Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Búda Búda Zákluka pod Prieľačinou

Cestou z Hôrky nad Váhom na hrebeň Považského Inovca sme natrafili na užitočný objekt v Hôrčanskej doline. Je to prístrešok pre lesákov a počas nepriazne počasia môže poslúžiť okoloidúcim ako núdzový prístrešok na prečkanie dažďa, odvážnejším aj na prespanie (na zemi). Nachádza sa kúsok pod hrebeňom Považského Inovca, na jeho západnej strane.

Poloha
Považský Inovec: pod vrchom Prieľačina
Nadmorská výška
580 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.7145 ° SŠ
dĺžka: 17.99317 ° VD
» Mapa
Nocľah
2 osoby na podlahe s vlastnou karimatkou a spacím vakom
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
v blízkosti preteká Hôrčanský potok

Poloha

Búda nie je na žiadnej turistickej trase. Hlavný prístup je po asfaltke od Hôrky nad Váhom, cez Adolfov dvor popri potoku stále rovno. Na lesnej križovatke s novým dopravným značením treba pokračovať stále popri Hôrčanskom potoku. Natrafíte na ňu v 180-stupňovej zákrute lesáckeho depa. Z hrebeňa sa dá ku nej dostať lesnými cestami od Prieľačiny, od modrej značky pod Ostrým vrchom, alebo akokoľvek krížom-krážom za šípkou v navigácii.

Objekt

Búda je jednoduchá drevená stavba so sedlovou strechou, cca 4 x 3 m. Vo vnútri nie je podlaha, iba udupaná hlina. Po stranách sú dve lavice, úzke, skôr iba na sedenie. V stene oproti dverám je vidno, že tu kedysi bola aj piecka, žiaľ, teraz tam nie je.

Strešná krytina je dobre zachovaný vlnitý eternit, akurát na polovici dĺžky štítu mierne presvitá úzka škára. Zrejme odfúklo vrchné krycie plechy. Boli sme tam za výdatného dažďa a nevidel som, že by dovnútra nejako výrazne zatekalo. Búda má uzatvárateľné dvere a aj vďaka térovému papieru poskytuje vcelku slušné závetrie.

Voda

Najbližšia známa studnička je až pri útulni Izba. Búda sa však nachádza pri Hôrčanskom potoku, takže ak sa vám nebude chcieť hľadať pramene jeho troch prítokov, na varenie jej budete mať dosť.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie