Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Extra Rozhľadňa Turá Lúka - Hrajky

Na mojich minuloročných potulkách po kopaniaciach Myjavskej pahorkatiny ma túlavé topánky priviedli do dediny Turá Lúka. Sediac v krčme, padol mi do oka leták propagujúci rozhľadňu, stojacu neďaleko obce, na mieste zvanom Hrajky. Aj keď sa povráva, že tam blúdia duše popravených evanjelikov, dlho som neváhal a vyrazil navštíviť nepoznané miesto.

Čas
1 deň

Poloha a prístup

V západnej časti Myjavskej pahorkatiny, v podcelku Brančské bradlá, sa približne dva kilometre západne od obce Turá Lúka v polohe Hrajky nachádza stavba rozhľadne s prístreškom. Objekty stoja na výraznom výbežku nad dolinou rieky Myjava, hneď vedľa hlavnej cesty, ktorá spája Myjavu so Senicou. K rozhľadni v súčastnosti nevedie žiadna turistická vyznačená trasa. Najbližšie sa na sieť TZT dá napojiť v obci pri TIM Turá Lúka. Tu sa križuje modrá značka, vedúca zo Sobotišťa cez hrad Branč do Myjavy, so žltou spojkou z Vrboviec. Ďalším variantom ako sa sem dostať, je odbočenie zo spomenutej modrej značky na rázcestí TIM Škarítkovci, ktoré sa nachádza v rovnomennej osade. Z osady je nutné pokračovať po ceste smerom na Turú Lúku. Cesta nás privedie pod výbežok a približne v tomto mieste sa dá riečka Myjava prebrodiť. Potom nás čaká len výstup hore trávnatým svahom k rozhľadni. Napriek faktu, že tadiaľto neprechádza žiadna značka, charakter zvlnenej krajiny s množstvom chodníkov, lesných a poľných ciest umožňuje naplánovanie veľmi atraktívnych turistických vychádzok v okolí. Veď aj samotná rozhľadňa je významným cieľom či spestrením túry. Prístrešok pri rozhľadni zase veľmi dobre poslúži peším turistom aj cyklistom na ich cestách nielen ako oddychové miesto, ale aj ako krátkodobé útočisko pri zhoršenom počasí.

Rozhľadňa Turá Lúka – Hrajky

Na základe Programu cezhraničnej spolupráce Slovenskej a Českej republiky vznikol medzi mestom Myjava a obcami Javorník a Brestovec v roku 2009 projekt Pozrime sa cez hranice z výšky. V rámci projektu vznikli tri turistické rozhľadne v lokalitách Myjava - Turá Lúka na vrchu Hrajky, na vrchu Poľana pri obci Brestovec a v moravskom Javorníku. Vybudovanie rozhľadní bolo financované z fondov Európskej únie a od roku 2010 sú verejnosti prístupné.
Rozhľadňa stojí v polohe Hrajky, v západnej časti katastrálneho územia bývalej samostatnej obce Turá Lúka, ktorá je dnes mestskou časťou Myjavy. Turá Lúka vznikla v roku 1580 ako kopaničiarska usadlosť na panstve hradu Branč. Dňa 14. 7. 1672 tu pri pokuse katolíckej cirkevnej vrchnosti odňať evanjelikom kostol, evanjelické obyvateľstvo napadlo sprievod biskupa Juraja Bársoňa. Pri incidente bol zabitý biskupov brat, protonotár Ján Bársoň. Trestom za vzburu bola poprava 12 evanjelikov. Táto udalosť vošla do dejín ako Turolúcka vzbura a práve poprava jej účastníkov sa konala na mieste pri rozhľadni. Pripomína to pomník, stojaci pri prístrešku.

Rozhľadňa je vysoká desať metrov a na jej vrchol vedie 61 schodov. Z vrcholu vidieť dolinu rieky Myjavy, časť Myjavskej pahorkatiny, Bielych Karpát s Veľkou Javorinou a pri dobrom počasí aj niektoré vrchy Považského Inovca. Výhľad z nej nie je až taký, ako sa od rozhľadne očakáva. A to z dôvodu situovania na miesto s prirodzeným výhľadom, čo nie je veľmi šťastné. Ale to už nech posúdi každý sám... Lebo, cit. z projektu: „Turistické rozhľadne sú novým prvkom individuálneho cestovného ruchu v prihraničných regiónoch myjavských kopaníc a moravského horňácka a vhodne dotvárajú stále sa rozširujúcu ponuku možností trávenia voľného času pre návštevníkov kraja.“ Hneď vedľa rozhľadne na okraji menšieho parkoviska je vybudovaný prístrešok. Ten slúži hlavne ako oddychové miesto. Napriek tomu ho môže menšia skupina turistov využiť na prenocovanie. Ide o jednoduchú zastrešenú stavbu rozmermi asi 4 x 2 metre. V interiéri sa nachádza stôl s dvomi lavicami a kôš na smeti. Celý areál dopĺňa informačná tabuľa s mapou okolia.

Okolie

V okolí sa dajú navštíviť viaceré zaujímavé miesta. Hlavným lákadlom je hrad Branč, ďalej malebné centrum Myjavy, vrch Uchánok s útulňou, rozhľadne na Žalostinej nad Chvojnicou a na kopanici Poľana pri Brestovci. Určite sa oplatí navštíviť aj samotnú Turú Lúku, kde nájdete miestnu zaujímavosť - Gazdovský dvor. Zvlnený a mimoriadne atraktívny kraj v okolí poskytuje bohaté možnosti pre pešiu turistiku a cykloturistiku bez ohľadu na značenie.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Užitočné odkazy

Obec Turá Lúka
Mesto Myjava
Hrad Branč
Rozhľadne projektu Pozrime sa cez hranice z výšky
Turá Lúka – Gazdovský dvor

Fotogaléria k článku

Najnovšie