený v knihe Ľuda Zúbka - Jar Adely Ostrolúckej. Ďalej je to rozhľadňa na vrchu Veľký Lopeník a hrad Beckov. Celá oblasť Bošáckej doliny patrí do mikroregiónu Bošáčka. Ďalšie miesta, kde sa dá prenocovať v takmer identických prístreškoch sa nachádzajú pri osade Rolincová, pod vrchom Velký Lopeník a aj na vlastnom vrchole.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Súvisiace odkazy

Obec Bošáca
Obec Haluzice
Obec Zemianske Podhradie
Túra okolím Bošácej
Rozhľadňa Velký Lopeník

Fotogaléria k článku

Najnovšie